Visum Amerika of ESTA nodig?

Reist u binnenkort naar Amerika, maar is het voor u onduidelijk of u een ESTA of Visum moet aanvragen? Hier geven wij antwoord op deze vraag. Er zijn twee soorten reistoestemmingen. Namelijk: “ESTA” en het fysieke visum Amerika. Het aanvraagproces van het ESTA verloopt sneller, en de kosten zijn lager. 

visum Amerika

Wanneer u voldoet aan de volgende eisen kunt u een Amerikaanse reistoestemming aanvragen

 • De maximum verblijfsduur in de Verenigde Staten is minder dan 90 dagen;
 • Na 2011 bent u niet in Iran, Irak, Noord-Korea, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest en u heeft niet een van deze nationaliteiten;
 • Alle veiligheidsvragen in het aanvraagformulier kunt u met ‘Nee’ beantwoorden;
 • Er wordt een overstap gemaakt op Amerikaans grondgebied;
 • Het reisdoel is toeristisch, of zakelijk zonder dat er sprake is van het leveren van betaalde diensten. U kunt dus bijvoorbeeld een vergadering bijwonen en klanten of leveranciers bezoeken.

Direct het ESTA Formulier invullen

Voldoet u niet aan deze eisen? Dan zult u een visum voor Amerika aan moeten vragen. Lees hieronder alle informatie over het visum.

Twee soorten visums

1.Niet immigrant visums (tijdelijke verblijfsvergunning)

Bedoeld voor vreemdelingen met als doel van de reis en het verblijf: zakelijk, toeristisch, tijdelijk werk, studie of het ondergaan van een medische behandeling. Afhankelijk van het reisdoel kiest u het visum dat hierbij past. Zo is een J1 geschikt voor uitwisselingsstudenten en vraagt u B1 aan voor een zakelijk bezoek.

2. Immigrant visums (permanente verblijfsvergunning)

Bedoeld voor vreemdelingen met als doel van de reis en het verblijf: permanent verblijf (permanent inwoner van de Verenigde Staten)

Alle categorieën visums voor de Verenigde Staten op een rij:

A visum = Diplomaten en buitenlandse ambtenaren

B visum = Zakelijk en toeristisch

C visum = Doorreis

D visum = Personeel vliegmaatschappijen en schepen

E visum = Handelaren en investeerders

F visum = Student (academisch of taalkundig)

G visum = Buitenlandse ambtenaren

H visum = Werk (specialistische beroepen in verpleging)

I visum = Journalisten

J visum = Student (uitwisseling)

K visum = Verloofd (technisch een niet immigrant visum, behandeling valt onder immigrant visums)

L visum = Werk (bedrijfsoverdracht)

M visum = Student (beroepsopleiding of niet erkend academisch studenten)

O visum = Werk (hoog gekwalificeerd in wetenschap, kunst, onderwijs business of sport)

P visum = Werk (Internationaal erkend topsporter of lid van internationaal erkende sportbond)

Q visum = Werk (Deelnemers aan een internationaal cultureel programma)

R visum = Religieuze werkers

Zonder visum op zakenreis naar de Verenigde Staten

Zonder visum mag u ook op zakenreis om bijvoorbeeld vergaderingen bij te wonen, klanten of leveranciers te bezoeken. Maar deze reis mag dan niet langer duren dan 90 dagen. Valt het daar buiten, dan dient u een visum aan te vragen. Ook wanneer u in Amerika wilt gaan werken.

Tijdelijk werk in Amerika

Werkgevers in Amerika hebben de mogelijkheid om mensen uit het buitenland aan te nemen. Hiervoor dienen zij een I-129 formulier in te vullen. Niet elk beroep komt hiervoor in aanmerking helaas. De lijst met beroepen die hiervoor in aanmerking komen verandert elk jaar weer. Deze lijst is te vinden op de website van US Citizen and Immigration Services: https://www.uscis.gov/

Info uitgelicht

Studeren in de VS

Het is mogelijk om jezelf als student aan de universiteit in Amerika in te schrijven. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan waaraan je moet voldoen. Wanneer alles in orde is, wordt je verblijf in de VS om te studeren goedgekeurd door USCIS. Studeren in Amerika is echter niet goedkoop en werken tijdens je studie is vaak niet toegestaan. Dus zorg voor voldoende financiële middelen.

Bezoekers uitwisselingsprogramma

Mensen die mee willen doen aan een uitwisselingsprogramma hebben keuze uit twee visa categorieën namelijk; J visum: student/uitwisseling en Q visum: werk/ Deelnemers aan een internationaal cultureel programma.

Visum Amerika voor verloofden

Wanneer je met een Amerikaan(se) verloofd bent, kun je in aanmerking komen voor een Fiancé(e) visum.

Greend card loterij

Deze Green Card loterij wordt alleen gegeven voor landen met een laag niveau van immigratie naar Amerika. Wanneer u in Nederland of België woont komt u hiervoor in aanmerking. Ieder persoon die wordt ingeloot heeft kans op een Green Card voor de VS. De winnaar van de Green Card wordt willekeurig uitgeloot. Wanneer u uitgeloot wordt en u heeft een gezin, kunnen zij dezelfde vergunning krijgen.

Permanente vergunning voor werk

Uw Amerikaanse werkgever kan een immigratie petitie indienen welke door de USCIS moet worden goedgekeurd. Wanneer deze word goedgekeurd komt u in aanmerking voor een permanente werk- en verblijfsvergunning. De werkgever dient over het algemeen ook een werkcertificatie (ETA 750) aan te vragen. Deze kan worden aangevraagd bij het Ministerie van Arbeid, dienst tewerkstelling en opleiding.

Mensen die willen immigreren vanwege hun werk dienen te wachten totdat ze een visumnummer toegewezen hebben gekregen, volgens de volgende voorkeuren:

 • Eerste voorkeur(EB-1): Voorkeurswerkers; dat zijn bijvoorbeeld mensen met bijzondere competenties, hoog bekwame professoren en onderzoekers, en sommige multinationale directieleden en managers.
 • Tweede voorkeur(EB-2): Mensen met geavanceerde opleidingen/diploma’s of mensen met bijzondere bekwaamheden. 
 • Vierde voorkeur(EB-4): Bepaalde mensen in religieuze beroepen.
 • Vijfde voorkeur(EB-5): Mensen die werkgelegenheid creëren.

Permanente verblijfsvergunning Amerika

Wanneer iemand wil emigreren naar Amerika moet er een drie stappen plan worden gevolgd. Eerst moet er door een Amerikaanse werkgever of familielid een petitie worden aangevraagd welke goedgekeurd moet worden door het USCIS. Hierna moet er door het Ministerie van Buitenlandse zaken (Department of State) een visumnummer worden toegewezen. Wanneer dit nummer wordt toegewezen betekent dat dat u een Green Card (immigratievisum) heeft gekregen. En als laatste, wanneer u reeds in Amerika woont, heeft u de mogelijkheid om een aanvraag te doen om uw status te veranderen naar een permanent resident. Dit kan zodra er een visumnummer voor u beschikbaar wordt gesteld. Wanneer u niet binnen Amerika woont en u krijgt een visumnummer toegewezen dan dient u naar het lokale Amerikaanse consulaat te gaan om uw aanvraag verder af te ronden. Houd er wel rekening mee dat een immigratie aanvraag jaren kan duren voordat dit rond is. Hoe hoger de vraag naar visumnummers in uw land, hoe langer u moet wachten.

Immigranten worden onderverdeeld in een aantal categorieën:

 • Eerste voorkeur: Niet gehuwden en volwassen kinderen (21 jaar en ouder) van Amerikaanse burgers.
 • Tweede voorkeur: Echtgenoten van immigranten (permanent residents) en de niet gehuwde kinderen van immigranten, en de kinderen hiervan.
 • Derde voorkeur: Gehuwde kinderen van Amerikaanse burgers, hier de echtgenoten van en hun kinderen onder 21 jaar.
 • Vierde voorkeur: Broers en zussen van volwassen Amerikaanse burgers, hier de echtgenoten van en hun kinderen onder de 21 jaar.

Welk visum heb ik nodig?

Voor meer informatie over de voorwaarden en procedures bij het aanvragen van een visum voor Amerika kunt u terecht op: www.travel.state.gov. Weet u niet goed welk visum u nodig heeft, dan kunt u gebruik maken van een handig hulpmiddel; de visa wizard. Deze is ontwikkeld door Bureau of Consular Affairs van het Amerikaanse ministerie. Alle visum categorieën moeten worden aangevraagd met het DS-160 formulier. Het DS-160 formulier kunt u online invullen en vinden op deze website: https://ceac.state.gov/genniv/. Na het invullen van het formulier zal er een afspraak gemaakt moeten worden voor een interview bij het consulaat.

Als u beschikt over een Greencard, een B1 visum of een B2 visum voor Amerika, dan heeft u daarnaast geen ESTA nodig. Bij elk ander type visum voor Amerika moet u een ESTA aanvragen om te kunnen reizen naar Amerika voor een (kort) zakelijk of toeristisch bezoek.

Regelgeving omtrent visums veranderen constant. Wij adviseren u voordat u op reis gaat bovengenoemde websites te raadplegen en bij twijfel te informeren bij het Amerikaanse consulaat of de Amerikaanse ambassade naar de actuele regelgeving van het visum waarmee gereisd zal worden.

Brengt u een bezoek aan New York? Lees ook het artikel: Heb ik een Visum of ESTA voor New York nodig?

New York

Benodigde documenten voor visumaanvraag Amerika

 • Een geldig paspoort met een minimale geldigheidsduur van zes maanden vanaf de vertrekdatum
 • Het door u ingevulde aanvraagformulier
 • Twee recente pasfoto's
 • Bewijs van financiële middelen tijdens uw verblijf in de VS
 • Bewijs van een ziektekostenverzekering
 • U moet aan kunnen tonen wat u in de VS gaat doen, denk aan een boeking van een hotel en een retourticket
 • Wanneer u een werkvisum aanvraagt heeft u een brief nodig van uw toekomstige werkgever
 • Wanneer u een studie visum aanvraag heeft u een brief nodig  van het Academisch Instituut waar u gaat studeren
Enkele tips:
 • Het is heel belangrijk dat u alle benodigde documenten meeneemt naar het interview op het consulaat. Dit voorkomt dat u weggestuurd kunt worden.
 • Wees erop voorbereid dat het gesprek heel bureaucratisch gehouden wordt, en zorg er voor dat u netjes gekleed gaat.
 • Het B1 of B2 visum geeft u niet het recht om naar de VS te reizen, u moet dit zien als een gunst.
 • Wanneer u in de VS aankomt beslist de douanebeambte of u het land in mag. De beambte zal u nogmaals allerlei vragen stellen.
 • Let erop bij het boeken van het ticket dat 180 dagen niet hetzelfde is als zes maanden.

Contactgegevens Amerikaanse ambassade in Nederland

Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika: (Hier kunt u speciaal terecht voor visum aanvragen voor Amerika) 
Adres: Lange Voorhout 102, Den Haag 
Telefoonnummer: 070-3102209

Zaterdag: gesloten 
Zondag: gesloten 
Amerikaanse en Nederlandse feestdagen: gesloten

Consulaat van de Verenigde Staten van Amerika in Amsterdam
Adres: Museumplein 19, Amsterdam 
Telefoonnummer: 020-5755309

Zaterdag: gesloten 
Zondag: gesloten 
Amerikaanse en Nederlandse feestdagen: gesloten

Wanneer moet ik een ESTA aanvragen in plaats van een visum?

Direct het ESTA Formulier aanvragen

Veelgestelde vragen over het Visum Amerika

Wat is een J1 visum?

Een J1 visum is speciaal voor mensen die meedoen aan een uitwisselingsprogramma met de Verenigde Staten. Dit geldt bijvoorbeeld voor uitwisselingsstudenten aan de universiteit. Ook voor au pairs geldt dit visum. Dit visum wordt afgegeven aan mensen die het wederzijdse begrip tussen Amerikanen en mensen uit andere landen verhogen. Daarom geldt het J1 visum ook voor als u stage wilt lopen. Het stage visum is tot 12 maanden geldig.

