17 maart 2020
Terug

Inreisverbod Amerika 2020

Laatste update 25 juni - Op dinsdag 23 juni heeft de regering van Amerika aangekondigd dat het inreisverbod verlengd zal worden tot het einde van dit jaar. Vandaag laat een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade weten dat dit om een misverstand zou gaan. Het inreisverbod is nog steeds van kracht, echter, een einddatum is nog steeds niet bekend. Mocht deze bekend zijn, zullen wij u hiervan op de hoogte stellen.

Woensdag 11 maart heeft president Trump wegens de uitbraak van corona een inreisverbod aangekondigd voor reizigers uit 26 Europese landen, waaronder Nederland. Wat houdt dit inreisverbod voor Amerika nou precies in, en welke gevolgen heeft dit verbod? Wij leggen het u uit.

30 dagen

Het inreisverbod voor Amerika ging in op zaterdagochtend 14 maart voor een periode van 30 dagen. Dat zou betekenen dat Europeanen vanaf 13 april weer mogen reizen naar de VS, mits het inreisverbod niet wordt verlengd. Mensen die naar Amerika willen reizen, en in de afgelopen 14 dagen in één van de Schengenlanden zijn geweest, mogen niet naar Amerika reizen. Mensen die permanent in Amerika wonen, Amerikaanse staatsburgers en familieleden van Amerikanen mogen nog wel naar Amerika vliegen. Zij dienen alleen wel vooraf gescreend te worden op het coronavirus (Covid-19). Het verbod geldt alleen voor het personenverkeer en niet voor het goederenverkeer.
Voor deze Europese landen geldt het verbod niet:
• Bulgarije
• Cyprus
• Kroatië
• Roemenië

Waarom deze landen buiten schot zijn gebleven is niet duidelijk. Europeanen uit één van de bovengenoemde landen mogen dus wel naar Amerika reizen, mits ze kunnen bewijzen dat ze de afgelopen twee weken niet in één van de Schengenlanden zijn geweest. Hoe ze dit precies moeten kunnen aantonen is niet duidelijk.

Inreisverbod Amerika verlengd

Tijdens een persconferentie heeft president Trump bekend gemaakt dat het inreisverbod nog niet is opgeheven. Er geld een uitzondering op het inreisverbod voor mensen met de Amerikaanse nationaliteit, Europeanen met een 'green card' en diplomaten. Er zijn vooralsnog geen officiële mededelingen gedaan betreft de einddatum van het inreisverbod. De besmettingen nemen wel af met op 1 juni het minst aantal geregistreerde besmettingen sinds twee maanden.

Grenzen met Mexico en Canada blijven dicht

Op 20 maart besloot Amerika de grenzen te sluiten met haar buurlanden. De sanctie geld voor niet-essentiële reizen om verspreiding van het corona virus tegen te gaan. De sluiting, welke maandelijks wordt beoordeeld, is recentelijk tot en met 20 juni verlengd.

Inreisverbod voor reizigers uit Brazilië

Brazilië heeft het hoogste aantal corona besmettingen na de Verenigde staten. Trump heeft daarom op 24 mei ook een inreisverbod voor Brazilië ingelast. Reizigers die in de afgelopen 14 dagen voor het bezoek aan de VS in Brazilië zijn geweest krijgen geen toegang tot de Verenigde staten van Amerika. Enkel voor Amerikaanse burgers en hun echtgenoten zal een uitzondering gelden. De kans is groot dat ook andere Latijns-Amerikaanse landen een inreisverbod zullen krijgen.

Luchtvaartmaatschappijen het hardst getroffen

Wekelijks vertrekken er ongeveer 70.000 reizigers vanuit Nederland naar de Verenigde staten. Vanaf Schiphol vertrekken er per week meer dan 200 vliegtuigen naar Amerika waaronder 100 worden uitgevoerd door KLM. KLM vliegt per dag 33 keer naar elf bestemmingen in Amerika. KLM heeft laten weten dat zij 2000 voltijdsbanen hebben moeten schrappen. Ook hebben zij werktijdverkorting aangevraagd voor het voltallige personeel van 35.000 mensen. Zoals eerder gezegd mogen goederen nog wel via de lucht naar Amerika worden vervoerd. Echter, tegenwoordig zit veel vracht in de buiken van passagiersvliegtuigen en niet in aparte vrachtvluchten.

vliegtuig

Onrust onder beleggers

Meteen na de aankondiging van president Trump had het inreisverbod gevolgen voor de beurzen. De Amsterdamse AEX-index kreeg te maken met een daling van 5,2% na de opening. De luchtvaartcombinatie Air Frans-KLM kreeg een daling van ruim 15% te verduren. Dit terwijl zij door dit inreisverbod al zo zwaar werden getroffen. Beleggers maken zich hierom dan ook veel zorgen.

Een overstap in Amerika

Helaas is het niet duidelijk of het inreisverbod van de Verenigde staten ook geldt voor reizigers die alleen een overstap hebben op een Amerikaanse luchthaven. Het is echter in de meeste gevallen wel mogelijk om deze vlucht om te boeken om een eventuele tussenstop in Amerika te omzeilen. In principe bestaat er voor elke bestemming een optie om rechtstreeks te vliegen, of via een ander continent. Helaas dient de reiziger er wel rekening mee te houden dat wanneer de vlucht omgeboekt wordt naar een rechtstreekse vlucht, het wel kosten met zich mee brengt.

Wat te doen bij een geboekte reis naar Amerika

ANVR adviseert mensen die een reis hebben geboekt waarvan de vertrekdatum binnen de 30 dagen van het inreisverbod valt contact op te nemen met hun reisorganisatie. Het kan zijn dat reizigers hun reizen dan kunnen omboeken naar een latere datum. Maar dit verschilt per reisorganisatie. Velen geven namelijk aan dat dit onder overmacht valt en dat zij de klanten hierbij niet kunnen helpen.

Wordt mijn ESTA geannuleerd als ik na 13 maart moet reizen?

Het ESTA van reizigers die met een geldige ESTA naar Amerika proberen te reizen in de periode van het inreisverbod zal worden geannuleerd. Hiervoor geldt dat er geen terugbetaling wordt gedaan van het annuleren van de aanvraag. Reizigers die onderworpen zijn aan het inreisverbod moeten elke reis annuleren of uitstellen totdat ze niet langer onderworpen zijn of totdat het inreisverbod wordt ingetrokken. U kunt hierna wel weer gewoon een nieuwe ESTA aanvraag indienen, zolang u maar niet naar de VS probeert te reizen.

Wat moet ik doen als ik een paspoorthouder ben van een Schengenland met een geldige ESTA, maar niet binnen 14 dagen voor mijn reis naar de VS in een Schengenland ben geweest?

Reizigers mogen niet naar de VS reizen wanneer ze fysiek in het Schengengebied geweest zijn gedurende 14 dagen voorafgaand aan hun binnenkomst in de VS. U kunt dus gewoon naar Amerika reizen als u 14 dagen voorafgaand aan uw reis naar Amerika buiten het Schengengebied bent geweest.

Wat te doen als uw ESTA is geannuleerd maar u zeker weet dat u onder een van de uitzonderingen valt binnen het inreisverbod

Dan dient u contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij dient dan op hun beurt contact op te nemen met RCLG voor aanvullende begeleiding.

Ik heb een visum voor Amerika, mag ik dan wel reizen?

Nee, het inreisverbod geldt voor alle reizigers binnen het Schengengebied, dus ook de reizigers die in het bezit zijn van een visum in plaats van een ESTA. Tenzij u 14 dagen buiten het Schengengebied heeft doorgebracht voorafgaand aan uw reis naar de VS.

Ik heb alleen een overstap in een van de Schengenlanden gemaakt, mag ik dan ook niet reizen?

Nee, ook als u alleen een overstap heeft gemaakt in een van de Schengenlanden, en u dit land niet betreden heeft, mag u niet reizen binnen de periode van het inreisverbod. U dient dan te wachten tot het inreisverbod is opgeheven.

Gevolgen voor de reisbranche

Volgens de ANVR zijn de gevolgen van het inreisverbod catastrofaal. Meerdere landen hebben inmiddels de grenzen voor Nederlanders gesloten. Het gaat om de volgende landen: Curaçao, Turkije, China, Hongkong, Italië, Iran, Zuid-Korea, Marokko, Argentinië, Aruba, Bonaire, Cyprus, Denemarken, Estland, El Salvador, India, Honduras, Jordanië, Koeweit, Oekraïne, Letland, Litouwen, Moldavië, Noord-Korea, Oman, Oostenrijk, Polen, Saba, Saoedi Arabië, Sint-Eustatius, Sint-Maarten, Slowakije, Suriname, Tsjechië en Vietnam.

Nederland weert vliegtuigen uit China, Hongkong, Italië, Iran en Zuid-Korea voor de komende 14 dagen. De reisbranche en de luchtvaart verkeren hierdoor in zwaar weer.

ESTA aanvragen gewoon mogelijk tijdens inreisverbod

Wij krijgen vaak de vraag van klanten of het wel mogelijk is om tijdens het inreisverbod een ESTA aan te vragen. Ja, dat is gelukkig nog steeds mogelijk en aanvragen worden om die reden, vooralsnog, ook niet afgewezen. Het komt wel eens voor dat een ESTA na goedkeuring wordt ingetrokken door de Amerikaanse overheid. Hier is echter nu geen extra sprake van tijdens het inreisverbod.

Inreisverbod Amerika 2020