14 januari 2016
Terug

Wapenwet Verenigde Staten

Strengere controle op het aanschaffen van vuurwapens

President Barack Obama is bezig met de nieuwe wapenwet. Hij maakte woensdag 6 januari bekend dat hij strengere controles wil invoeren op de mensen die wapens aanschaffen. “Als je een wapen wilt kopen, moet je op z’n minst kunnen laten zien dat je geen crimineel bent” aldus Obama. Hij stelt voor om een databank aan te stellen met hierin alle gegevens over de mensen die een wapen hebben aangeschaft zodat hier meer zicht op is. Alles wordt dus geregistreerd.

Het plan van Obama bevat in zijn totaliteit 23 nieuwe punten waar hij een half miljard dollar voor wil uittrekken. In het verleden werd er al genoemd dat het verboden is om militaire aanvalsgeweren zoals de AK-47 Kalasjnikov en de AR-15 in het bezit te hebben. Ook is het niet langer toegestaan om magazijnen voor meer dan 10 kogels te bezitten.

De NRA (National Rifle Association) is niet heel blij met het plan van Obama. Zij zien dit als een aanval op de wapenbezitters die zich wel aan de regels van de wet houden. “Wij kijken ernaar uit om met het Congres samen te werken, om echte oplossingen te vinden voor de bescherming van Amerika’s waardevolste bezit; onze kinderen” geeft de NRA als reactie op de presentatie van het plan van Obama.  “Een aanval op vuurwapens en het negeren van kinderen is niet een oplossing voor de crisis waarmee wij als natie worden geconfronteerd. Slechts eerlijke, aan de wet gehoorzame wapenbezitters worden erdoor getroffen en onze kinderen zullen kwetsbaar blijven voor de onvermijdelijkheid van nog meer tragedies” aldus de NRA. Wat eigenlijk een vrij vreemde reactie is want, wanneer deze eerlijke en gehoorzame wapenbezitters zich daadwerkelijk aan de wet houden, wat hebben zij dan te verliezen? De NRA stelt nu voor om gewapende bewakers te plaatsen bij scholen om schietpartijen te voorkomen zoals die van laatst op de school in Newton.

De NRA introduceerde een video opname op de dag dat Obama zijn nieuwe plan presenteerde. Hierop waren de twee dochters van Obama te zien. Zijn dochters gaan naar een particuliere school in Washington en hebben beide recht op beveiliging. “Zijn de kinderen van de president belangrijker dan de uwe? Obama eist dat de rijken hun deel van de belastingen betalen. Hij is weer zo’n elitaire hypocriet wat een eerlijk aandeel in de veiligheid betreft” wordt in de video opname gezegd.

Waarom de kinderen van Obama wel, en de “gewone” kinderen niet? Het is wel zo dat de kinderen van Obama meer gevaar lopen dan ieder ander kind, gewoonweg omdat ze beroemd zijn. Maar eigenlijk niet helemaal eerlijk om kinderen hier bij in te betrekken. Vele Amerikanen begrijpen dat het Witte Huis nogal verontwaardigd was naar de video opname. “De meeste Amerikanen zijn het ermee eens dat de kinderen van de president niet moeten worden gebruikt als marionetten in een politiek gevecht” aldus de regeringswoordvoerder.