Voor wie is een K1 visum?

Een K1 visum wordt gegeven aan een verloofde van een Amerikaan(se). Hierbij geldt dat er binnen 90 dagen getrouwd moet worden of moet de verloofde zich helemaal vestigen in de VS. Voor ongehuwde kinderen onder de 21 geldt het K2 visum.

Wanneer heb ik een B visum voor Amerika nodig?

Er zijn twee soorten B visums. Het B1 visum is tijdelijke zakelijke bezoeken van maximaal 6 maanden. Het B2 visum is voor tijdelijke toeristische of medische bezoeken aan de VS. Een combinatie van B1 en B2 is ook mogelijk.

Wat zijn de kosten voor een B2 visum?

De kosten per type visum verschillen. Voor een B2 visum betaalt u minstens $160 USD. Afhankelijk van uw land van herkomst en andere omstandigheden kunnen de kosten hoger liggen.

Las Vegas

Hoe kan ik een B2 visum aanvragen?

Het aanvragen van een visum verloopt via het Amerikaanse consulaat. U doet hiervoor eerst een online aanvraag. Nu betaalt u ook de kosten direct. Daarna maakt u een afspraak voor een interview. Dit vindt plaats op het consulaat.

Wat checkt Amerika bij een toeristenvisum?

Bij de aanvraag van een B2 toeristenvisum checkt Amerika onder andere of u voldoende financiële middelen heeft voor uw reis naar de VS. Ook wordt er gecontroleerd of u geen bedreiging vormt voor Amerika. Daarnaast willen ze zeker weten dat u Amerika verlaat voordat het visum verloopt en dat u enkel voor de opgegeven doeleinden het land bezoekt

Hoe lang duurt een visum aanvraag voor Amerika?

De aanvraag van een visum voor de VS duurt gemiddeld 3 tot 5 weken, maar kan veel meer tijd in beslag nemen. Dit is ook afhankelijk van het type visum dat u aanvraagt. Zo duurt de aanvraag van een J1 visum gemiddeld 6 tot 8 weken. Daarom is het belangrijk om uw visum zo snel mogelijk aan te vragen, zodra u weet dat u naar Amerika wilt afreizen. U hoeft nog geen reis geboekt te hebben om een visum aan te vragen.

Hoe lang is een Amerikaans visum geldig?

De geldigheidsduur van een visum verschilt per type visum. Zo is een B1 of B2 visum maximaal 6 maanden geldig en wordt een K1 visum in eerste instantie uitgegeven voor 4 maanden. Een J1 visum geldt voor 12 of 18 maanden, afhankelijk van de stage of traineeship waarvoor het gebruikt wordt.

Welk visum is nodig om te mogen werken?

Er zijn een groot aantal verschillende visums om te werken in Amerika. Veel is afhankelijk van de sector waarin u werkt en het werk wat u doet. Via de visa wizard ontdekt u eenvoudig welk visum Amerika u nodig heeft.

De verschillen tussen een ESTA en een VISUM

 • Een reistoestemming is online aan te vragen, voor een visum moet u langs de Amerikaanse ambassade.
 • Een visum aanvragen kost meer tijd en geld.
 • Met een visum mag u in Amerika werken, met een ESTA niet.
 • Met een Amerikaanse reistoestemming mag u maximaal 90 dagen aaneengesloten in de VS verblijven, met een visum langer.
 • Met een elektronische reistoestemming mag u niet werken of studeren in Amerika. Hiervoor heeft u een visum nodig. Het bijwonen van vergaderingen of het bezoeken van klanten mag wel met een ESTA.
 • Als u na 2011 in Iran, Irak, Noord-Korea, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest of een van deze nationaliteiten heeft, wordt de ESTA niet toegewezen. In dat geval moet u in gesprek op de Amerikaanse ambassade.
 • De kosten voor een ESTA zijn lager dan die voor een visum. 
Het ESTA formulier invullen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen