02 februari 2016
Terug

Verschillende ESTA'S ingetrokken

Verschillende ESTA verklaringen ingetrokken

We hadden al eerder gemerkt dat Amerika de veiligheidseisen aan het verscherpen was. Maar nu blijken er ook reeds goedgekeurde ESTA’S (Electronic System for Travel Authorizations) te zijn ingetrokken door de ‘United States Department of Homeland Security.’ Dit komt door de wijzigingen in hun beleid. Het gaat voornamelijk om personen die eerder een reis hebben gemaakt naar of een tweede nationaliteit hebben van Irak, Iran, Soedan of Syrië.

De volgende reizigers komen niet langer in aanmerking om naar Amerika te reizen of toegelaten te worden tot Amerika volgens het VWP (Visa Waiver Program):

  • Personen die in landen wonen welke onder het VWP vallen die een bezoek hebben gebracht aan Irak, Iran, Soedan of Syrië op of na 1 maart 2011. (Uitzonderingen daargelaten)
  • Personen die in landen wonen welke onder het VWP vallen die tevens een tweede nationaliteit bezitten van Irak, Iran, Soedan of Syrië.

Uiteraard gelden deze beperkingen niet voor reizigers die onder het VWP vallen welke een van deze landen hebben bezocht vanwege het werken bij de militaire dienst of voor de overheid. Reizigers die onder één van de bovenstaande categorieën vallen, dus of een bezoek gebracht hebben aan Irak, Iran, Soedan of Syrië op of na 1 maart 2011, of een tweede nationaliteit bezitten van één van deze landen hebben rond 21 januari 2016 een e-mail ontvangen betreft hun ingetrokken ESTA.

Het CBP (Customs and Border Protection) werkt er hard aan om alle reizigers die onder één van de bovenstaande categorieën vallen hier zo snel mogelijk van op de hoogte te stellen De reizigers die inmiddels op de hoogte zijn gebracht van het feit dat ze niet langer in aanmerking komen om via VWP naar de VS te reizen kunnen nog wel steeds een niet-immigratie visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade of consulaat.

Deze nieuwe wet kan het deze reizigers niet verbieden om de VS te betreden met en geldig visum. Houd er alleen wel rekening mee dat het aanvragen van een niet-immigratie visum langer duurt dan het aanvragen van een ESTA. Dit kan enkele weken in beslag nemen. Het ministerie van buitenlande zaken is overigens wel bereid om extra personeel in te zetten om de ambassades en consulaten bij te staan met de extra niet-immigratie visum aanvragen die binnen zullen komen.

Deze nieuwe wet eist ook dat alle VWP reizigers gebruik moeten maken van een elektronisch paspoort om naar de VS af te kunnen reizen. Ook zijn ze bezig met verbeteringen aan te brengen in de informatie uitwisseling van terrorisme en strafrechtelijke gegevens. Zo maken ze gebruik van Interpol databases en worden reizigers beter gescreend voordat ze de VS mogen betreden. De overgrote meerderheid van de reizigers die onder de VWP vallen zullen verder geen hinder ondervinden van deze nieuwe maatregelen.

Bron: cbp.gov

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen