23 september 2017
Terug

Emigreren naar Amerika

Misschien denk je er al heel lang over na, maar durf je de knoop nog niet door te hakken; emigreren naar Amerika! Amerika is HET land wat alles te bieden heeft, in de breedste zin. Ze noemen het niet voor niets ‘The American Dream.’ Voor de bewoners van Amerika staat vrijheid en gelijkheid nogal hoog in het vaandel. Werkelijk iedereen kan er welvarend worden, ongeacht je afkomst, als je er maar hard genoeg voor werkt. Misschien kunnen wij je overhalen om juist wel te gaan door dit artikel te lezen. Wij leggen je uit wat je precies nodig hebt om te kunnen emigreren en hoe de verhuizing in zijn werk gaat.

Info uitgelicht

Binnenkort op reis naar Amerika?

Gaat u binnenkort op reis naar Amerika voor een periode korter dan 90 dagen? Dan dient u een ESTA-reistoestemming aan te vragen. Dit kan eenvoudig online door middel van het ESTA-aanvraagformulier op onze website.

Wat heb je nodig om te kunnen emigreren?

Om te kunnen emigreren naar Amerika dien je in het bezit te zijn van een Amerikaanse Green card. Hiermee kun je permanent verblijven in Amerika. De Greencard geeft dezelfde rechten, plichten en voordelen als een staatsburger van Amerika, met uitzondering van het stemrecht. Helaas is het tegenwoordig wel moeilijker om aan een Greencard te komen door de komst van Donald Trump. Wanneer je familie hebt wonen in Amerika, kun je al snel in aanmerking komen voor een Greencard, echter hier wil Trump een stokje voor steken. Hij wil namelijk nieuwe voorwaarden gaan invoeren. U kunt op onze website alle informatie vinden over het Visum Amerika.

Eisen voor het verkrijgen van een Greencard

Nu vraag je je misschien af aan welke eisen je dan moet voldoen om toch een Greencard te kunnen bemachtigen. Om het meeste kans te maken op een Greencard dien je; tussen de 26 en 30 jaar te zijn, vloeiend Engels te kunnen praten, een hoge opleiding te hebben gevolgd, een baan aangeboden te hebben gekregen in Amerika en het liefst ook nog in het bezit te zijn van een ‘Nobel Prize’ of een Olympische medaille. Hiermee wil Trump er voor zorgen dat de Amerikaanse economie er beter van wordt. Deze eisen zijn er nog niet door, het Senaat heeft nog geen akkoord gegeven. Er is ook de mogelijkheid om meet te doen aan de Greencard loterij, waarbij je kans maakt om uitgeloot te worden voor een permanente verblijfsvergunning.

Trouwen

Een andere manier om en verblijfsvergunning te bemachtigen is door te trouwen met een Amerikaan(se). Door middel van een K1-visum (ook wel een verlovingsvisum genoemd) kun je naar Amerika om daar met elkaar te trouwen. Het is dan wel een vereiste dat je binnen drie maanden een echt huwelijk moet plaatsvinden. Om uit te sluiten dat het geen schijnhuwelijk is, mag je in de eerste drie jaar niet van elkaar scheiden. Na die drie jaar kunt je eventueel in aanmerkingen komen voor een verblijfsvergunning welke later omgezet kan worden in een Amerikaans staatsburgerschap.

Veel geld

Ben je in het bezit van veel geld? Dan heb je geluk! Amerika is namelijk dol op mensen met veel geld die in de Amerikaanse economie wil investeren. Een miljoen op zak? Dan is een verblijfsvergunning (EB5-visum) al binnen handbereik. Ze gebruiken het geld namelijk voor het creëren van banen. Een vereiste is dat je dan in ieder geval 10 werknemers in loondienst neemt. Een minimale investering is $150.000 waarmee je een E1- of E2 visum kunt bemachtigen en hiermee eventueel in aanmerking kunt komen voor een verblijfsvergunning, echter geen permanente status.

Greencard loterij

Jaarlijks worden er 50.000 Greencards verloot en deelname aan deze loterij is gratis. Om mee te doen in deze loterij dien je de aanvraag online in te dienen bij US Department of State Diversity Greencard Lottery. Let goed op dat de aanvraag juist wordt ingediend. De aanvraag kan door een klein foutje zonder pardon worden afgewezen. Je kunt de aanvraag ook laten indienen door een gespecialiseerd bedrijf. Als je eenmaal uitgeloot bent en gaat emigreren naar Amerika dan komen er wel kosten bij kijken. Denk hierbij aan consulaire kosten, kosten voor medisch onderzoek en kosten voor het vertalen van officiële documenten die je moet kunnen overleggen.

Amerikaanse werkgever

Wanneer je als Nederlander voor een Amerikaanse werkgever werkt, kun je ook een verblijfsvergunning krijgen. Echter, dat kan pas wanneer je een aantal jaren hebt gewerkt in Amerika door middel van het L1-visum. Daarna kun je middels een speciaal traject aanspraak maken op een verblijfsvergunning. 

Verhuizen

Heb je een greencard kunnen bemachtigen? Dan is het eindelijk zover, en kun je gaan verhuizen! Maar hoe gaat dat allemaal in zijn werk vraag je je misschien wel af. Want welke spullen neem je mee en hoe krijg je je spullen in Amerika? De meeste huizen zijn gemeubileerd in Amerika. Zoek dus eerst uit wat je echt nodig hebt. Spullen die je wilt versturen dienen per boot of vliegtuig naar Amerika verhuisd te worden. Gelukkig zijn er vele internationale verhuisbedrijven die hier in gespecialiseerd zijn en je hierbij kunnen helpen. Het is wel van belang om deze bedrijven te vergelijken want de prijzen lopen namelijk nogal uiteen. 

Waar wil je gaan wonen in Amerika

Nu je echt gaat verhuizen, is het natuurlijk goed om te weten waar je dan precies zou willen wonen in Amerika? Wat trekt je aan? Vind je klimaat belangrijk? Houd je van grote steden of lekker op het platte land? Dat zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij hebben een aantal prachtige en diverse plekken op een rijtje gezet voor je:

Californië 
De op twee na grootste staat van Amerika. In het noorden is het er vaak regenachtig maar in het zuiden is het er altijd heerlijk warm. Aan de kust is het er altijd wat frisser. Hier liggen de grote steden San Francisco, San Diego en Los Angeles. Californië staat bekend om haar prachtige bergformaties, excellente skigebieden, de mooiste stranden, meren waar je activiteiten kunt doen en kunt kamperen, woestijnen en dichtbeboste wouden. Californië is dus heel divers!
Alaska
Van het ene uiterste naar het andere. Hier is het vooral heel koud. Houd je van besneeuwde bergtoppen, groene landschappen, gletsjers en outdoor activiteiten? Dan moet je hier gaan wonen. Dan zit je in Alaska goed. Je kunt hier bijvoorbeeld; skiën, vissen, kajakken, raften, wandelen, fietsen en klimmen. Alaska is het minst bevolkt maar ook de grootste staat van Amerika.
Chicago
De stad met de onbegrensde mogelijkheden en talloze uitdagingen welke ook wel ‘Windy City’ wordt genoemd ligt in de staat Illinois. Deze stad is een echte metropool en wordt jaarlijks druk bezocht. Chicago is uitgegroeid tot een internationaal knooppunt voor financiën, handel, transport, telecommunicatie en technologie. Het nachtleven in Chicago is echt bruisend te noemen en er is ook zoveel te doen!
Miami
Miami ligt in de staat Florida en staat voornamelijk bekend om de mooie stranden en een echte toeristische trekpleister. Dat komt mede door het aangename klimaat en door de haven voor een Caribische cruise welke tevens een van de belangrijkste zeehavens is van Noord-Amerika. In Miami zul je veel Caribische invloeden tegenkomen doordat er en groot aantal inwoners uit Latijns Amerika afkomstig zijn.  De mensen spreken hier dan ook vaak meer Spaans dan Engels.
Atlanta
Ook wel het New York van het zuiden genoemd. Dat heeft te maken met de vele wolkenkrabbers, drukke wegen en gigantische bedrijven. Atlanta is een echte wereldstad met veel goede restaurants en uitgaansgelegenheden. Tevens is Atlanta het belangrijkste verkeers-, industrie-, handels- en financiële centrum van het zuidoosten van Amerika.

Een huis kopen of huren in Amerika

Als je een huis wilt kopen in Amerika, is het uiteraard van belang dat je eerst een aantal huizen gaat bezichtigen. Vanuit Nederland is dat natuurlijk lastig. Je moet dus eerst kijken of je liever een huis zou willen kopen of huren. Wanneer je hebt  besloten om een huis te gaan kopen, zorg er dan voor dat je niet teveel huizen op een dag gaat bekijken. Beperk het tot twee bezichtigen per dag. Alleen dan houd je het overzichtelijk voor jezelf. Wat ook belangrijk is, is om voor jezelf alle eisen op te schrijven, ook dat is makkelijker zoeken.

Werken in Amerika

Het kan natuurlijk zijn dat je voor een Amerikaanse werkgever werkt en via je werkgever naar Amerika kunt. Dan ben je dus al verzekerd van een baan. Maar hoe werkt het als je wilt emigreren naar Amerika, en je hebt nog geen baan? Het is van belang om er financieel in ieder geval op voorbereid te zijn dat het even kan duren voordat je er een baan gevonden heeft. Als eerst zorg je voor een goede CV. Hierop staat je laatste baan als eerst genoemd. Het is in Amerika niet gebruikelijk om een pasfoto toe te voegen. Waar ze veel waarde aan hechten zijn de referenties van je vorige werkgevers. Stel deze referenties alvast op de hoogte wanneer je gaat solliciteren. Liefdadigheidswerk en vrijwilligerswerk staan ook altijd goed op een CV. Ga altijd formeel gekleed naar een sollicitatie, wat voor functie het ook betreft. Het beste is om in Nederland al te beginnen met het zoeken naar werk. Je zou bijvoorbeeld een open sollicitatie kunnen sturen naar de Nederlandse bedrijven met een vestiging in Amerika. Hier zijn talloze websites voor te vinden.

Cultuur

Eigenlijk kun je van dit enorme land niet spreken van één cultuur omdat Amerika een land is met vele immigranten, waardoor het echt multicultureel is. Ook kun je de cultuur van de mensen uit New York totaal niet vergelijken met de cultuur van de mensen uit Texas. Toch zijn er wel een aantal kenmerken die overeenkomen, en dat is met name dat vrijheid en gelijkheid voor elke Amerikaan ontzettend belangrijk is. In Amerika is het zo; begroet je iemand met enthousiasme, dan kun je minstens evenveel terug verwachten. Zo wordt je eigenlijk altijd standaard begroet met: “Hey, how are you?” De één vindt dat overdreven, terwijl de ander dit juist enorm kan waarderen. Amerikanen zijn niet alleen oprecht vriendelijk maar ook erg behulpzaam.

De Amerikaanse keuken

Denk je aan Amerikaans eten, dan denk je al gauw aan fastfood, en dan in enorme hoeveelheden. Natuurlijk, dat kun je er ook krijgen. Maar Amerika heeft ook een hele goede Amerikaanse keuken. Gezien Amerika immens groot is, verschilt deze per regio. Zo heeft Indiana de ‘Breaded pork tenderloins’, Maryland ‘Blue Crabs’ en Missouri ‘Toasted ravioli.’ Wat Amerikanen ook veel doen is het buiten koken, op de BBQ. 

Gezondheidszorg

Je weet vast wel dat de gezondheidszorg in Amerika bekend staat als het duurste zorgstelsel van de wereld. Hier in Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dat is in Amerika niet het geval. Sinds voormalig president Obama de ‘Affordable Care Act’ heeft ingevoerd dienen alle mensen die belastingplichtig zijn een zorgverzekering te hebben. Deze verzekeringen worden namelijk door particulieren geregeld. Zo’n 66% van alle werknemers in Amerika hebben een particuliere zorgverzekering afgesloten. Via een werkgever krijg je er vaak korting, of de werkgever neemt alle kosten over. In totaal bestaan er vier verschillende soorten zorgverzekeringen namelijk: Bronze, Silver, Gold en Platinum. De kosten worden berekend naar je gezondheid en je inkomen. Rook je niet? Dan ben je goedkoper uit dan iemand die wel rookt. Amerika kent ook een soort van eigen risico. De kosten hiervan zijn afhankelijk van welk pakket je kiest. Bij Bronze (laagste pakket) betaal je beduidend meer eigen risico dan bij Platinum (hoogste pakket). 

Belasting

Wanneer je in Amerika gaat werken zul je ook inkomstenbelasting moeten gaan betalen. Deze werkt net als in Nederland progressief. Wat inhoudt dat hoe hoger je loon hoe hoger het belastingpercentage zal zijn. 
Inbegrepen in de Amerikaanse inkomstenbelasting zit:
Federale inkomstenbelasting
Sociale zekerheidsbelasting
Staats-belasting
Belasting om ouderen (65+) 'n ziektekostenverzekering te geven
Belasting voor korte-termijn inkomstenverlies
  In de Amerikaanse inkomstenbelasting zit niet inbegrepen
Pensioenpremie
AOW

Nederlands paspoort

Uiteraard dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort om te kunnen reizen. Je paspoort laten verlengen kun je doen bij de Nederlandse ambassade in Washington of bij een van de consulaten in Miami, New York en San Francisco. Je kunt dan online een afspraak maken om je paspoort te laten verlengen. Het wordt gewaardeerd wanneer je met een creditcard betaald, maar je kunt ook gepast betalen. Houd er rekening mee dat je je paspoort ruim van te voren laat verlengen, want dit hele proces kan zo’n 3 tot 8 weken duren. Je dient zelf persoonlijk het document op te halen. Ook is het mogelijk om je paspoort op te laten sturen via FedEx, UPS en DHL. Uiteraard zijn dan de verzendkosten voor jezelf. Neem dan wel bij je aanvraag een pre-paid shipping label mee. 

Rijbewijs

Wanneer je een Nederlands rijbewijs in bezit hebt, dan kun je hier de eerste drie maanden van je verblijf in Amerika gewoon mee rijden. Na die drie maanden moet je een simpele rijtest afleggen om een Amerikaans rijbewijs te kunnen halen.

Tijdsverschil

Als je vanuit Nederland naar Amerika vliegt, gaat de tijd achteruit. Hoeveel uur er precies tussen zit verschilt weer per plaats in Amerika. Je kunt niet voor heel Amerika één tijdzone aanhouden, daar is het gewoonweg te groot voor. Vanwege deze reden is Amerika verdeeld in 6 verschillende tijdzones welke variëren tussen de 6 en de 11 uur tijdsverschil vergeleken met Nederland. De verschillende tijdzones zijn:

Eastern time: 6 uur eerder 
Central time: 7 uur eerder
Mountain time: 8 uur eerder
Pacific time: 9 uur eerder
Alaska time: 10 uur eerder
Hawaii time: 11 uur eerder

Doordat je plotseling in een heel andere tijdzonde zit kun je last krijgen van een jetlag. Je bioritme wordt dan namelijk verstoord. Om de kans op een jetlag te verkleinen is het van belang om veel water te drinken tijdens je vlucht. Vermijd alcohol en koffie. Pas je ontbijt, lunch en diner aan op de tijden van je bestemming. En niet aan de Nederlandse tijd.

Elektriciteit

Je kunt er niet vanuit gaan dat het stroomnet van Amerika hetzelfde is als die van Nederland. Wij gebruiken hier in Nederland namelijk 220 volt. In Amerika gebruiken ze maar de helft namelijk; 110 volt. Je kunt dus ook niet zomaar alle elektrische apparaten vanuit Nederland meenemen. Zoek van te voren even uit wat je wilt meenemen en welke ook op 110 volt te gebruiken zijn, in de meeste gevallen kun je dit vinden in de gebruikshandleiding. De meeste apparaten zullen gewoon op 110 volt werken, en anderen dienen middels een schakelaar omgeschakeld te worden naar 110 volt. Ook de stekker van de Nederlandse apparaten zullen niet in de Amerikaanse stopcontacten passen. Hiervoor kun je speciale verloopstekkers aanschaffen die er wel in passen. Nog even een tip: neem een verlengsnoer mee in je bagage tijdens je reis met meerdere contactpunten. Zo ben je maar één verloopstekker nodig en hoef je niet te zoeken naar meerdere stopcontacten.

ESTA aanvragen

Ben je nog niet eerder in Amerika geweest en wil je eerst even sfeer proeven voordat je de beslissing maakt om wel of niet te gaan emigreren? Een ESTA aanvragen kan via onze website! Hiermee kun je namelijk 90 dagen achtereen verblijven in Amerika. En op je gemak de plaatsen bezoeken waar je eventueel wel zou willen wonen.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen