25 februari 2020
Terug

Visa waiver program

Het Visa Waiver Program (VWP) is een regeling die in het leven geroepen is door het Department of Homeland Security. Hiermee kunnen burgers van deelnemende landen voorafgaand aan hun reis beoordeeld worden op basis van de eisen van de Amerikaanse douane. Zij hoeven dan geen visum aan te vragen, maar een ESTA naar Amerika. Het aanvragen van een ESTA is eenvoudiger en de procedure verloopt vele malen sneller dan een visum aanvraag.

Invoering Visa Waiver Program

Vanaf 2009 kunnen reizigers vanuit bepaalde landen online een ESTA Waiver (Electronic System for Travel Authorization) aanvragen en op die manier visumvrij reizen. Echter, het Visa Waiver Program is al in 1986 door het Amerikaans Congres opgezet. Voordat de ESTA ingevoerd werd, werden passagiers gecontroleerd middels het invullen van het groene I-94W formulier dat werd overhandigd in het vliegtuig. Deze formulieren, evenals de passagiers zelf, werden gecontroleerd door de douanebeambte bij aankomst.

De procedure van het controleren is van het moment na aankomst naar het moment voor vertrek aangepast na de terroristische aanslag op het World Trade Center. Op dat moment werd ook de 911 Commission Act ingesteld waarbij een individuele controle van alle reizigers naar de VS vereist is, voordat zij een vliegtuig in kunnen stappen of aan boord gaan van een boot. Het Department of Homeland heeft daarna besloten om het beoordelen van reizigers middels een nieuw en geautomatiseerd systeem aan te bieden namelijk; het online aanvragen van een ESTA. De Amerikaanse overheid kan 72 uur doen over de beoordeling van een ESTA aanvraag voor Amerika. Het is daarom van belang dat reizigers in ieder geval 72 uur voorafgaand aan hun reis een ESTA aanvragen.

ESTA feiten:

 • ESTA is een visumvrijstelling, geen visum;
 • U heeft een ESTA nodig wanneer u per vliegtuig of boot naar Amerika reist;
 • Een goedgekeurde ESTA geeft geen garantie tot het binnen komen van Amerika;
 • Alleen paspoorthouders van één van de landen welke onder het Visa Waiver Program vallen kunnen een ESTA aanvragen;
 • Met een ESTA mag u maximaal 90 dagen achtereen verblijven in de VS;
 • Reizigers moeten zich ervan bewust zijn dat de beoordeling van hun ESTA aanvraag 72 uur mag duren;
 • Een ESTA is twee jaar geldig of, indien dit eerder is, de datum waarop uw paspoort verloopt;
 • Wanneer een ESTA afgewezen is, kunt u nog wel steeds in aanmerking komen voor een B1 zakenvisum of een B2 toeristenvisum;
 • Ook kinderen en baby’s hebben een goedgekeurde ESTA nodig om naar Amerika te kunnen reizen;
 • Wanneer u na maart 2011 in Irak, Iran, Somalië, Libië, Noord-Korea Soedan, Jemen of Syrië bent geweest of u heeft een dubbele nationaliteit van één van deze landen, dan kunt u geen ESTA aanvragen. U kunt dan nog wel in aanmerking komen voor een visum;
 • U moet aan kunnen tonen dat u Amerika uiteindelijk weer gaat verlaten (retourticket).

Twee controles

De beoordeling van de ESTA aanvragen voor reizigers naar Amerika, door het Department of Homeland Security, bestaat uit twee controles namelijk; een geautomatiseerde controle voorafgaand aan vertrek en een handmatige controle bij aankomst in Amerika. Een goedgekeurde ESTA geeft dan ook geen garantie tot het binnenkomen van Amerika.

controle vliegveld

Eerste controle; voor het boarden

Om naar Amerika te kunnen reizen dient u in het bezit te zijn van een Amerikaans paspoort, een visum Amerika of een onder het Visa Waiver Program verkregen ESTA. In principe heeft het Department of Homeland Security met de meeste vliegmaatschappijen met Amerikaanse vluchten een overeenkomst gesloten. Deze overeenkomst houdt in dat de passagiers gecontroleerd worden op een geldige ESTA. Voor het boarden wordt elke passagier middels een paspoortscan gecontroleerd op een digitale koppeling van een goedgekeurde ESTA. Wanneer een reiziger proberen te boarden zonder toegekende ESTA zal deze geweigerd worden.

Tweede controle; bij binnenkomst Amerika

Nadat reizigers aangekomen zijn in Amerika, per boot of vliegtuig, worden deze gecontroleerd door een douanebeambte van U.S. Customs and Border Protection. Ondanks de controle tijdens het inchecken worden ze wederom gecontroleerd of zij in het bezit zijn van een geldige ESTA, Amerikaans paspoort of een visum. Ook tijdens deze controle kunnen reizigers worden geweigerd. In de meeste gevallen gebeurd dit wanneer een douanebeambte van U.S. Customs and Border Protection het vermoeden heeft dat een reiziger een bedreiging kan vormen voor de rechtshandhaving of de veiligheid van Amerika en/of haar burgers.

Welke landen vallen onder het Visa Waiver Programma

Andorra, Australië, België, Brunei, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Malta, San Marino, Singapore, Slowakije, Slovenië, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland en Verenigd Koninkrijk.

Aan deze eisen moeten landen voldoen voor deelname aan Visa Waiver Program

Het land moet:

 • Als soevereine staat kunnen worden beschouwd;
 • Een hoge HDI (Human Development Index) bezitten;
 • Beveiligingsgegevens delen met Amerika;
 • Een economie met hoge inkomens hebben;
 • Met weinig paspoortfraude te maken hebben en moet gegevens bijhouden van gestolen of verloren paspoorten;
 • Strenge eisen stellen aan de veiligheid van paspoorten door gebruik te maken van biometrische elektronische paspoorten;
 • Niet teveel burgers bezitten welke de verblijfsduur van hun visum hebben overschreden en moet ene laag aantal overtreders van de immigratiewetgeving hebben;
 • Een laag percentage geweigerde visa voor niet-immigranten hebben, met name minder dan 3%;
 • Met betrouwbare organisaties voor terrorismebestrijding, rechtshandhaving, grenscontrole en andere op veiligheid gerichte organisaties die binnenlandse criminaliteit en terrorisme proberen te beperken samenwerken.

Wat mag niet met een ESTA?

Met een ESTA mag u niet werken in Amerika, maar ook niet op zoek gaan naar een baan. Krijgt u toevallig een baan aangeboden in de VS, dan is het niet mogelijk om deze meteen aan te nemen en aan het werk te gaan. U dient dan eerst terug te keren naar uw eigen land en vanuit daar een visum aan te vragen, ook wanneer uw nieuwe werkgever bereid is om u te sponsoren voor een H-1B visum. Daarnaast mag u er niet studeren, mee doen aan evenementen tegen betaling, als bemanningslid op een vliegtuig of schip de VS betreden of een permanent verblijf zoeken. Het is dan ook niet mogelijk om onder het Visa Waiver Program een Green Card aan te vragen en deze om te zetten naar een permanent verblijf.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen