05 maart 2017
Terug

Visumplicht voor Amerika

Het Europees Parlement wil dat Amerikanen die naar Europa reizen een visum aan moeten vragen. De meerderheid heeft voor dit plan gestemd.

Visum vrij

Amerikanen reizen nu nog zonder visum af naar Europa. Inmiddels heeft Amerika van de Roemenen, Bulgaren, Cyprioten, Kroaten en Polen geëist dat ze een visum moeten aanvragen wanneer ze naar Amerika reizen. Dat is ook de voornaamste reden dat het Europees Parlement vindt dat er een visumplicht moet komen voor de Amerikanen. Het is namelijk zo dat hiermee het principe van wederkerigheid wordt geschonden. Het principe van wederkerigheid houdt in: als alle inwoners van Amerika zonder visum naar elke lidstaat van de EU kunnen, moeten ook alle inwoners van de EU zonder visum naar de VS kunnen reizen.

De reden

Amerika heeft niet zomaar besloten om deze vijf landen een visumplicht te geven. De regels over het identificeren van deze landen zouden namelijk niet voldoen aan de eisen van Amerika. En dat terwijl de EU eist dat alle lidstaten zonder visum Amerika in mag komen, maar dit houdt Amerika vooralsnog tegen.

Eerlijk?

De vraag die nu speelt is, is dit wel eerlijk? Amerika heeft duidelijk haar redenen om deze vijf landen een visumplicht te geven. Ze hebben er nog geen vertrouwen in om deze landen visum vrij te stellen. En daar worden ze voor “gestraft” door de Amerikanen nu een visumplicht te geven voor Europa. Dus met aan de ene kant het principe van de wederkerigheid. Want iedereen is immers gelijk en heeft gelijke rechten. En aan de andere kant doet Amerika dit niet zonder gegronde reden.

Snel geregeld

Het Parlement geeft aan dat het plan, om de Amerikanen visumplicht te geven voor Europa, vorig jaar al rond had moeten zijn omdat dit plan er al even ligt. En daarom willen ze ook dat de Europese Commissie dit snel gaat regelen. Binnen twee maanden moeten er maatregelen zijn getroffen.

Vrijstelling

Vorig jaar december is er door de commissie al druk gelegd op Amerika om Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Polen vrij te stellen van visumplicht. Ze hebben vanaf die tijd meerdere overleggen gepleegd maar helaas zonder enig resultaat. Amerika blijft weigeren om hier aan mee te werken. De komende maanden wordt de druk nog hoger opgevoerd door de commissie.

Gevolgen

Er zou een visumplicht komen van een jaar voor de Amerikanen. Maar wat dit precies voor gevolgen gaat geven voor de handel, toerisme en relaties met Amerika is nog niet duidelijk. Brussel en de lidstaten maken zich hier wel zorgen over. En zeker nu Trump aan de macht is. Dit zou nog moeten worden uitgezocht.