26 januari 2021
Terug

Immigratiestop verlengd tot 31 maart

Donald Trump heeft laten weten dat hij de immigratiestop welke hij in 2020 heeft afgekondigd zal verlengen tot 31 maart 2021. Trump heeft deze maatregel in het leven geroepen om er voor te zorgen dat migranten geen green card aan kunnen vragen om in Amerika te kunnen wonen en werken. 

Drie maanden verlenging

In april 2020 heeft Trump de immigratiestop ingevoerd en ondertussen heeft hij deze al meerdere keren verlengd. Zo ook dit jaar tot 31 maart. In eerste instantie zouden de maatregelen eindigen op 31 december 2020. Helaas vond president Trump het noodzakelijk om deze toch weer met drie maanden te verlengen om op deze manier Amerikaanse arbeiders te beschermen welke door de coronapandemie zijn getroffen. Vele bedrijven maken op hun beurt bezwaar tegen deze maatregelen.

Opvolger Biden

Op 20 januari heeft Joe Biden het stokje overgenomen van Donald Trump. Biden heeft nog niet laten weten wat hij met deze maatregel gaat doen. Wel geeft hij aan dat hij het niet eens is over het opheffen van beperkingen voor Europese, Braziliaanse en Engelse reizigers. Hierdoor konden buitenlanders welke in Brazilië, Ierland of de 26 Schengenlanden zijn geweest niet naar Amerika afreizen. Het Witte Huis heeft aangekondigd dat deze reisbeperkingen per 26 januari zullen worden opgeheven. Deze beperkingen zijn er vanaf maart en vanaf mei vallen reizigers vanuit Brazilië er ook onder. Joe Biden heeft inmiddels al aangegeven dat hij deze beperkingen niet zal opheffen. „Nu de pandemie verergert en er meer besmettelijke varianten over de hele wereld de kop opsteken, is het niet de tijd om beperkingen op internationaal reizen op te heffen”, aldus woordvoerder Jen Psaki.

Reisbeperkingen VS

In de derde week van januari heeft het hoofd van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie een handtekening gezet onder een bevel welke reizigers naar de VS verplicht een negatieve test te kunnen tonen. Hiermee hoopten luchtvaartmaatschappijen dat het inreisverbod opgeheven zou worden. Sinds het inreisverbod is ingegaan ligt het luchtverkeer tussen Amerika en meerdere Europese landen voor 95% stil. Helaas is dit niet het geval, gezien de reisbeperkingen verlengd worden.

Prioriteit

Biden heeft laten weten dat hij van de strijd tegen de coronapandemie zijn prioriteit heeft gemaakt. Het virus slaat hard om zich heen in Amerika. Inmiddels zijn er al meer dan 25 miljoen besmettingen vastgesteld en 420.000 mensen overleden aan de gevolgen van corona. 
Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen