19 april 2016
Terug

Visumplicht Amerikanen en Canadezen

Er is nog steeds geen uitspraak gedaan over het feit of Canadezen en Amerikanen een visum moeten aanvragen wanneer ze naar de Europese Unie willen reizen. Dus voorlopig mogen zij nog steeds visum vrij reizen naar de EU. De Europese Commissie heeft de lidstaten en het Europees Parlement een ultimatum gegeven. Ze moeten uiterlijk 12 juli een standpunt hebben genomen over deze kwestie. Tot die tijd mogen Canadezen en Amerikanen visum vrij reizen naar de EU.

Wederkerigheid geschonden

De Verenigde Staten hebben de inwoners van Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Polen en Roemenië gevraagd om een visum aan te vragen in plaats van een ESTA wanneer zij van plan zijn om naar de VS te reizen. Voor Canada geldt dat Bulgarije en Roemenië een visum aan moeten vragen wanneer ze naar Canada willen reizen. Echter, het hele principe van wederkerigheid wordt nu geschonden daar de Amerikanen en de Canadezen nog geen visum hoeven aan te vragen wanneer ze naar de EU reizen, maar andersom moet dit wel. Dit is helaas al twee jaar het geval, en dat is dan ook de reden dat er dit jaar uitsluitsel zal moeten komen.

Risico’s

Hier zijn natuurlijk ook risico’s aan verbonden. De Europese Commissie heeft aangegeven dat er grote gevolgen zullen zijn voor de politieke, economische en juridische relaties met de Verenigde Staten en Canada. Gezien de grote hoeveelheid reizigers is het mogelijk dat de visumplicht administratief gezien helemaal niet uitvoerbaar is. Mede hierdoor wordt het parlement en de lidstaten “urgent” om advies gevraagd voordat het helemaal uit de hand loopt.

Gezien dit op 12 april nog steeds het geval is, zal Brussel ook een besluit moeren nemen over het instellen van een visumplicht vanwege de wetgeving hiervan.

Visumvrijstelling voor alle EU-burgers

,,Deze juridische deadline vraagt om een politieke discussie'', aldus een zegsvrouw. ,,Het doel is visumvrijstelling voor alle EU-burgers. We zijn hierover in constructieve dialoog met onze partners.’’ De lidstaten en het Europees Parlement hebben nog steeds de mogelijkheid om de visumplicht voor de Amerikanen en de Canadezen tegen te houden.

Bron: nu.nl/telegraaf.nl