16 augustus 2022
Terug

Amerikaanse cultuur

Als u naar de Verenigde Staten reist, zorgt u dat u goed voorbereid bent. U zorgt dat u uw ESTA reistoestemming op tijd aanvraagt, dat uw reisdocumenten geldig zijn en dat u weet waar u verblijft. Maar als u zich echt goed wil voorbereiden op een reis naar Amerika is het ook verstandig om u te verdiepen in de Amerikaanse cultuur. We kennen natuurlijk allemaal de stereotypen over Amerikanen wel, maar het land is veel meer dan enkel grote auto's, hotdogs en American Football (hoewel deze dingen wel daadwerkelijk belangrijk zijn). Daarom vertellen we u in dit artikel alles wat u wilt weten over de Amerikaanse cultuur. Zo weet u wat u kunt verwachten en staat u geen grote cultuurshock te wachten.

In Amerika is alles GROOT

Het klinkt als een enorm stereotype, maar in dit geval is het ook daadwerkelijk waar. Niet alleen zijn de Verenigde Staten een van de grootste landen ter wereld, ook ín Amerika zijn veel dingen groter dan wij gewend zijn. De auto's zijn groot, de porties van maaltijden zijn groot en de winkels zijn groot. Amerikanen houden van hun ruimte. Amerikanen hebben door het formaat van hun land ook een heel ander besef van wat zij ver weg vinden. Zitten wij in Nederland binnen 3 uur aan de andere kant van het land, voor Amerikanen is dat slechts een 'klein' stukje rijden.

Grote verschillen tussen gebieden

Amerika is een land met een gigantisch oppervlakte en enorm veel inwoners. Omdat het land zo groot is, zult u merken dat er tussen verschillende delen van Amerika grote verschillen zitten. De oost- en westkust verschillen van elkaar, maar ook de zuidelijke staten hebben hun eigen gewoonten en gebruiken. Als u een rondreis maakt, zult u deze verschillen duidelijk zien en ondervinden. Zo zijn er een aantal erg conservatieve staten, maar zijn er ook juist een aantal progressieve staten.

Amerikanen zijn vaak on the go

Amerikanen op reis

Amerikanen zijn heel vaak onderweg. Niet voor niets ziet u in Amerika erg veel drive thru's en koffietentjes waar Amerikanen eten en drinken afhalen. Amerika kent een echte koffiecultuur, met Starbucks als een van de bekendste voorbeelden. Kijk dan ook niet verbaasd op als u mensen op straat ziet lopen met een koffiemok in hun handen. Tijd voor een rustige lunch of koffiepauze hebben Amerikanen vaak niet. Zij eten en drinken dan ook onderweg, op straat of in hun auto. Er zijn natuurlijk voldoende plaatsen waar u wel even rustig kunt zitten voor een hapje en drankje, maar to go is dus ook goed mogelijk.

Een smeltkroes van culturen

Amerika wordt vaak een smeltkroes van culturen genoemd. De inwoners van het land hebben veel verschillende afkomsten en komen uit diverse culturen. Er is dan ook niet maar één typische Amerikaanse cultuur aan te wijzen. Maar juist die smeltkroes van diverse invloeden zorgt voor een unieke cultuur in het land. Racisme is in Amerika wel nog een groot probleem, hoewel er gelukkig ook veel Amerikanen zijn die wel respectvol met alle verschillende culturen omgaan. Als toerist zult u waarschijnlijk met respect en openheid behandeld worden.

Veel take-out en restaurants

Waar in Nederland de meeste mensen enkel bij speciale gelegenheden uiteten gaan, is dit in Amerika niet het geval. Veel Amerikanen gaan graag en veel uiteten en/of bestellen regelmatig take-out. Doordat Amerika zo'n smeltkroes van culturen is, is ook de eetcultuur zeer divers. De stereotype hotdogs en burgers ontbreken uiteraard niet, maar ook als u liever wat anders eet heeft u veel keuze. Vooral Mexicaans, Thais en Chinees eten is erg geliefd. De porties in een Amerikaans restaurant zijn vaak behoorlijk groot. Vaak is het mogelijk om borden te delen met uw tafelgenoten. Ook vinden Amerikanen het heel normaal om een doggybag mee naar huis te nemen met de restjes.

Vriendelijke begroetingen

Als toerist in de Verenigde Staten zult u hoogstwaarschijnlijk meerdere keren per dag 'How are you today?' te horen krijgen. Deze vriendelijke begroeting is standaard in het land. Uw gesprekspartner verwacht nu geen uitgebreid antwoord, maar iets in de trant van 'I'm fine, how are you?' wordt zeker gewaardeerd. Maar verwacht dan dus ook geen uitgebreid, of eerlijk, antwoord van uw gesprekspartner. In Amerika worden voornamen sneller gebruikt dan in Nederland. Als u in de Verenigde Staten op een feest bent en wordt voorgesteld aan de andere gasten, wordt hierbij eigenlijk altijd enkel de voornaam gebruikt. Ook wordt het als normaal gezien dat u niet alleen uzelf voorstelt, maar ook de personen met wie u samen bent. Amerikanen komen vaak erg joviaal en open over, maar veel daarvan is schone schijn. Nodigt iemand die u net kent u uit om vooral eens langs te komen als u toevallig in zijn woonplaats bent? Reken dan maar op verbaasde gezichten als u daadwerkelijk voor de deur zou staan.

Beledigingen en preutsheid

Waar in Nederland grappen over politiek, ras of religie zonder problemen gemaakt kunnen worden, ligt dit in Amerika een beetje anders. Amerikanen zijn sneller beledigd en dit soort grappen kunnen dan ook behoorlijk verkeerd vallen. Ook vinden veel Amerikanen bepaalde (scheld)woorden erger dan wij in Nederland vaak vinden en zijn ze over het algemeen een stukje preutser. Schaamte is hierbij een belangrijk onderdeel en zelfs peuters bloot laat rondlopen bij het zwembad is in Amerika vaak not done. Jongeren zijn vaak wel wat ruimdenkender, maar dit is lang niet overal het geval.

Erg competitief

Competitieve Amerikanen

Veel Amerikanen zijn enorm competitief. Of het nou gaat om sport, school of op het werk, Amerikanen worden al vanaf jongs af aan opgevoed met het idee dat ze successen moeten behalen. Zelfs voor de peuterspeelzaal zijn er al toelatingseisen. Veel Amerikanen vinden presteren dan ook enorm belangrijk. Dit zorgt ervoor dat veel Amerikanen echte doorzetters zijn. Ze willen hard werken om de beste prestatie neer te zetten. Ook het streven naar lichamelijke perfectie hoort hierbij. In Amerika is het veel meer ingeburgerd om cosmetische ingrepen te laten uitvoeren dan wij in Nederland gewend zijn.

Sport is enorm belangrijk

Hoewel overgewicht en obesitas een enorm probleem is in Amerika en veel Amerikanen dagelijks veel te weinig beweging krijgen, is sport wel extreem belangrijk in de Amerikaanse cultuur. Vooral American Football, basketbal en honkbal worden veel gespeeld en bekeken. Superbowl Sunday is iets waar veel Amerikanen jaarlijk naar uitkijken. Naar een sportwedstrijd gaan of kijken is een sociaal evenement voor het hele gezin. Vaak verlopen dit soort evenementen dan ook gemoedelijk.

Wapenbezit is legaal

Voor Nederlanders is dit niet voor te stellen, maar Amerika is wapenbezit legaal. Dit heeft vooral te maken met de sterke wapenlobby in het land. Alle pogingen die gedaan zijn om het wapenbezit aan banden te leggen, zijn tot nu toe mislukt. Dit betekent niet dat iedere Amerikaan een wapen in huis heeft en ook niet dat iedereen het eens is met de wapenwetgeving. Maar veel Amerikanen zijn gehecht aan hun recht om een vuurwapen in huis te hebben en zijn dan ook niet van plan om die mening te veranderen.

Verschillende belangrijke feestdagen

Amerika kent het hele jaar door belangrijke feestdagen. Kerstmis wordt vaak groots gevierd met cadeautjes voor iedereen. Wel vieren de meeste Amerikanen alleen eerste kerstdag. Ook op Independence Day, op 4 juli, wordt door de meeste Amerikanen groots uitgepakt. Verder zijn onder andere Memorial Day (de laatste maandag in mei), Labor Day (eerste maandag in september) en Thanksgiving (de vierde donderdag in november) erg belangrijke feestdagen.

Ga goed voorbereid op reis

Amerika reizen

Omdat Amerika zo'n groot en divers land is, is het onmogelijk om alle culturele verschillen op te sommen. Als u op reis gaat is het daarom aan te raden om u nog verder te verdiepen in de specifieke cultuur van de regio waar u verblijft. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. Een ESTA aanvragen kan eenvoudig via onze website. Reist u met een groep naar Amerika? Dan kan u ook kiezen voor een ESTA groepsaanvraag!

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen