23 mei 2018
Terug

Voorbereid op vakantie naar Amerika; vergeet uw ESTA aanvraag niet!

Amerika is een prachtig land dat perfect is voor een rondreis of om te verdwalen in wereldsteden zoals New York of Los Angeles. Wat mensen nog wel eens vergeten, is dat er een reistoestemming moet worden aangevraagd voor Amerika. Dus wees voorbereid en vergeet niet uw ESTA aan te vragen.

Wie heeft een ESTA nodig?

Alle inwoners van landen die verbonden zijn aan het Visa Waiver Program, dienen een ESTA aan te vragen wanneer ze voor toeristische of zakelijke doeleinden naar Amerika willen reizen. Nederland en België vallen onder deze regeling, dus moeten de inwoners een ESTA aanvragen. Ook wanneer u enkel overstapt in het land, op weg naar een andere bestemming, heeft u een ESTA nodig. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorisation en kan uitsluitend online worden aangevraagd.

Geldigheid van het ESTA

Het ESTA is vanaf de dag van goedkeuring twee jaar geldig, of tot wanneer uw paspoort vervalt. Wanneer u een nieuw paspoort krijgt, dient u ook een nieuwe ESTA aan te vragen. De aanvraag is namelijk gekoppeld aan het paspoort dat u op dat moment gebruikt.

Tijdens de twee jaar dat het ESTA geldig is, mag u zo vaak naar de VS reizen als u wenst. Per bezoek mag u maximaal 90 dagen in het land verblijven. Bij aankomst dient uw paspoort minimaal nog geldig te zijn zolang als u in het land verblijft. Ook moet u bij aankomst beschikken over een retourticket of een ticket naar een volgend land. Wanneer u over land Amerika binnenkomt, heeft u geen ESTA nodig. In dat geval vult u bij de grensovergang het I-94W formulier in.

ESTA voor veiligheid

Het ESTA bestaat sinds 2009 en wordt door de Amerikaanse regering gebruikt om reizigers naar de VS vooraf te registreren. Het vervangt het groene formulier I-94W dat voorheen in het vliegtuig naar de VS moest worden ingevuld. Naast dat het een stuk minder papierwerk oplevert, is het ook een manier om de veiligheid in het land te bewaken.

Tijdens het invullen van het formulier worden een reeks veiligheidsvragen gesteld. Aan de hand van deze vragen beoordeelt de overheid of u een gevaar zou kunnen vormen voor het land, of niet. Denk daarbij aan vragen over eventuele strafbare feiten uit het verleden en verslavingen.

Paspoort

Zoals hierboven al werd verteld, is de geldigheid van uw paspoort van belang. Het paspoort is ook belangrijk wanneer u het ESTA gaat aanvragen. Zo worden er op het formulier gegevens gevraagd, die uit het paspoort komen. Zorg ervoor dat u deze gegevens exact overneemt zoals ze in uw paspoort staan. Mochten de gegevens op uw ingevulde aanvraagformulier niet overeenkomen met zoals ze in uw paspoort staan, kan dat later voor aanzienlijke problemen zorgen.

Makkelijk aanvragen

Het ESTA is simpel aan te vragen. Via eVisa vraagt u in een aantal overzichtelijke stappen uw ESTA aan. U kunt zich voorbereiden op het invullen van het formulier door de volgende zaken bij de hand te hebben:

  • Het paspoort, of alle gegevens daaruit
  • Gegevens van de werkgever
  • Reisinformatie
  • Achtergrondvragen

Toewijzing van het ESTA

Wanneer u het formulier volledig heeft ingevuld, is het van belang dat u de gegevens nog een keer naloopt in het overzicht. Nadat u het formulier heeft ingediend, kunt u betalen. Dit kan door middel van verschillende betaalmogelijkheden. De beoordeling van het CBP (U.S. Customs and Border Protection) kan tot maximaal 72 uur duren. Vraag uw ESTA dus minimaal voor die tijd aan. Meestal echter, ontvangt u al binnen één uur een bericht via uw e-mail.

Zodra u een bevestiging heeft ontvangen dat de aanvraag is goedgekeurd, krijgt u digitaal uw ESTA toegestuurd. Deze kunt u uitprinten om voor de zekerheid bij de hand te hebben, maar dit is niet verplicht. De controle bij de douane zal plaatsvinden op basis van uw paspoortnummer.

ESTA of visum

Als u niet in aanmerking komt voor een ESTA reistoestemming of als u twijfelt of u een ESTA of een visum nodig heeft voor uw reis naar Amerika dan kun u hier alle informatie vinden omtrent visum aanvragen voor Amerika

Extra hulp en voorbereid op reis

Naast de simpele manier van aanvragen, biedt eVisa u ook hulp bij eventuele vragen rondom uw ESTA voordat u vertrekt. Klik op de link voor meer informatie over het aanvragen van een ESTA reistoestemming en zorg dat u volledig voorbereid op reis gaat!

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen