19 september 2019
Terug

Verschillende soorten controles Amerika

Strengere controles voor vertrek naar Amerika

De Verenigde Staten wil dat Nederland haar reizigers bij vertrek al beter gaat controleren. Nederlandse reizigers die naar de Verenigde Staten afreizen, moeten vanaf heden bij hun vertrek al streng worden gecontroleerd.

Op 30 november 2015 had de Verenigde Staten de toegangsregels voor alle bezoekers zonder visum al verscherpt. Tevens worden alle controles aan de grenzen, lucht- en zeehavens verscherpt. Het kan zelfs zo zijn dat de controles zodanig worden verscherpt, dat de reizigers uiteindelijk vingerafdrukken en irisscans zullen moeten afgeven.

Wat tegenwoordig ook van belang is, is dat de reizigers een verklaring zullen moeten afgeven over eerdere bezoeken aan landen zoals: Somalië, Mali, Egypte, Irak, Libanon, Jemen, Afghanistan, Pakistan, Colombia en Venezuela. Deze landen hebben geen strenge controles waardoor u snel binnen wordt gelaten. Dit maakt het terroristen dus ook makkelijker om zich in zo’n land te vestigen. Het is dan ook begrijpelijk dat men moet uitleggen waarom zo’n land eerder bezocht is in het verleden.

Boetes

Er worden nu ook boetes uitgegeven aan vliegmaatschappijen die de gegevens van hun passagiers niet volgens de nieuwe richtlijnen controleren. Deze boetes kunnen zelfs oplopen tot €47.300. Met deze boetes willen ze er voor zorgen dat alle vliegmaatschappijen zich aan de strengere controles gaan houden.

Er ligt nu een voorstel van het huis van afgevaardigden in de VS om het visumvrij reizen aan banden te leggen. Dit houdt in de reizigers die de afgelopen jaren Irak of Syrië bezocht hebben een visum Amerika aan moeten vragen en niet meer naar de VS kunnen reizen onder het Visa Waiver Programm.

Smartphone controle grenzen Amerika

Tijdens de grenscontrole in Amerika wordt er frequenter gevraagd om je mobiele telefoon te af te geven, zodat deze onderzocht kan worden. De grensbewakers hebben de bevoegdheid om naar smartphones of laptops te vragen tijdens een controle. Deze moet dan ook worden afgegeven door de reiziger.

Ook voor de Amerikaanse staatsburger gelden deze regels die normaal gesproken binnen de grenzen niet zouden gelden. De grensbewakers hebben het recht om eventuele wachtenwoorden en pincodes op te vragen die dan ook echt gegeven moeten worden. Ook mogen zij dergelijke kopiëren als bewijs. Een CBP-functionaris kan bij binnenkomst bepalen of een individu in aanmerking komt voor toelating tot de VS.

smartphone controle

Onderzoek inzage van mobiele telefoons

Uit onderzoek is gebleken dat er in 2016 vijf keer zoveel om inzage van mobiele telefoons is gevraagd. Het zou om 25.000 controles gaan. In 2017 is er alleen al in februari 5.000 keer gevraagd om een smartphone controle. Het lijkt er dus op dat deze aantallen de aankomende jaren zullen toenemen.

Mary Ellen Callahan geschrokken van aantallen smartphone controles

Voormalig privacy directeur van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid, Mary Ellen Callahan, heeft aangegeven enorm geschrokken te zijn van de toegenomen aantallen aan smartphone controles. Zij heeft de regels rondom elektronicacontroles opgesteld in 2009. In deze regels is ook opgenomen dat deze maar beperkt ingezet mogen worden. Wat we niet zeker weten is of Obama of Trump deze regels later hebben aangepast of dat de grensbewakers het tegenwoordig vaker nodig vinden om deze controles uit te voeren.

1Password app

Speciaal voor dergelijke controles als de smartphone controle aan de grenzen van Amerika is deze app gemaakt. Je dient voordat je op reis gaat op de website van de app een aantal aparte collectie aan wachtwoorden, inloggegevens, codes en notities aan te maken welke je onderweg ook wilt gaan gebruiken. Deze collectie wordt dan gemarkeerd als ‘Safe for Travel’.

Op de website van de app kun je voorafgaand aan je reis de reismodus activeren. Wanneer je deze modus activeert worden alle overige wachtwoorden welke niet gemarkeerd staan als ‘Safe for Travel’ verwijderd alle apparaten die hieraan gekoppeld zijn. Wanneer je deze modus hebt geactiveerd is dit niet te achterhalen.

AgileBits beloofd dat er geen spoortje achter blijft van alle verwijderde wachtwoorden. Wanneer je eenmaal op de plaats van bestemming bent aangekomen kun je middels de website deze functie weer uitschakelen. Wanneer je de app opent kun je al je verwijderde wachtwoorden weer downloaden. Deze app is echter niet gratis te downloaden, je dient er voor te betalen.

Mobile Passport Control app

MPC is een geautoriseerde app die de aankomst van een reiziger in de VS sneller verwerkt. Reizigers die in aanmerking komen versturen hun paspoortgegevens en het douane aangifte formulier naar het CBP via de app vóór aankomst. De app is bruikbaar op Android en Apple toestellen, en is gratis te gebruiken. De app biedt ook betaalde mogelijkheden, in de vorm van Mobile Passport Plus. Hiermee worden functies ontgrendeld die het proces nog makkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld een digitale kopie van jouw paspoort opslaan in de app, die veilig bewaard wordt. 

Door gebruik te maken van de Mobile Passport App, kan de reiziger het inspectieproces efficiënter maken. Dit komt doordat de administratieve taken uit handen van de inspectie worden genomen, waardoor de wachttijden minder lang worden. 
Tijdens de inspectie op de Amerikaanse luchthaven zou je normaal in een lange rij wachten. Door de app te gebruiken kan de reiziger gebruik maken van een versnelde rij, daarnaast komt er ook een stuk minder papierwerk kijken bij deze controle. Hierdoor zou de reiziger alleen nog een mondelinge controle hoeven af te leggen.
LET OP! Mobile Passport is geen vervanging voor het fysieke paspoort, deze dient de reiziger ook mee te nemen en te kunnen tonen.

Controle social media accounts

Tegenwoordig wordt er op het ESTA formulier zelfs gevraagd of u in het bezit bent van een social media account. Er wordt dan gevraagd naar welke vorm van social media u gebruikt (bijvoorbeeld; YouTube, Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram ) en uw accountnaam. Deze vraag is nu nog optioneel. U bent dus (nog) niet verplicht hierop te antwoorden.

De grenscontrole van Amerika komt nogal intimiderend over, dus velen zullen toch bang zijn voor de consequenties wanneer ze deze vraag niet beantwoorden. Niet iedereen heeft een account op social media, dus verplichten om deze vraag te beantwoorden kan het Amerikaanse CBP haast niet.

Voor velen is social media zoals Facebook heel persoonlijk en zegt zo’n pagina veel over het geloof en eventuele politieke standpunten van mensen. Dat zal uiteraard de voornaamste reden zijn dat Amerika deze informatie graag in handen wil krijgen.

gezichtscontrole

Gezichtscontrole op Schiphol

Schiphol heeft wat testen gedaan om reizen om gezichtsherkenning mogelijk te maken. Wanneer deze testen geslaagd zijn, is dit in de toekomst mogelijk. Hiermee zou het boarden sneller moeten verlopen. Nu is het nog zo dat je overal je boardingpass en paspoort moet tonen, waardoor er een enorm oponthoud ontstaat wat allemaal extra tijd kost. Dat is de voornaamste reden van deze nieuwe test van het biometrisch inchecken.

Als dat een succes blijkt te zijn dan zou je straks bijvoorbeeld de paspoortcontrole of de bagage afgifte middels gezichtsherkenning kunnen uitvoeren zonder papierwerk. Schiphol geeft aan dat de gegevens op één plaats worden opgeslagen en meteen weer verwijderd worden zodra je door het boardingspoortje komt.

Gezichtsherkenningstechnologie CBP

Ook in Amerika blijven ze niet achter om het reizen met gezichtsherkenning mogelijk te maken. Het CBP demonstreert momenteel gezichtsherkenningstechnologie op acht Amerikaanse vliegvelden namelijk; Miami International Airport, Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, Washington Dulles International Airport, Houston William P. Hobby Airport, Chicago O’Hare International Airport, McCarran International Airport, John F. Kennedy International Airport and George Bush Intercontinental Airport.

Uitwisseling vingerafdrukken criminelen NL en VS

Nederland en Amerika hebben besloten om gegevens van criminelen uit databanken met elkaar te gaan delen. Op deze manier krijgt Nederland inzage in gegevens van 210 miljoen mensen. Voorheen moest er via een rechtshulpverzoek aangevraagd worden om vingerafdrukken te kunnen vergelijken per persoon, erg omslachtig dus. Het moet om ‘ernstige strafbare feiten gaan, waarbij specifieke omstandigheden aanleiding moeten geven’, aldus de wet.

Amerika krijgt inzage in een database met vingerafdrukken van 1,3 miljoen veroordeelden en verdachten van Nederland. Inmiddels delen 20 landen binnen de Europese Unie de database van vingerafdrukken en identiteitsdocumenten. De voornaamste reden hiervan is voor de identificatie van onbekende overleden personen of bij rampen. Ook is het zo dat ze met een vingerafdruk mensen veel sneller kunnen identificeren dan middels een DNA onderzoek.

Extra controles op vliegen als ouder met kind

Als u als ouder of grootouder alleen met uw minderjarige kind of kleinkind gaat vliegen, houd er dan rekening mee dat u extra gecontroleerd wordt. U dient namelijk een bewijs te hebben waarop staat dat beide ouders toestemming hebben gegeven om alleen met het kind te mogen reizen. Dit doen ze om het ontvoeren van kinderen te voorkomen. Deze controle wordt uitgevoerd door de Koninklijke marechaussee (Kmar).

Zij controleren dan of het bewijs van toestemming aanwezig is. Reis je alleen met een minderjarig kind dan kun je oponthoud voorkomen door van te voren een formulier in te vullen. Voor de Nederlandse versie klikt u hier: defensie of de Engelse versie: government. Middels dit formulier kunnen beide ouders toestemming verlenen.

kind zwaait naar vliegtuig

Reizen als minderjarige zonder begeleiding naar Amerika

Wanneer u als minderjarige wilt reizen zonder begeleiding naar de Verenigde staten, adviseren wij u om contact op te nemen met uw reisorganisatie. Luchtvaartmaatschappijen hebben namelijk eigen restricties voor het reizen als minderjarige zonder begeleiding. Laat u ook goed informeren over welke documenten u dient te beschikken bij aankomst op uw bestemming en wat u precies moet kunnen tonen bij de douane. Dit kan namelijk ook weer per land verschillen.

ESTA aanvragen voor een kind

Elke reiziger die wil boarden op een vlucht naar de Verenigde Staten dient te beschikken over een ESTA. Wanneer u een kind heeft moet u een aparte ESTA aanvragen. Een ESTA verklaring voor een kind kan dus niet bij de naam van een ouder op.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen