05 februari 2019
Terug

Welke gevolgen heeft de ‘shutdown’ op Amerika?

Vanaf 22 december vorig jaar had de Amerikaanse regering een gedeeltelijke shutdown. De shutdown, ingezet door een politieke strijd om de eis van president Trump dan het Congres de begroting voor een muur langs de grens van Mexico goedkeurt, raakte vele levens van de Amerikanen op ontelbare manieren.

Negen federale afdelingen (en sommige kleinere instanties zoals NASA) werden getroffen, althans gedeeltelijk, door het wegvallen van de financiering zoals: landbouw, justitie, detailhandel, Homeland Security, woningbouw en stadsontwikkeling, overheid, transport en de geldmarkt. Ongeveer 800.000 federale werknemers hadden verlof of moesten doorwerken zonder dat ze daarvoor betaalt kregen.

 Het congres had al kredieten goedgekeurd voor de financiering van driekwart van de federale overheid, waaronder ‘Health Services and Veterans Affairs’. Deze afdelingen en agentschappen bleven operationeel.

Vele belangrijke dingen werden gelukkig niet beïnvloed door de shutdown zoals; Medicare, Medicaid en de Health Insurance Marketplace (ook wel bekend als Obamacare). Social Security, invaliditeitscontroles en het was mogelijk om een paspoort aan te vragen en af te halen. U.S. Postal Service, een onafhankelijke agentschap waarvan de activiteiten worden gefinanciert door de verkoop van post en diensten en niet van belastingen, bleven de post bezorgen. Maar andere aspecten van het Amerikaanse leven zijn enorm ingewikkeld, schaars of rommelig geworden sinds de shutdown is begonnen. Hier is een blik op hoe het Amerika heeft beïnvloedt.

Lucht veiligheid

De ‘Transportation Security Administration’ maakt deel uit van The Department of Homeland Security. Veel van de werknemers worden beschouwd als ‘essentieel’ wat betekent dat velen moesten werken zonder dat ze betaald werden. Alhoewel een groter aantal dan normaal zichzelf had ziek gemeld. De wachtrijen op de luchthavens zijn hierdoor niet langer geworden.

36 jarige Jacinda, echtgenoot van een TSA-officier in Portland, werd wanhopig. “Wij lopen achter met de huur, de elektriciteitsrekening en de abonnementen van onze mobiele telefoons. Ik ben bang, ik doe mijn best om niet in paniek te raken omdat ik niet elke dag verdrietig kan zijn waar mijn kinderen bij zijn. Ook kan ik niet in de stress raken omdat ik dan niet de moeder kan zijn die ik wil zijn voor mijn kinderen.” Ze vertelde dat haar man echt overspannen is en heeft haar instructies gegeven over hoe zij een uitkering aan zou kunnen vragen terwijl hij nu nog steeds veertig uur per week werkt.

“Het is een zeer stressvolle baan en je moet te allen tijde scherp blijven,” zegt Mick Devine van National Air Traffic Controllers Association. Ze zijn bang dat wanneer de shutdown maar niet stopt dat het zijn tol zal eisen van de psychische gesteldheid van de mens en het concentratieniveau van onze leden. Gelukkig is inmiddels de shutdown gestopt.

Veel vliegtuigen werden niet geïnspecteerd en de pilootopleiding werd niet gecertificeerd zegt Dennis Tajer, een piloot van American Airlines en woordvoerder van de ‘Allied Pilots Association.’ Dat komt omdat veel van de FAA veiligheidsinspecteurs niet werkten. “We kunnen een zekere mate van veiligheid en beveiliging handhaven, maar elke dag wordt er een andere speler van het veld gehaald en er komt een dag dat de wedstrijd niet meer op de juiste wijze gespeeld kan worden” aldus Tajer.

Voedsel inspectie

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft 40% van de medewerkers verlof gegeven sinds de shutdown van de regering. Scott Gottlieb, FDA commissaris, zegt dat het bureau alle routine inspecties van voedselverwerkende faciliteiten in de VS werden opgeschort. 
“Dat brengt onze voedselvoorraad in gevaar”, zegt Sarah Sorscher. “Regelmatige inspecties welke helpen om de door voedsel overgedragen ziekten te stoppen, zijn van cruciaal belang.”

Wetenschappelijk onderzoek

Klimaat wetenschappers van over de hele wereld kwamen bijeen in Vancouver in januari als leidende auteurs van het volgende internationale klimaatwetenschap rapport. Maar liefst zeven Amerikaanse klimaat wetenschappers, die zouden helpen het rapport op te stellen, zullen niet aanwezig zijn. Wetenschapper van NOAA, NASA en andere federale instanties konden niet werken of reizen voor het werk vanwege de shutdown.

De monitoring van de luchtkwaliteit kwam ook in het gedring door de shutdown; de Environmental Protection Agency beheerst sensoren over de hele wereld welke verschillende soorten luchtvervuiling detecteert zoals ozon, industriële chemicaliën en smog. Normaal gesproken wordt deze data meteen vrijgegeven voor het publiek maar doordat de EPA niet volledig functioneert gebeurde dat tijdens de shutdown niet. Luchtsensoren van overheidsinstellingen en privé instellingen werkten overigens wel.

Kustwacht

Terwijl de andere takken van het leger deel uitmaken van de ministerie van Defensie, valt de kustwacht onder Homeland Security. Na enig manoeuvreren vond de regering een manier om haar militaire medewerker te betalen op 31 december. De bijna 42.000 actieve medewerkers van de kustwacht werkten nog steeds omdat ze beschouwd worden als essentieel personeel. 

Voormalig kustwacht commandant Thad Allen beschrijft een breed scala van operaties die tijdens de shutdown gewoon doorgingen: het zoeken en redden van mensen langs de kustlijn, pogingen om drugssmokkelaars te stoppen en het zelf besturen van een ijsbreker naar Antarctica om het ijs te breken rond McMurdo Station.

“Ik denk dat het er slecht voor staat,” zegt Allen. “Ik denk dat wanneer je mensen met een hulpverlenend beroep laat werken zonder ze uit

te betalen, we serieus eens moeten gaan kijken naar de manier waarop wij dit land besturen.”
Inheemse Amerikaanse gemeenschappen

De shutdown heeft er toe geleid dat 2,295 van de 4,057 medewerkers van het Bureau van Indiase Zaken verlof hebben moeten nemen. De Indiase gezondheidszorg, welke wordt gefinancierd door Interior, voorziet de 3,7 miljoen Amerikaanse Indianen en inheemsen van Alaska van gezondheidszorg. Het grootste deel is bestemd voor de inheemse Amerikanen welke leven op of bij reservaten in het westen van de VS, hoewel er wel wat geld wordt besteed aan de mensen die in stedelijke gebieden wonen.

De IHS werd in het bijzonder hard getroffen door het uitblijven van de financiering. Zoals NPR heeft gerapporteerd, de enige diensten die kunnen blijven worden gedaan zijn de diensten die voldoen aan de “onmiddellijke behoeften van patiënten, medische staf en medische voorzieningen.”

IHS klinieken waren open tijdens de shutdown en veel medewerkers meldden zich op het werk omdat ook zij als essentieel worden geacht, maar zij werden hier niet voor betaald. Subsidies om tribale gezondheidsprogramma’s en preventieve gezondheidsklinieken werden geschorst.

Immigratie rechtbanken en handhaving

De immigratie rechtbanken van het land waren gesloten en ze hadden voor de shutdown al een enorme achterstand. Ledenstation KPCC/LAist rapporteerde vorige maand dat Los Angeles alleen al minder dan 40 rechters had en bijna 74.000 zaken in behandeling hebben.

Nu de rechtbanken tijdelijk gesloten waren, zijn de rechtszaken die gepland stonden ook verschoven naar een andere datum wat kan betekenen dat mensen twee tot drie jaar langer moeten wachten. 

“Het is niet zo dat wanneer we terugkomen, we alle zaken kunnen afhandelen” zegt rechter A. Ashley Tabaddor, voorzitter van de National Association of Immigration Judges. “Er is geen magische manier om duizenden mensen te vertellen dat ze twee weken later gewoon naar hun hoorzittingen moeten zodat de mensen welke niet werden gehoord, alsnog gehoord kunnen worden.” 

De shutdown heeft ook E-Verify, een federaal programma dat als doel heeft te voorkomen dat immigranten illegaal in Amerika komen werken, plat gelegd. “Dit is ironie,” zegt advocaat Julie Pace die gespecialiseerd is in arbeids- en immigratiewetgeving bij advocatenkantoor Cavanagh in Phoenix. “We hebben een elektronische muur voor E-Verify welke gebruikt zou moeten worden, maar de overheid heeft deze niet gefinancierd.” 

De federale rechterlijke macht bleef wel functioneren tijdens de shutdown met behulp van gerechtskosten en andere fondsen. De werknemers kwamen gewoon naar hun werk en werden hier volledig voor betaald. Als de fondsen opraken voordat er nieuwe kredieten zijn ontvangen, zal ‘ ‘essentieel werk’ in de federale rechtbanken worden voortgezet. “Eelke rechtbank zal bepalen hoeveel personeel er nodig is om het werk voort te kunnen zetten,” zegt de rechterlijke macht op 7 januari. “Als reactie op de verzoeken van het ministerie van Justitie hebben sommige rechtbanken orders uitgegeven om het werk uit te stellen, opschorten of het in bedwang houden van civiele zaken waarvan de overheid tijdelijk verantwoordelijk is, onder voorbehoud van verdere overweging of tot totdat er toegewezen fondsen beschikbaar worden gesteld.” Strafzaken worden naar verwachting voortgezet zonder onderbreking.

De kunst

Nadat ze de eerste dagen van de shutdown geopend bleven zijn de musea en instellingen die de Smithsonian opmaken allemaal gesloten tijdens de shutdown. Het National Endowment for the Arts zegt dat het de subsidies voor het fiscale jaar 2019 zal honoreren en dat het momenteel aanvragen accepteer voor 2020, hoewel tijdens de shutdown niemand bij de instelling werkt om eventuele vragen te beantwoorden.

Sommige kunstorganisaties ontvangen federale subsidies op basis van terugbetaling wat betekent dat ze niet weten wanneer ze het geld terug krijgen wat ze hebben voorgeschoten.

“Zoals je je wel kunt voorstellen worstelt elke non-profit organisatie met geldstroom omdat ze het geld moeten uitgeven voordat ze het daadwerkelijk ontvangen,” zegt managing director van Brooklyn theater company Theatref or a New Audiance. “En de vraag wanneer de National Endowment for the Arts de fondsen zal verdelen zal voor ons een tegenslag zijn.”

Nationale parken

Veel nationale parken zijn open gebleven tijdens de shutdown, maar dan wel zonder personeel en onderhoud. Terwijl op sommige plaatsen andere partijen zijn toegetreden om te helpen zoals staats- of lokale overheden, toeristenbureaus of vrijwilligersgroepen, is niet alles daarmee verholpen.

Twee weken nadat de shutdown in het leven is geroepen kondigde de NPS aan dat ze de entreeprijzen zullen gebruiken om het personeel en diensten in sommige parken te kunnen financieren. Dit is een ongekende en controversiële stap, omdat de entreeprijzen zijn gereserveerd voor bezoekersservices en niet voor operaties en basis onderhoud.

In het Joshua Tree National Park, welke open is gebleven zonder parkwachters, hebben bezoekers nieuwe niet officiële wegen gecreëerd doordat ze de officiële wegen niet hebben gebruikt en hierdoor sommige Joshua bomen hebben vernielt. Nadat ze hadden aangekondigd vanaf 10 januari te gaan sluiten reageerde de NPS met dat ze inkomsten uit vergoedingen zouden gebruiken zodat het park open kan blijven met extra personeel om de sanitaire problemen aan te pakken en het park te beschermen.

Voormalig NPS directeur Jonathan Jarvis gelooft dat de nationale parken open zijn gebleven om de publieke verontwaardiging te vermijden welke zich heeft voorgedaan tijdens de sluiting van het park tijdens de shutdown van 2013. In een opiniestuk voor The Guardian waarschuwt hij voor een reeks lelijke gevolgen van het open blijven van de parken; menselijk afval in waterwegen, overvloedige vuilnis wat wilde dieren lokt en toenemende ontmoetingen tussen mensen en beren, stroperij, diefstal van  artefacten en vernieling van natuurlijke kenmerken.

Een site waar je NPS parkwachters kunt vinden tijdens de shutdown is de toren van ‘The Old Post Office.’ Het gebouw wordt verhuurd aan het Trump International Hotel. Het gebouw is eigendom van de ‘General Services Administration’. Zoals NPR meldt, waren de parkwachters met verlof naar huis gestuurd toen de shutdown begon, maar toen de GSA wat geld vond om hun salaris te betalen, keerden de parkwachters terug.

Betty McCollum, toezichthouder van de NPS, vertelde NPR dat ze veel vragen heeft over de afspraak. “Door het feit dat het een korte termijn afspraak betreft en dat het een strijd was om het te doen tijdens een shutdown van de overheid, vraag ik mij af, waarom is dit gebeurd, is het legaal en is het ethisch verantwoord?”

Olie en gas boren

De olie- en gassector is zeer succesvol, maar veel van al dat boren gebeurd op federale gebieden waardoor operators zich zorgen maken over een vertraging, zegt Cooper McKim van Wyoming Public Media. De ‘Bureau of Land Management’ zegt dat ze nog steeds online applicaties verwerken om te boren, alhoewel het niet duidelijk is wat daar feitelijk mee gebeurd.

“Bedrijven wachten op huurcontracten,” aldus Kathleen Sgamma van Western Energy Allianca (een griep van olie- en gasbedrijven). “Wanneer je niet het volledige huurcontract hebt is het moeilijk om het verkennende werk of het volledige ontwikkelingswerk te doen volgens plan.”

Dat zou aanzienlijk kunnen zijn in Wyoming waar belastingen uit olie en gas een derde van de staatsinkomsten uitmaken. Meer verkoop van olie en gas huurcontracten staan gepland voor februari en maart. Ze hopen dat deze door kunnen gaan.

Eén plaats waar de shutdown de geplande boorprojecten niet vertraagd is Alaska. BLM gaat door met het houden van openbare bijeenkomsten over olie- en gasboringen huurcontracten in het Arctic National Wildlife Refuge. Het bureau maakt deel uit van Interior, een van de afdelingen die getroffen werd door de shutdown.

Raúl Grijalva, de democratische voorzitter van House Committee on Natural Resources, schreef een brief aan de waarnemend secretaris van het Interior waarin hij vroeg hoe deze hoorzittingen plaatsvinden “terwijl er zoveel andere essentiële diensten werden stilgelegd.”
BLM vertelde aan Alaska Public Media dat ze fondsen gebruiken van het vorige fiscale jaar om verder te kunnen werken. 

District of Columbia

De rechtbanken van Washington D.C. worden gefinancierd door de federale overheid terwijl het huwelijksbureau gesloten was waardoor vele verloofden voor een dichte deur staan. Daarom heeft het D.C. Council de LOVE Act (Let Our Vows Endure Emergency Amendment Act of 2019) in het leven geroepen om de burgemeester de bevoegdheid te geven om mensen te mogen trouwen tijdens de shutdown. 

De federale overheid is tevens de grootste klant van DC Water en deze vertelde aan het nutsbedrijf dat ze $5 miljoen van het kwartaal rekening niet gaan betalen tijdens de shutdown. De leden van het bestuur van de DC Water maakten een grapje over hoe te handelen met deze grote onbetaalde rekening, wellicht door het water af te sluiten bij 1600 Pennyslvania Ave. “Water is een hefboomwerking,” aldus woordvoerder van DC Water Vincent Morris. “Niemand wil zonder water komen te zitten.”

Meer lezen over de shutdown in Amerika: Lees dan hier ons artikel: Shutdown in Amerika