Reisadvies Amerika

Met de recente ontwikkelingen is het prettig om op de hoogte te blijven van wat de Rijksoverheid aan reisadvies geeft voor de Verenigde Staten van Amerika. Gaat u binnenkort naar de VS? Check dan eerst even het reisadvies op deze pagina! Wij passen deze informatie namelijk aan zodat het reisadvies altijd actueel is.

Actueel reisadvies

Laatste update: 25 mei - Het inreisverbod voor Amerika is verlengd. Dit maakte president Trump 14 april tijdens een persconferentie bekend. Enkel voor mensen met een Amerikaanse nationaliteit, Europeanen die in het bezit zijn van een 'green card' en diplomaten is een uitzondering gemaakt.

President Trump had al het personenverkeer vanuit Europa, voor een periode van 30 dagen, geschrapt. Deze sanctie is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en was aanvankelijk tot en met zondag 12 april van kracht. Het verbod was in werking gezet voor alle reizigers die binnen 14 dagen in een Schengenland waren geweest. Enkele dagen na de aankondiging waren ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland toegevoegd aan de verordening. Wegens het inreisverbod heeft het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies van ‘Geen bijzondere veiligheidsrisico’s’ aangepast naar ‘Alleen noodzakelijke reizen’. 

Vrijdag 13 maart heeft de Amerikaanse president tevens de noodtoestand uitgeroepen. Dit stelt hem in staat om meer federale middelen in te zetten in de hoop verdere verspreiding van het virus en Europese toestanden te voorkomen.

Mocht u naar de Verenigde Staten reizen dan wordt er, net als in Nederland, aangeraden om goed de handen te wassen en onnodig contact te vermijden. Om hoge zorgkosten te voorkomen adviseren wij altijd om een goede reisverzekering af te sluiten. 

  Direct een ESTA Aanvragen

Houdt er rekening mee dat ook vanuit andere landen over de gehele wereld, waaronder Brazilië, Canada en Mexico een inreisverbod van kracht is.
Meer informatie kunt u ook vinden op onze pagina over het inreisverbod Amerika.

Corona besmettingen VS in cijfers en statistieken

Voor de meest actuele cijfers van coronabesmettingen in de Verenigde Staten kunt u diverse sites raadplegen. Daarbij geeft Google met de juiste zoekopdracht diverse statistieken waaronder het aantal besmettingen per stad of regio. Mocht u voor uw reis inzicht willen verkrijgen in het aantal besmettingen in de Verenigde Staten per staat, regio en plaats dan kunt u de kaart op The New York Times raadplegen voor een overzichtelijke weergave.

Amerikaanse economie hervat

Trump windt er geen doekjes om; "Back to business". Wat hem betreft komt de Amerikaanse economie zo snel mogelijk op gang. Dat is niet vreemd gezien geschat wordt dat bijna een kwart van de Amerikanen zonder werk zit. De focus is dan ook verlegd van de gezondheidscrisis naar de economische crisis, aldus Trump. Daarbij spelen niet alleen economische belangen. Met de verkiezingen in het vooruitzicht verwacht Trump namelijk dat hervatting van de economie zal bijdragen aan zijn populariteit onder kiezers.

Hoewel de gezondheidsexperts er anders over denken, heeft Amerika volgens Trump het coronavirus overwonnen. Ondertussen worden in steeds meer (overwegend 'Republikeinse') staten de coronamaatregelen versoepeld en gaan winkels, bioscopen en restaurants weer open. Terwijl diverse curves afnemen en brandhaarden als New York City en New Jersey stabiliseren, zijn er echter ook gebieden waar tot voor kort weinig uitbraken waren en nu de besmettingscurve juist sterk toeneemt. Het mag duidelijk zijn dat de spanningen tussen het beleid van economie en gezondheid voorlopig zullen aanhouden.

Onveilig

Achterbuurten van grote steden kunnen onveilig zijn. Wanneer u in de VS verblijft adviseren wij u om dit even na te vragen aan de receptie van uw hotel. Het is van belang om in steden op hoofdwegen te blijven. Ook wordt er geadviseerd om op goed verlichte parkeerplaatsen uw auto te parkeren en niet middenin de nacht alleen op straat te gaan. U kunt ook alvorens u een hotel boekt, informeren of het hotel in een veilige buurt ligt.

Zuiden van Florida

Wanneer u van plan bent om in het zuiden van de staat Florida te verblijven, let dan vooral op uw persoonlijke eigendommen. Dit geldt met name voor bezoekjes aan grote warenhuizen en winkelcentra, pretparken en stranden. Denk er ook aan dat u uw spullen niet achterlaat in de auto.

Noodsituatie

Doet er zich een noodsituatie voor, en bent u de politie, brandweer of de ambulance nodig, twijfel dan niet en bel meteen het alarmnummer: 911. In sommige gevallen is het gewenst om contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Amerika. U kunt dan het volgende nummer bellen: 001 202 2445 300.

Vaccinaties

In Amerika komen veel soorten muggen voor die ziekten kunnen overdragen zoals zika, chikungunya, dengue koorts/knokkelkoorts. Wij willen u adviseren om u goed te beschermen tegen muggen. Ook komt er in Amerika rabiës voor bij zoogdieren. Amerika kent ook veel straathonden. Houd afstand en vermijd contact met zoogdieren. Voor meer informatie over vaccinaties kunt u terecht bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Amerika is heel anders geregeld dan hier in Nederland. De kosten hiervan verschillen ook nog al. Die kunnen in Amerika namelijk veel hoger zijn. Stel dat u gebruik moet maken van een dokter, ambulance of ziekenhuis, kan het zijn dat niet alle kosten worden vergoedt door uw zorgverzekering. Het bedrag wat gedekt wordt is maximaal gelijk aan de kosten van een soortgelijke behandeling hier in Nederland. Gezien de kosten in Amerika hoger kunnen liggen, kan het dus zo zijn dat niet alles gedekt is. Het is dan ook aan te raden om u hiervoor extra voor te verzekeren, de onvoorziene kosten. Dit kunt u doen door een aanvulling te doen op uw basiszorgverzekering of een reisverzekering af te sluiten met medische kosten.

Natuurgeweld

In Amerika kunnen in de drogere gebieden bosbranden voorkomen, en dan met name aan de westkust. Daar is het risico een stuk groter. Niet alleen bosbranden maar ook orkanen en tornado’s komen veel voor in Amerika. In de maanden juni tot en met november komen ze voor. Deze brengen vaak veel schade aan, met name aan de oostkust, zuidkust en Hawaï. Wanneer u in de maanden juni tot en met november naar Amerika wilt reizen is het raadzaam om vooraf de weersberichten te volgen.

Visa en reisdocumenten

De eisen om Amerika binnen te kunnen komen worden steeds strenger. Wij houden deze pagina actueel. Zodra deze eisen veranderen zullen wij dat op deze pagina aangeven. Vooralsnog bent u een ESTA of een visum Amerika nodig om binnen te komen. Het ESTA  formulier is bij ons online aan te vragen. Om een ESTA aan te kunnen vragen moet u in het bezit zijn van een geldig paspoort. Bent u in plaats van een ESTA een visum nodig, dan kunt u deze aanvragen via de Amerikaans Consulaat hier in Nederland.