Reisadvies Amerika

Voordat u op reis gaat naar Amerika is het goed om op de hoogte te zijn van het actuele reisadvies van de Rijksoverheid. Dit advies heeft te maken met maatregelen omtrent het coronavirus, maar ook met bijvoorbeeld bosbranden, orkanen of andere extreme omstandigheden. Gaat u binnenkort naar de VS? Check dan eerst even het reisadvies op deze pagina! Wij passen deze informatie namelijk aan zodat het reisadvies altijd actueel is.

reisadvies Amerika

Actueel reisadvies

Laatste update 15 januari 2024 - Cuba is op 12 januari 2021 aangewezen als staatssponsor van terrorisme (SST). Cuba is daardoor toegevoegd aan de risicolanden en daarmee ook aan een belangrijke veiligheidsvraag in het aanvraagformulier.  Om deze reden is een ESTA reistoestemming niet meer voldoende voor degene die Cuba heeft bezocht in de afgelopen jaren en dient men een visum aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade. 

Laatste update 15 mei 2023 -  Vanaf 12 mei 2023 zijn alle corona-maatregelen opgeheven. Dat betekent dat u geen corona-vaccinatiebewijs, PCR-testbewijs of herstelbewijs meer hoeft te tonen bij uw heenreis of bij aankomst. Het reisadvies voor Amerika heeft momenteel de kleurcode groen. Dit betekent dat reizigers uit andere landen (waaronder Nederland en België) weer welkom zijn in de Verenigde Staten. Het tonen van een geldig paspoort en een ESTA Amerika is voldoende.

Laatste update 19 februari 2023 -  De Amerikaanse overheid heeft per 5 januari 2023 nieuwe vereisten voor reizigers vanaf 2 jaar welke naar de Verenigde Staten reizen vanuit Hong Kong, China of Macau of in de afgelopen 10 dagen in deze gebieden is geweest of vanaf een van deze luchthavens vliegen. Zij zijn verplicht om een negatief testresultaat te tonen, ongeacht hun staatburgerschap en vaccinatiestatus. Deze test mag maximaal 2 dagen voor vertrek zijn afgenomen. Voor alle reizigers die in de afgelopen 90 dagen COVID-19 hebben gehad, is het mogelijk om een herstelbewijs te tonen. Kinderen jonger dan 2 jaar hoeven niet getest te worden. De betreffende luchthavens zijn: Incheon International Airport (Seoul), Republiek Korea, Internationale luchthaven Toronto Pearson (Canada) of de internationale luchthaven Vancouver (Canada).

Laatste update 25 juli 2022 - Sinds vrijdag 22 juli woedt er een grote bosbrand in de Amerikaanse staat Californië bij Yosemite National Park. Het gaat om de grootste bosbrand van dit jaar. Twee weken geleden was er in dit gebied ook al een bosbrand. De brand breidt zich steeds verder uit en heeft al een oppervlakte van ruim 6500 voetbalvelden verwoest. Er zijn inmiddels ruim 6000 mensen geëvacueerd. Het lukt de brandweer niet om het vuur onder controle te krijgen.

Laatste update 13 april 2022 - Het reisadvies voor de Verenigde Staten van Amerika is groen. Wel zijn er nog inreisvoorwaarden met betrekking tot het coronavirus van kracht. De veiligheidssituatie is vergelijkbaar met die in Nederland. U moet volledig gevaccineerd zijn om de VS in te mogen. Dit moet u kunnen bewijzen met een geprint vaccinatiebewijs. 

Laatste update 28 december 2021 - De grenzen van de Verenigde Staten zijn sinds 8 november 2021 weer open voor volledig gevaccineerde Europeanen. De kleurcode voor Amerika is oranje, wat betekent dat het land een hoog risicogebied is door het coronavirus. Reizen is weer toegestaan, maar wel op eigen verantwoordelijkheid. U dient rekening te houden met het feit dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken u niet altijd kan helpen. Houdt ook rekening met alles wat van u gevraagd wordt. U moet volledig gevaccineerd zijn en dit mag niet korter zijn dan twee weken voor aankomst. Er zal worden gevraagd naar een bewijs van volledige vaccinatie. Dit mag zowel digitaal als op papier. Daarnaast moet u zich sinds 6 december 2021 laten testen. Kinderen onder de twee jaar hoeven zich niet te laten testen. Het testresultaat mag niet ouder zijn dan één dag voor u vertrekt. Het dragen van een masker over neus en mond is verplicht binnen én buiten het vliegtuig.

Laatste update 8 november 2021 - De Verenigde Staten gaan in november 2021 weer open voor Europeanen. Ongeveer 71% van de (volwassen) inwoners van de VS is nu minstens één keer gevaccineerd en het doel is om uiteindelijk minstens een vaccinatiegraad van 70% te bereiken. Voor het reizen naar Amerika moet je volledig gevaccineerd zijn en dit via een vaccinatiebewijs kunnen aantonen. Ook moet je een negatief testbewijs kunnen aantonen van maximaal 72 uur voordat u vertrekt.

Laatste update 19 augustus 2021 - Tegenwoordig dient u naast een visum of ESTA een NIE verklaring aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat hier in Nederland. Alleen wanneer deze toegekend wordt kunt u naar Amerika reizen. Reizen met toeristische doeleinden zijn nog steeds niet toegestaan. Meer informatie over het aanvragen van een NIE en de voorwaarden.

Reisadvies Verenigde Staten

Onveilig

Achterbuurten van grote steden kunnen onveilig zijn. Vraag dit na bij de receptie van uw hotel. Zij kunnen u goed informeren. Ook is het belangrijk om in steden op hoofdwegen te blijven. Parkeer uw auto op goed verlichte parkeerplaatsen en ga 's nachts niet alleen de straat op. Informeer voordat u een hotel boekt of deze in een veilige buurt ligt. In Amerika bezitten veel mensen een vuurwapen en is het toegestaan om in het openbaar een vuurwapen te dragen. Door het hele land komen hier incidenten mee voor, maar dit is eigenlijk nooit gericht op toeristen.

Zuiden van Florida

Verblijft u in het zuiden van de staat Florida? Let dan extra goed op u persoonlijke eigendommen. Met name in grote warenhuizen, winkelcentra, pretparken en stranden. Laat ook geen spullen achter in uw auto.

Drugs

In Amerika gaan ze heel anders om met drugs dan in Nederland. Vooral in Arizona, Californië, New Mexico en Texas is de handel in drugs een groot probleem. Hierbij kunnen drugsbendes geweld gebruiken. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten altijd goed op. Op zowel het bezit als het gebruik van zowel soft- als harddrugs staan in Amerika hoge straffen.

Noodsituatie

Doet er zich een noodsituatie voor, en heeft u de politie, brandweer of ambulance nodig, twijfel dan niet en bel meteen het alarmnummer: 911. In sommige gevallen is het gewenst om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Amerika. U kunt dan het volgende nummer bellen: 001 202 2445 300.

Vaccinaties

In Amerika komen veel soorten muggen voor die ziekten kunnen overdragen zoals zika, chikungunya, dengue koorts/knokkelkoorts. Bescherm u daarom goed tegen muggen. Ook komt er in Amerika rabiës voor bij zoogdieren. Amerika kent veel straathonden. Houd afstand en vermijd contact met deze en andere zoogdieren. Voor meer informatie over vaccinaties kunt u terecht bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Info uitgelicht

Gezondheidszorg Amerika

In Amerika is de gezondheidszorg anders geregeld dan in Nederland. De kosten voor zorg liggen in Amerika vaak vele malen hoger dan hier het geval is. Als u gebruik moet maken van een dokter, ambulance of ziekenhuis kan het daardoor zijn dat niet alle kosten gedekt worden door uw zorgverzekering. Deze dekt namelijk enkel de kosten die gelijk zijn aan een soortgelijke behandeling in Nederland. Daarom is het aan te raden om u hiervoor extra te verzekeren. Dit kan via een aanvulling op uw zorgverzekering of door middel van een reisverzekering.

Natuurgeweld

In Amerika kunnen in de drogere gebieden bosbranden voorkomen. Dit is met name aan de westkust. Niet alleen bosbranden maar ook orkanen en tornado’s komen veel voor in Amerika. In de maanden juni tot en met november is hier een kans op. Deze brengen vaak veel schade aan, met name aan de oostkust, zuidkust en Hawaï. Wanneer u in de maanden juni tot en met november naar Amerika wilt reizen is het raadzaam om vooraf de weersberichten te volgen.

Visa en reisdocumenten

De eisen om Amerika binnen te kunnen komen worden steeds strenger. Wij houden deze pagina actueel. Zodra deze eisen veranderen zullen wij dat op deze pagina aangeven. Vooralsnog heeft u een ESTA of een visum Amerika nodig om binnen te komen. Het ESTA aanvraagformulier is bij ons online in te vullen. Om een ESTA aan te kunnen vragen moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. Heeft u in plaats van een ESTA een visum nodig, dan kunt u deze aanvragen via het Amerikaanse consulaat in Nederland.

Tips voor als u naar Amerika afreist

  • Download de reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Hierin krijgt u een pushbericht als het reisadvies plots wordt aangepast.
  • Reist u met een ESTA reistoestemming? Deze hoeft u niet per se uit te printen, maar voor de zekerheid kan dit altijd handig zijn.
  • Zet het alarmnummer van uw reisverzekeraar in uw telefoon. Zo heeft u het altijd bij de hand.
  • Een ESTA aanvragen voor de Verenigde Staten van Amerika doet u minimaal 72 uur voor vertrek. Dan heeft u de reistoestemming op tijd binnen.
  • Zorg ervoor dat het thuisfront weet waar u bent. Laat een kopie van uw reisgegevens, maar ook van uw creditcard, verzekeringsbewijs etc. achter. En maak afspraken over uw bereikbaarheid. In veel Nationale Parken in Amerika is erg slecht bereik.
Het ESTA formulier invullen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen