30 maart 2016
Terug

Visumplicht

Doordat de terreurgroepen nog steeds aanslagen plegen, waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Amerikanen voorzichtig te zijn in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen wanneer ze naar Europa reizen.

Deze terreurgroepen richten zich voornamelijk op druk bezochte locaties. Denk bijvoorbeeld aan sportevenementen, toeristische trekpleisters, restaurants, stations en vliegvelden.

Het ministerie adviseerde reizigers om deze plaatsen zoveel mogelijk te vermijden, en extra alert te zijn tijdens religieuze feestdagen en op grote festivals.

Visumplicht voor vijf Europese landen

Door de recente aanslagen in Europa heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Veiligheid besloten om vijf Europese landen te waarschuwen over het feit dat de burgers hiervan naar alle waarschijnlijkheid weer een visum Amerika aan zouden moeten vragen wanneer ze naar de VS reizen.

Het gaat om de landen België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Deze landen hebben verzaakt om de veiligheidsmaatregelen te verscherpen om terroristische aanslagen te voorkomen.

Hun beveiliging tegen rondtrekkende terroristen zouden tekort schieten. Washington heeft geëist dat deze landen vóór 1 februari 2016 de veiligheidsmaatregelen verscherpt moeten hebben.

Politici geeft aan dat wanneer deze landen de veiligheidsmaatregelen niet aanpassen, ze van de lijst met de 38 landen waarvan de burgers geen Amerikaans visum nodig zijn voor de VS afgehaald worden. Nu reizen er zo’n 20 miljoen mensen zonder visum. Of deze landen de deadline van 1 februari hebben gehaald is nog niet duidelijk.

Vele paspoorten verloren of gestolen

Washington is bang dat er terroristen naar de VS komen die als burger van visum vrije landen naar de VS afreizen. In Europa zijn in ieder geval 34 miljoen paspoorten gestolen of verloren. Helaas zijn er ook steeds meer valse paspoorten in omloop.

Terroristische aanslag op de VS

De Amerikaanse veiligheidsadviseurs hebben op maandag 28 maart jl. aan president Obama laten weten dat er momenteel geen indicatie is van een eventuele terroristische aanslag op de VS zoals laatst in Brussel.

President Obama heeft op dezelfde dag een gesprek gehad met tweeëntwintig veiligheidsadviseurs over de gevolgen van de aanslagen in Brussel. Obama gaf aan het einde van deze meeting aan dat hij zijn veiligheidsteam heeft aangestuurd om de aanvallen van de IS tegen te gaan.

Bron: ANP