17 maart 2020
Terug

Inreisverbod Amerika 2020

Update: Met de recente ontwikkelingen is het prettig om op de hoogte te blijven van wat de Rijksoverheid aan reisadvies geeft voor de Verenigde Staten van Amerika. Gaat u binnenkort naar de VS? Check dan eerst even het reisadvies op deze pagina!

Laatste update 14 oktober - Het inreisverbod is nog steeds van kracht. In Amerika hebben ze het coronavirus nog steeds niet onder controle en tellen zij inmiddels wereldwijd de meeste sterfgevallen en besmettingen. Het inreisverbod werd in eerste instantie in het leven geroepen om te voorkomen dat reizigers vanuit Europa het coronavirus zouden overbrengen naar Amerika omdat destijds de situatie in de Europa ernstiger was dan in Amerika. Inmiddels is dit al niet meer van toepassing omdat de situatie in Amerika dusdanig slechter is dan in Europa. Toch blijft het Amerikaans inreisverbod van krijgt en is het niet duidelijk wanneer deze opgeheven zal worden.

Update 20 juli – Corona besmettingen gemeten in Amerika nemen nog niet af, echter, studenten, au pairs en familie uit Europa zijn wel weer welkom. 

Update 25 juni: Dinsdag 23 juni heeft de Amerikaanse regering aangekondigd dat alle inreisbeperkingen naar de Verenigde Staten zijn verlengd tot aan het einde van het jaar. Vandaag heeft de ambassade echter laten weten dat deze informatie mogelijk niet klopt. Een woordvoerder geeft aan dat het inreisverbod nog steeds van kracht is voor Europeanen, maar er is nog geen einddatum vastgesteld. Eigenlijk is er dus helemaal nog niets bekend en zullen we moeten afwachten wanneer wij als Europeanen weer naar Amerika mogen reizen. Wij zullen u op de hoogte blijven houden.

Het inreisverbod is enkel niet van toepassing voor Amerikanen en ingezetenen. Het zal dus impact hebben bedrijven die zaken doen in Amerika en reeds sinds half maart Amerika niet in kunnen. Ook journalisten kunnen het land niet in, bijvoorbeeld voor verslaglegging van de verkiezingen.

Amerika is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het virus. Het inreisverbod voor de Verenigde staten is nog altijd van kracht, echter, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat studenten uit Europa wel weer welkom zijn in de VS. Deze vrijstelling geldt ook voor au pairs en familieleden van visumhouders in Amerika. Er kwam teveel druk te staan op de grote universiteiten en het bedrijfsleven waardoor Trump deze beslissing maakte. Donald Trump wil hiermee zijn voornemen waarmaken en de Amerikaanse economie weer een boost geven.

Inreisverbod Covid-19

Op zaterdag 14 maart verkondigde Trump dat hij een inreisverbod zou invoeren voor een periode van 30 dagen. Vanaf dat moment mogen Europeanen niet meer naar Amerika reizen tot aan 13 april. Reizigers welke de afgelopen 14 dagen in één van de Schengenlanden zijn geweest mogen niet naar Amerika reizen. Amerikaanse staatsburgers, mensen die permanent in Amerika wonen en familieleden van Amerika hebben vrijstelling en mogen wel naar Amerika reizen. Vooraf worden zij gescreend op corona (Covid-19). Overigens geldt het verbod niet voor het goederenverkeer, alleen voor het personenverkeer.

Tot wanneer is het inreisverbod voor de verenigde staten van kracht?

Voor werkvisa is aangegeven dat het inreisverbod tot 31 december 2020 zal gelden. Wanneer het inreisverbod wordt opgeheven voor reizigers naar de Verenigde Staten is nog niet bekend. Het is studenten, au pairs en familieleden reeds wel toegestaan om naar Amerika te reizen.

Luchtvaartmaatschappijen het hardst getroffen

Wekelijks vertrekken er ongeveer 70.000 reizigers vanuit Nederland naar de Verenigde staten. Vanaf Schiphol vertrekken er per week meer dan 200 vliegtuigen naar Amerika waaronder 100 worden uitgevoerd door KLM. KLM vliegt per dag 33 keer naar elf bestemmingen in Amerika. KLM heeft laten weten dat zij 2000 voltijdsbanen hebben moeten schrappen. Ook hebben zij werktijdverkorting aangevraagd voor het voltallige personeel van 35.000 mensen. Zoals eerder gezegd mogen goederen nog wel via de lucht naar Amerika worden vervoerd. Echter, tegenwoordig zit veel vracht in de buiken van passagiersvliegtuigen en niet in aparte vrachtvluchten.

vliegtuig

Veel gestelde vragen:

Kan ik nog wel een ESTA aanvragen?

Ja, u kunt nog steeds een ESTA aanvragen en deze wordt ook nog steeds toegekend. Echter, wanneer reizigers met een geldige ESTA naar Amerika willen reizen, dient men rekening te houden met het feit dat een ESTA kan worden ingetrokken wanneer regels omtrent Covid-19 worden overtreden. Tevens mag men 14 dagen niet in een Schengenland zijn geweest.

Wat moet ik doen met mijn geboekte reis naar Amerika?

Deze reis zal helaas niet door kunnen gaan. Maar hoe u dit het beste kunt aanpakken zal per reisorganisatie en per verzekeringsmaatschappij verschillen. Neem zo snel mogelijk contact op met uw reisorganisatie of uw verzekeringsmaatschappij om te informeren over welke stappen u kunt ondernemen. Uw ESTA blijft in elk geval twee jaar geldig.

Wat moet ik doen als ik een paspoorthouder ben van een Schengenland met een geldige ESTA, maar niet binnen 14 dagen voor mijn reis naar de VS in een Schengenland ben geweest?

Wanneer een reiziger fysiek in een Schengenland is geweest in de afgelopen 14 dagen mogen zij niet naar Amerika reizen. Wanneer dit niet het geval is, is dit geen probleem en kunt u gewoon naar Amerika reizen.

Wat moet ik doen als mijn ESTA geannuleerd is maar ik zeker weet dat ik onder een van de uitzonderingen val?

Dan kunt u het beste contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij. Zij dienen op hun beurt weer contact op te nemen met RCLG voor extra begeleiding.

Ik ben in het bezit van een visum voor Amerika, mag ik dan wel reizen?

Nee, ook met een visum mag u niet naar Amerika reizen. Het inreisverbod geldt voor alle reizigers binnen het Schengengebied, dus ook wanneer u in het bezit bent van een visum. U mag alleen naar Amerika reizen wanneer u de afgelopen 14 dagen niet in een van de Schengenlanden bent geweest.

Kan ik wel naar Amerika reizen als ik alleen een overstap heb gemaakt in een van de Schengenlanden?

Nee, ook dan is het niet toegestaan om naar Amerika te reizen binnen de periode van het inreisverbod.

Ik heb een overstap in de VS, kan dit wel?

Het is ons helaas niet duidelijk of u wel een overstap mag maken in de VS vanuit een Schengengebied. In de meeste gevallen is het wel mogelijk om uw vlucht om te boeken zodat u deze overstap kunt vermijden. Voor elke bestemming bestaat er een optie om rechtstreeks te vliegen, of een overstap in een ander continent te nemen. Het omboeken kan helaas wel extra kosten met zich meebrengen.

Een ESTA aanvragen tijdens het inreisverbod nog steeds mogelijk?

Er wordt ons vaak gevraagd of het nog wel mogelijk is om nu een ESTA aan te vragen, en of deze dan niet afgewezen zal worden. Gelukkig kunt u nog steeds een aanvraag doen en deze worden ook nog steeds toegekend. Het komt wel eens voor dat een ESTA USA na goedkeuring wordt ingetrokken door de Amerikaanse overheid, maar daar is nu geen extra sprake van.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen