Voorwaarden

Om voor een ESTA reistoestemming in aanmerking te komen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als u niet aan deze ESTA voorwaarden voldoet is het niet mogelijk om met deze reistoestemming naar de VS af te reizen. Dan zult u een visum aanvraag moeten doen. Voor de meeste zakelijke en toeristische reizigers uit Nederland en België zijn de voorwaarden geen enkel probleem. Toch is het goed om van tevoren op de hoogte te zijn, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Persoon bekijkt routekaart en leest ESTA voorwaarden

Voorwaarden ESTA en het Visa Waiver Program

ESTA is onderdeel van het Visa Waiver Program. Hiermee kunnen reizigers uit bepaalde landen zonder visum Amerika betreden. Het doel van dit programma was om meer toeristen en zakenreizigers het land binnen te laten. Voor zowel de reizigers als voor de medewerkers van de Amerikaanse overheid moest het Visa Waiver Program ervoor zorgen dat de procedure eenvoudiger werd. Eerst konden reizigers deelnemen door het invullen van een fysiek I-94W formulier. Dit werd later grotendeels vervangen door de digitale ESTA.

De Amerikaanse overheid bepaalt uit welke landen reizigers mogen komen om met het Visa Waiver Program mee te doen. Zo moet het land onder andere een soevereine staat zijn, beveiligingsgegevens delen met de Verenigde Staten en moet het strenge eisen stellen aan de veiligheid van paspoorten. Nederland en België zijn allebei al decennia lid. Als Nederlander of Belg komt u dus in aanmerking voor een visumvrijstelling. Voordat u deze krijgt, moet u wel nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen. De voorwaarden voor het Visa Waiver Program worden nog regelmatig aangescherpt. Zo wordt er tegenwoordig ook gekeken naar social media en worden reizigers niet toegelaten als ze in de afgelopen jaren bepaalde 'risicolanden hebben bezocht.

Voorwaarden voor Nederlanders en Belgen

Als burger van Nederland of België komt u dus in principe in aanmerking voor de aanvraag. Maar of deze aanvraag ook goedgekeurd wordt hangt van verschillende voorwaarden af.

Voorwaarden 90 dagen

Een van de belangrijkste voorwaarden van een ESTA is dat u maximaal 90 aaneengesloten dagen in de VS mag verblijven. Tijdens de geldigheidsduur van 2 jaar mag u wel meerdere malen Amerika betreden, zolang u maar nooit langer dan 90 dagen achter elkaar blijft. U moet dit aantonen door te beschikken over een geldig retourticket of doorreisticket als u in de VS aankomt. Reist u vanuit Amerika door naar Canada, Mexico of aangrenzende eilanden? Dan mag u binnen de 90 dagen Amerika nogmaals betreden. Reist u door naar een bestemming buiten deze landen? Dan hoeft uw terugkeer niet binnen de 90 dagen te vallen.

Toeristische en zakelijke reisdoelen

Een ESTA reistoestemming is geldig voor toeristische, medische en zakelijke reisdoelen. Hierbij mag u geen betaalde diensten leveren, maar mag u wel vergaderingen bijwonen of klanten bezoeken. Als u echt aan het werk wil, heeft u een visum Amerika nodig. U mag ook geen academische cursussen volgen met een ESTA. Een korte recreatieve cursus is tijdens uw verblijf wel toegestaan.

Info uitgelicht

Op tijd online aanvragen

U bent verplicht om voor vertrek in het bezit te zijn van de goedgekeurde reistoestemming. Dit zal door de luchtvaartmaatschappij of de rederij worden gecontroleerd. De toewijzing neemt maximaal 72 uur in beslag en de aanvraag verloopt via het ESTA formulier. Vaak ontvangt u de goedkeuring al binnen enkele uren na aanvraag, maar hier worden van tevoren nooit garanties over gegeven. Vraag de visumvrijstelling daarom altijd minstens 3 dagen voor vertrek aan. Zo voorkomt u problemen tijdens uw reis..

U komt aan per boot of vliegtuig

Uw Amerikaanse reistoestemming is geldig als u Amerika betreedt per vliegtuig of boot. De luchtvaartmaatschappij of de rederij zal de reistoestemming bij vertrek ook controleren. Als u over land de VS betreedt heeft u geen ESTA nodig. Dan moet u bij aankomst in de USA een I-94W formulier invullen. Dit formulier krijgt u bij binnenkomst in het land. Hier hoeft u dus geen voorbereidingen voor te treffen.

U kunt alle verkiesbaarheidsvragen beantwoorden met 'Nee'

U kunt alle verkiesbaarheidsvragen beantwoorden met 'Nee' Tijdens uw aanvraag moet u een aantal verkiesbaarheidsvragen beantwoorden. Als u een van deze vragen met 'Ja' moet beantwoorden, zal het officiële reisdocument niet toegewezen worden. In dat geval moet u een visum aanvraag doen bij het Amerikaanse consulaat. Dit neemt meer tijd in beslag. 

Voorwaarden paspoort

Om de reistoestemming aan te vragen moet uw paspoort ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. De reistoestemming wordt gekoppeld aan uw paspoort en is dus enkel geldig in combinatie met dit paspoort

Paspoort uit land Visa Waiver Program

Enkel als u een paspoort heeft uit een land dat meedoet aan het Visa Waiver Program mag u een ESTA voor Amerika aanvragen. Op dit moment doen er 40 landen aan dit programma mee, maar dit kan wijzigen. Nederland is al sinds 1989 lid van het Visa Waiver Program. België doet sinds 1991 mee.

Machineleesbaar

Uw paspoort moet over een chip beschikken waardoor deze machineleesbaar is. Een noodpaspoort heeft deze chip niet, waardoor deze niet gebruikt mag worden. Alle normale paspoorten die in Nederland uitgegeven worden voldoen aan deze voorwaarde.

Geldigheid

Uw paspoort moet gedurende uw gehele verblijf in Amerika geldig zijn. Reken hiervoor de datum van uw terugreis + 1 dag. De reistoestemming hoeft enkel bij binnenkomst in het land geldig te zijn en mag tijdens uw verblijf verlopen.

paspoort voorwaarden ESTA Amerika

Hetzelfde paspoort

U moet met hetzelfde paspoort reizen als waarmee u de aanvraag hebt gedaan. De reisverklaring wordt aan het documentnummer gekoppeld. Vraagt u voor uw reis nog een nieuw paspoort aan? Dan heeft u ook een nieuw ESTA nodig. Als u een verkeerd documentnummer opgeeft bij de aanvraag, kan u niet met de toestemming reizen.

Voorwaarden strafblad

Als u een strafblad heeft is de kans groot dat uw aanvraag voor een reistoestemming wordt afgewezen. Als u enkel ooit veroordeeld bent wegens rijden onder invloed zal de verklaring wel goedgekeurd worden. Heeft u echter andere strafbare feiten op uw naam staan of bent u meerdere malen veroordeeld? Dan wordt de reistoestemming hoogstwaarschijnlijk niet goedgekeurd. U kunt wel proberen om in aanmerking te komen voor een visum.

Veelvoorkomende redenen voor afkeuring

In het overgrote gedeelte van de gevallen wordt de reistoestemming gewoon goedgekeurd. Er zijn echter een aantal redenen waarom een ESTA afgekeurd kan worden, namelijk wanneer u:

  • Eén van de verkiesbaarheidsvragen met 'Ja' beantwoordt.
  • De aanvraag gedaan heeft met een oud/verlopen paspoort.
  • Een foutje heeft gemaakt bij het invullen van de persoonsgegevens.
  • Na 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Libië, Somalië of Jemen bent geweest of een dubbele nationaliteit uit een van deze landen heeft.
  • Tijdens een eerder bezoek aan de VS uw visum voorwaarden heeft overschreden.
  • Bent veroordeeld voor een strafbaar feit of bent nog in afwachting van een aanklacht.
  • Zich in een ander land niet aan de geldende immigratie regelgeving heeft gehouden.
  • Betrokken bent bij een politieonderzoek of een onderzoek door de federale staat.

Is een van deze redenen op u van toepassing? Dan zal een nieuwe aanvraag hoogstwaarschijnlijk ook afgewezen worden. De situatie is immers niet veranderd. Enkel als u de aanvraag met een verkeerd paspoort heeft gedaan of als u een foutje heeft gemaakt in uw persoonsgegevens, heeft een nieuwe aanvraag indienen nut. Anders zult u moeten kijken of u in aanmerking komt voor een Amerikaans visum.

Het ESTA formulier invullen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen