03 september 2020
Terug

Verkiezingen 2020 Amerika

Verkiezingscampagne

Op dinsdag 3 november vindt de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 plaats. De winnaar wordt de machtigste persoon van nog altijd het machtigste land met de grootste economie. Deze keer neemt wederom Joe Biden het op tegen de huidige president Donald Trump. Op diezelfde dag zijn er tevens verkiezingen voor alle leden van het Huis van Afgevaardigden en voor 35 van de 100 zetels van de Senaat. Vooralsnog duiden de peilingen op een overwinning voor Joe Biden, de Democratische presidentskandidaat. Hij pint zich er echter niet op vast, want vier jaar geleden stonden de peilingen er ook zo voor, en die zaten er achteraf flink naast.

BLM protesten

Tijdens de verkiezingscampagne zijn de BLM (Black Lives Matter) protesten het grootste aandachtspunt voor Trump en de Republikeinen. Volgens Trump zal een stem op zijn Democratische rivaal Joe Biden leiden tot “totale anarchie” in Amerika omdat hij volgens Trump een marionet van extreemlinks zou zijn. Ook vindt hij “dat de politie alles moet regelen. Maar we moeten onze agenten en de politie hun waardigheid teruggeven”.

Joe Biden vindt op zijn beurt dat relschoppen en brandstichten geen demonstreren is en dat zij die zich hier schuldig aan maken vervolgd dienen te worden. Ook reageerde hij op de beschuldiging van Trump: “Vraag uzelf: zie ik eruit als een radicale socialist die een zwakke plek voor relschoppers heeft?", zei hij. "Echt? Ik wil een veilig Amerika. Veilig voor het Coronavirus, veilig voor misdaad en plunderingen, veilig voor geweld met een raciaal motief, veilig voor slechte politieagenten. Laat me kristalhelder zijn: veilig voor nog vier jaar Donald Trump. "Hij blijft ons vertellen dat u zich veilig zou voelen als hij de president was", zegt Biden over Trumps beschuldiging dat de Democraten verantwoordelijk zijn voor dit geweld. "Nou, hij is de president, of hij dat zelf nou snapt of niet."

Demonstraties Kenosha

Naar verwachting zal president Trump volgende week een bezoek brengen aan Kenosha waar momenteel veel demonstraties gehouden worden tegen het politiegeweld. Helaas eindigen veel van deze demonstraties in dodelijke schietpartijen. Hij wil daar met politieagenten praten en bedrijven bezoeken welke schade hebben opgelopen tijdens deze rellen. Trump vindt dat de plaatselijke autoriteiten te zwak hebben opgetreden.

Jacob Blake

Een 29-jarige donkere inwoner van de stad Kenosha, Jacob Blake, werd op zondag 23 augustus door een agent zeven keer in zijn rug geschoten waardoor hij verlamd raakte aan zijn onderlijf. Hierna volgden overdag vreedzame demonstraties welke overgingen tot vandalisme, brandstichting en geweld richting de politie. In Oregon worden ook nog steeds demonstraties gehouden vanwege de dood van George Floyd in Minneapolis afgelopen mei.

Opkomst Coronavirus verkiezingen

Het is nog maar de vraag wat de opkomst zal zijn vanwege het Coronavirus. Een Amerika-econoom van Rabobank, Philip Marey, zegt het volgende: "Trump heeft misschien minder aanhangers, maar ze zijn wel net zo enthousiast als vier jaar geleden." Marey denkt daarom dat de voorsprong van Biden niet dusdanig groot is dat het een gelopen race zal zijn. Naar verwachting zullen veel mensen in deze tijd via de post stemmen en niet meer fysiek naar de stemlocaties gaan. Volgens Jan Wirken, aandelenspecialist bij ABN Amro, kan dit nog wel eens voor wat onzekerheid gaan zorgen. De stemmen die per post zijn uitgebracht geven mogelijk de doorslag bij een eventuele nek-aan-nekrace. "Die moeten dan nog worden geteld en misschien duurt het meer dan een week voordat er een definitieve verkiezingsuitslag is."

Inreisverbod

Trump heeft het nog niet over het inreisverbod gehad welke hij vanaf maart heeft ingevoerd. Door dit inreisverbod kunnen Nederlanders en andere Europeanen Amerika niet in. Mocht er voordat de verkiezingen beginnen niets veranderen, dan kunnen ook journalisten niet afreizen naar Amerika. Uiteraard zullen zij hierbij willen zijn. Algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, Thomas Bruning, zegt er het volgende over: 'Dit gaat ten koste van informatievoorziening tijdens de verkiezingen en het is ook misbruik maken van de situatie'. Journalisten die al in de VS zijn mogen blijven, maar voor de journalisten welke nog niet in Amerika zijn geldt dat er geen visum afgegeven zal worden.

In juni heeft Trump laten weten dat hij ook bepaalde werkvisa niet meer afgeeft. Tevens worden de zogeheten ‘green cards’ en andere permanente verblijfsvergunningen niet meer verstrekt door de regering aan mensen van buitenaf. Volgens het Witte Huis is deze immigratiestop nodig om Amerikaanse werknemers te beschermen nu de werkloosheid dusdanig hoog is vanwege de Coronapandemie. Een einddatum voor het inreisverbod is helaas nog steeds niet bekend. Mocht u naar Amerika willen reizen lees dan ook onze reisadvies pagina.


Verkiezingen 2020 Amerika