08 april 2018
Terug

Wapenwet van Amerika wordt niet aangepast

Paul Ryan, Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft aangegeven dat schietpartijen zoals die van 15 februari (op een school in Florida)  geen bedreiging horen te zijn voor de wapenwetten van Amerika. Het is namelijk zo dat deze wapenwetten het de Amerikanen toestaan om vuurwapens in het bezit te hebben.

De voorzitter, Ryan, zegt dat er nog niet veel bekend is over het schietincident. "Ik vind niet dat je het gesprek moet laten draaien om het afpakken van burgerrechten. In dit stadium moeten we even ademhalen en de feiten verzamelen.

Makkelijk om aan wapens te komen in Florida

Het blijkt in Florida nogal makkelijk te zijn om aan een wapen te komen. De schutter kon op een legale manier een semi-automatisch wapen kopen van het type AR-15. Deze kun je kopen zonder dat je gecontroleerd wordt en zonder vergunning. Wel is er een voorgeschreven bedenktijd van drie dagen. Wapens worden niet geregistreerd, het is dus niet te achterhalen wie er een wapen heeft aangeschaft en welk wapen er is gekocht. Zelfs de verkopende partij heeft geen vergunning nodig om wapens te mogen verkopen.

Trump heeft al wel een toespraak gehouden, maar hij ging meer in op de schietpartij zelf. Hij riep de Amerikanen op tot saamhorigheid en zegt dat hij met de nabestaanden en de slachtoffers meeleeft. Critici vinden dat hij niet genoeg is ingegaan op drama op zich, en op de wapenwet.

Jeff Sessions, minister van Justitie, gaat actie ondernemen om de federale wapenwet en wetgeving met betrekking tot gewelddadige misdaad op te schroeven om op deze manier “eventuele massamoordenaars” op voorhand in kaart te brengen.

Obama

In zijn toespraak heet Trump het gehad over het veiliger maken van de scholen. Hoe hij dat precies wil gaan doen heeft hij er niet bij gezegd. Voormalig president van Amerika, Barack Obama heeft op Twitter gezet dat "Amerikanen niet machteloos staan". Ook sneed hij het onderwerp ‘wapenveiligheidsvoorschriften’ aan in zijn tweet. Obama heeft tijdens zijn presidentschap een wet ingevoerd wat het de Amerikanen die mentale problemen hebben moeilijker maken om een vuurwapen te kunnen kopen. De huidige president, Donald Trump, heeft deze wet in 2017 afgeschaft.

Lees hier meer over dit onderwerp: 10 vuurwapen per dag in beslag genomen op Amerikaanse vliegvelden