30 april 2017
Terug

Wel of geen verbod meebrengen laptops naar VS

Zoals eerder gemeld mochten reizigers naar de VS vanuit Egypte, Turkije, Koeweit, Marokko, Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten geen apparaten die groter zijn dan een smartphone meebrengen in hun handbagage. Ze mogen nog wel meegenomen worden in de bagageruimte. Deze apparaten kunnen namelijk worden gebruikt voor het verstoppen van explosieven, ook wel een laptopbom genoemd. Echter, deze bommen kunnen ook worden geactiveerd wanneer deze in de bagageruimte liggen.


Verbod voor Europa


De Amerikaanse regering denkt er serieus over na om dit verbod ook in te voeren voor reizigers vanuit Europa. Wat dus betekent dat wij Nederlanders onze laptops en tablets (alle apparaten die groter zijn dan een smartphone) in onze koffer moeten achterlaten en niet meer mee mogen nemen als handbagage. Wat veel mensen niet gaan waarderen als je je bedenkt dat ze niet heel voorzichtig omgaan met koffers waardoor je elektronische apparaten beschadigd kunnen raken en ze koffers ook nog wel eens kwijt raken.

Gevolgen


Een dergelijk verbod brengt natuurlijk ook gevolgen met zich mee. Denk alleen eens aan alle zakelijke reizigers die naar Amerika vliegen. Vele zakenmensen willen graag tijdens hun reis kunnen werken en dat is dan niet meer toegestaan. Maar niet alleen zakenmensen vinden het prettig om gadgets te kunnen gebruiken, ook toeristen vinden dit prettig tijdens deze lange vliegreis.

Dubai


Voor de reizigers van Dubai zijn de gevolgen al bekend. Het aantal reizigers vanuit Dubai naar Amerika is aanzienlijk gedaald. In het eerste kwartaal heeft Dubai ongeveer 22,4 miljoen reizigers verwerkt, met een stijging van 7,4%. Echter, het aantal reizigers naar Amerika is met 4,3% gedaald. De luchthaven denkt dat dit een voorbode is van een sterkere daling door het verbod op elektronische apparaten groter dan een smartphone in de handbagage. Emirates heeft aangekondigd het aantal vluchten naar Amerika te minderen doordat de marktvraag naar vliegtickets heeft afgenomen.

Kritiek


CEO van Qatar Airways, Akbar al Baker, is het niet eens met het idee achter het laptop verbod. Hij geeft aan het een tijdsverspilling te vinden. “Ik denk niet dat dit verbod echt nodig was. Mensen die de luchtvaart willen verstoren zullen dat doen via andere plaatsen waar geen verbod is.” In plaats van het verbod zouden ze beter kunnen investeren in betere technologieën zoals geavanceerde detectiemiddelen. “Als men op deze manier doorgaat, heb je op een gegeven moment passagiers aan boord die alleen ondergoed dragen.” Ook Qatar Airways ziet het aantal reizigers naar de VS dalen, maar Al Baker maakt zich hier nog geen zorgen over. “Het is een beheersbare afname en mensen hebben al ontdekt dat er andere manieren zijn om laptops te gebruiken.” Het zou gaan om een daling van 10 personen per vlucht.

Zie ook Amerika wil geen elektronische apparaten meer in cabine