22 februari 2017
Terug

Wat houdt het aangepaste inreisverbod van Trump in?

Trump is er druk mee, met al die veranderingen in de VS. Het inreisverbod blijkt hij niet los te kunnen laten. Het vorige inreisverbod was al snel van de baan, daar hij tegen allerlei wetten in ging. Nu komt Trump met een nieuw inreisverbod. Maar wat houdt deze nou precies in?

Nieuwe inreisverbod

Met het vorige decreet gold er een verbod voor alle reizigers uit de zeven Islamitische landen en dus werden ook de mensen met een greencard getroffen. Dit decreet werd aangevochten door onder andere de staat Washington. Het inreisverbod lijkt nu voor onbekende tijd te zijn aangepast. Reizigers die uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Irak, Syrië of Jemen komen en een greencard bezitten, mogen de VS gewoon binnen komen zonder problemen. Dit werd bevestigd door minister John Kelly van Binnenlandse veiligheid tijdens een veiligheidsconferentie in München.

De Wet

Het vorige inreisverbod druiste tegen allerlei Amerikaanse wetten in, omdat het berust op religieuze vooroordelen en racisme. Een rechter in Virginia heeft dit besloten. Er ontstond veel onduidelijkheid en mensen wisten plots niet meer waar ze aan toe waren. Mensen kwamen vast te zitten op luchthavens en raakten in paniek. Hierdoor werden er al snel grote demonstraties georganiseerd, waardoor het een grote chaos werd. Trump heeft te kennen gegeven dat hij nu bezig is met een nieuw decreet welke juridisch gezien waterdicht is. Het nieuwe decreet waar Trump nu mee bezig is, zal gelden voor de mensen uit de landen die volgens hem minder te vertrouwen zijn.

Barack Obama

De eerder genoemde zeven Islamitische landen werden al bestempeld als minder betrouwbaar door zijn voorganger Barack Obama. Dit werd duidelijk nadat hij het aanvraagformulier voor de ESTA liet aanpassen door de extra vraag: ‘Have you traveled to, or been present in: Iraq, Syria, Iran, Sudan, Libya of Yemen on or after march1, 2011?’ toe te voegen.

Amicus brief

Na het invoeren van het vorige inreisverbod hebben ongeveer 100 grote Amerikaanse technologiebedrijven (waaronder Apple, Facebook, Google, Netflix, Uber, Intel en Airbnb)  gemeenschappelijk een ‘amicus brief’ ingediend tegen het verbod. Dit is een juridisch document die kan worden ingediend om bedrijven te vertegenwoordigen. In dit geval tegen het inreisverbod van Trump. Een hoge pief van Uber is uit de adviesgroep van Trump gestapt, omdat hij hier op tegen was.

Oude decreet

Inmiddels heeft de Amerikaanse regering laten weten dat ze geen verdere actie meer zullen ondernemen om het opschorten van het oude decreet terug proberen te draaien. Ook zullen ze niet meer naar het hooggerechtshof gaan nu deze nieuwe regels opgesteld zijn.

Zie voor nieuwe ontwikkelingen over het inreisverbod ook: Wederom nieuwe ontwikkelingen omtrent inreisverbod Trump