14 januari 2016
Terug

Wapenwet Verenigde Staten

Wapenwet onder Barack Obama

Barack Obama was tijdens zijn presidentschap bezig met een nieuwe wapenwet. Hij wilde strengere controles invoeren op het aanschaffen van wapens. Mede door de aanslag in Orlando, en alle aanslagen die hierna volgden, streed Obama voor het beperken van de verkoop van wapens in Amerika.

De regering wilde proberen te voorkomen dat mensen die verdacht worden van terrorisme vuurwapens kunnen kopen. Hiermee hoopten ze dit soort aanslagen tegen te gaan. In een ander plan werd voorgesteld dat een rechtbank drie dagen de tijd krijgt om tot een beslissing te komen of de regering een persoon mag verbieden een wapen te kopen. En in het laatste voorstel worden autoriteiten op de hoogte gesteld wanneer iemand die in de afgelopen vijf jaar is onderzocht met betrekking tot verdenking van terrorisme een wapen probeert aan de schaffen. Helaas is het Barack Obama niet gelukt.

De Amerikaanse wet voor de verkoop van wapens is voor het laatst aangepast in 2007. Inmiddels dus al 9 jaar geleden. Des tijds stemde zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden toe met het invoeren van mensen met een psychische stoornis en criminelen in een database van mensen waar extra onderzoek naar gedaan zou moeten worden wanneer zij een wapen willen aanschaffen.

revolver met kogels

Forse stijging wapenbezit Amerikanen

7,7 miljoen Amerikanen bezitten zo’n beetje de helft van alle 264 miljoen geweren die in de VS te verkrijgen zijn. Dat is schrikbarend veel, en doordat men zich niet veilig voelt, loopt dit alleen maar op. Het totale wapenbezit blijft groeien. Er zijn zelfs particulieren die 140 vuurwapens in hun bezit hebben.

In de jaren negentig (zo’n twintig jaar geleden) waren er in Amerika ongeveer 194 miljoen geweren in omloop. Dit gaat dan alleen om het privébezit hiervan. Nu, twintig jaar later, bezit 55 miljoen mensen van de in totaal 320 miljoen Amerikanen een wapen. Waarvan 3% van de gehele bevolking de helft hiervan bezit, namelijk ongeveer 133 miljoen wapens. Omgerekend zal het dan gaan om zo’n zeventien vuurwapens per persoon.

Jaarlijks vele gevallen van zelfdoding in Amerika

Jaarlijks vallen er ook veel doden door de kogels van vuurwapens in de VS namelijk; ± 30.000 mensen. Van de 30.000 mensen komen er 20.000 om door zelfdoding. Ook dit getal ligt dus vrij hoog. Uiteraard wordt niet elk wapen gekocht, er wordt ook een groot deel gestolen. Jaarlijks zit dit op 400.000 vuurwapens.

Sterftecijfer dermate hoger bij kinderen

Doordat het wapenbezit toe blijft nemen, worden er ook steeds meer kinderen met een schotwond opgenomen in het ziekenhuis. Het sterftecijfer ligt dermate hoger bij kinderen met een schotwond, dan elke andere reden voor een ziekenhuisopname. Ook zijn de kosten hiervan drie keer zo hoog. Helaas blijft het sterftepercentage van kinderen met een schotwond stijgen wanneer de Amerikanen wapens aan blijven schaffen.

wapenwet onder trump

Wapenwet onder Donald Trump

Toen Trump eenmaal aan de macht kwam, bleek al snel dat hij niet achter de plannen van zijn voorganger Obama stond. Hij schafte namelijk in 2017 meteen de wet af welke het de Amerikanen met mentale problemen moeilijker zouden maken om een wapen aan te schaffen.

Ook heeft hij aangegeven tijdens een bijeenkomst van de NRA (National Rifle Association) dat hij het recht op wapenbezit, en daarmee het recht op zelfverdediging, niet zal afschaffen. Als reden hiervan noemt hij dat Amerikanen zich te allen tijde moeten kunnen verdedigen met een vuurwapen. "Jullie recht op wapenbezit wordt aangevallen, maar zolang ik president ben, zal het niet worden gewijzigd."

Hij heeft wel te kennen gegeven dat hij de leeftijd wil verhogen waarop Amerikaanse burgers wapens mogen aanschaffen van 18 naar 21 jaar. Dit is tevens de leeftijd waarop de Amerikanen legaal alcohol mogen kopen. Verder wil hij er voor zorgen dat de controles op wapenbeurzen en websites aangescherpt worden van de wapenverkoop voor geesteszieke mensen.

Aanslag Florida 15 februari 2018

Paul Ryan, Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft aangegeven dat schietpartijen zoals die van 15 februari 2018 (op een school in Florida) geen bedreiging horen te zijn voor de wapenwetten van Amerika. Het is namelijk zo dat deze wapenwetten het de Amerikanen toestaan om vuurwapens in het bezit te hebben.

Het blijkt in Florida nogal makkelijk te zijn om aan een wapen te komen. De schutter kon op een legale manier een semi-automatisch wapen kopen van het type AR-15. Deze kun je kopen zonder dat je gecontroleerd wordt en zonder vergunning. Wel is er een voorgeschreven bedenktijd van drie dagen. Wapens worden niet geregistreerd, het is dus niet te achterhalen wie er een wapen heeft aangeschaft en welk wapen er is gekocht. Zelfs de verkopende partij heeft geen vergunning nodig om wapens te mogen verkopen.

Trump heeft aangegeven dat hij in conclaaf wilde gaan met het NRA om de wetgeving aan te passen. Dit opperde hij na de schietpartij in Florida waarbij zeventien mensen om het leven kwamen. Destijds zei hij de wet niet te willen afschaffen, maar de controle te verscherpen voor de kopers van vuurwapens.

Dit heeft hij tijdens de bijeenkomst van de NRA nogmaals herhaald. "We moeten de beveiliging van scholen verbeteren, goed getrainde leraren bewapenen en een betere achtergrondcontrole van wapenkopers invoeren.

Boycot door grote bedrijven

Niet eerder was de tegenstand zo groot en vooral de acties tegen de NRA waren niet eerder zo concreet na de schietpartij in Florida. Onder de hashtag #boycottNRA groeit het verzet en de roep om verandering van de wetgeving rondom wapenbezit wordt dan ook steeds sterker.

De vijf miljoen leden van de NRA krijgen als dank voor hun lidmaatschap allerlei extraatjes, zoals kortingen op huurauto's, wijnen, hotels, creditcards en verzekeringen. Eén van de eerste bedrijven die hier een streep door zette was de grote Amerikaanse bank First National Bank of Omaha. Zij verstrekten de Visakaart voor de NRA. Daarna volgde de ene na de andere grote naam. Van autoverhuurbedrijven Hertz en Avis, tot hotelketens Best Western en Wyndham en softwarebedrijf Symantec. Ook luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Delta Air Lines deden de organisatie in de ban.

In een reactie op alle bedrijven die zich terugtrekken, noemt de NRA hen “een beschamend vertoon van politieke en burgerlijke lafheid” en dat het verlies van kortingen en andere voordelen de NRA leden niet zal afschrikken.

De reden van de boycoy was dat Amerikaanse scholieren hebben opgeroepen tot een landelijke scholierenstaking en een mars in Washington als protest tegen het vuurwapengeweld. Zij vinden dat politici te lang hebben nagelaten het wapenbezit te reguleren.

De NRA heeft zich uitgesproken tegen voorstellen van de Amerikaanse president Donald Trump voor aanpassing van de wapenwet. Trump wil de leeftijd waarop burgers wapens mogen kopen verhogen van 18 naar 21 jaar. “De NRA steunt geen enkel verbod”, zo was woordvoerster Dana Loesch duidelijk in een gesprek met ABC News. Bovendien vindt Loesch dat de NRA geen enkele schuld heeft aan de schietpartij in Florida. Ze legt de verantwoordelijkheid onder andere bij de lokale politie.

vliegveld Amerika

In beslag namen vuurwapens op Amerikaanse vliegvelden

Als we kijken naar 2017 hebben agenten van het Amerikaanse TSA (Transportation Security Administration) in totaal 3.957 vuurwapens in beslag genomen op vliegvelden in Amerika, wat dus ongeveer neerkomt op 10 wapens per dag. Dit laat het TSA weten in hun jaarverslag.

Uit het onderzoek van TSA is ook gebleken dat 84% van de in totaal 3.957 in beslag genomen vuurwapens geladen waren, wat neerkomt op 3324 wapens. Deze wapens zijn in beslag genomen op 239 verschillende vliegvelden in Amerika.

De meeste wapens werden in 2017 in de maand augustus in beslag genomen op het Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport. Het zou dan gaan om 31 vuurwapens in een maand tijd. Ook werden er op dit vliegveld in Atlanta de meeste wapens in beslag genomen van alle vliegvelden in Amerika namelijk; 245 waarvan er 222 geladen waren. In het jaar 2016 werden er veel minder wapens gevonden op de vliegvelden namelijk; 3.391. Een stijging dus van 17% in 2017.

Alsof vuurwapens al niet erg genoeg zijn, werden er ook handgranaten, rookgranaten, flashbangs (verblindingsgranaten) en een nep bomgordel gevonden op de luchthavens in Amerika. Maar ook een mes in een douchegel verpakking, messen welke verborgen zaten in kammen, een zwaard verborgen in een wandelstok en een stroomstootwapen in de vorm van een lipstick.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen