19 augustus 2021
Terug

Het aanvragen van een NIE (National Interest Exceptions)

NIE (National Interest Exceptions)

Een NIE is een Travel Waiver die moet worden aangevraagd naast een visum of ESTA. U kunt deze aanvragen bij een Amerikaans consulaat in Amsterdam. Als deze wordt toegekend is deze gekoppeld aan uw visum of ESTA. Dit betekent dat wanneer uw visum of ESTA vervalt en u een nieuwe moet aanvragen, u ook een nieuwe NIE moet aanvragen via het consulaat.

Om in aanmerking te komen voor een NIE moet u kunnen aantonen dat er een nationaal belang in het geding is en dat het toekennen van deze uitzondering op nationaal belang vanuit bijvoorbeeld Nederland, het herstel van de Amerikaanse economie zal bevorderen als gevolg van de Corona pandemie. Wanneer de NIE wordt toegekend mag u vanuit het Schengengebied meerdere malen op en neer naar Amerika. Een NIE is een jaar geldig vanaf het moment van goedkeuring.

Wie komt er in aanmerking voor een NIE?

Bepaalde reizigers die de Verenigde Staten willen binnenkomen voor doeleinden die verband houden met humanitaire reizen, volksgezondheidsrespons en nationale veiligheid, kunnen in aanmerking komen voor uitzondering van nationaal belang (NIE) bij de proclamatie.

Momenteel komen alleen de volgende reizigers in aanmerking voor een NIE:
  • Vital support for critical infrastructure (Vitale ondersteuning voor kritieke infrastructuur)
  • Executive direction for critical infrastructure (Directie voor kritieke infrastructuur)
  • Vital support or executive direction for significant economic activity in the United States (Vitale ondersteuning of uitvoerende leiding voor significante economische activiteit in de VS)
  • Journalists; travel due to extraordinary humanitarian circumstances (Journalisten die reizen vanwege buitengewone humanitaire omstandigheden)
  • Or travel in support of national security or public health (f reizen ter ondersteuning van de nationale veiligheid of de volksgezondheid.)

Uitzonderingen op de regel

Studenten met een F- of M-visum en reizigers met een immigranten- of verloofdevisum hebben NIE's gekregen en hoeven niet vooraf NIE's aan te vragen bij een consulaire afdeling. NIE geschiktheid voor studenten die aanwezig zijn geweest in Brazilië, China, India, Iran of Zuid-Afrika is van toepassing op programma's die beginnen op of na 1 augustus 2021.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen