Vragen over de ESTA reistoestemming

Inhoudsopgave:

Benodigdheden ESTA aanvraag

U heeft een paspoort nodig die nog minimaal geldig is tot het einde van uw verblijf in de VS. Verder heeft u eventuele werkgevergegevens, namen van uw ouders, verblijfadres, gegevens van een noodcontactpersoon en een betaalpas nodig.

Garandeert een ESTA mij toegang tot de Verenigde Staten?

Als uw elektronische aanvraag voor reistoestemming is goedgekeurd, betekent dit dat uw reis naar de Verenigde Staten op grond van het Visa Waiver Programma is toegestaan. Maar dit garandeert u niet de toegang tot de Verenigde Staten. Na aankomst in de Verenigde Staten wordt u in/op de (lucht)haven van aankomst gecontroleerd door een Douane- en Grensbewakingsambtenaar die zou kunnen vaststellen dat u niet in aanmerking komt voor toegang tot de Verenigde Staten op basis van het Visa Waiver Programma of een andere Amerikaanse wettelijke bepaling.

Als een aanvraag wordt afgekeurd en de reiziger wil de reis voortzetten, dan dient de reiziger bij een ambassade of consulaat van de Verenigde Staten een niet-immigratie visum aan te vragen (zakelijk B1 visum of toeristisch B2 visum). Afwijzing van reistoestemming verbiedt alleen het reizen onder het Visa Waiver Programma en is geen beslissing over het in aanmerking komen voor een visum om naar de VS te reizen.

Als ik doorreis via de VS naar Canada, Mexico of de Caribische eilanden moet ik dan een ESTA reistoestemming hebben?

Ja, ook indien u de luchthaven niet verlaat moet u in het bezit zijn van een ESTA reistoestemming om door te kunnen reizen. Als u vanaf Canada, Mexico of de Caribische eilanden terugreist naar de VS dient u ook weer in het bezit te zijn van een geldige reistoestemming, tenzij u bij terugkomst over land de VS betreedt. In dit geval dient u bij de grensovergang het I-94W formulier in te vullen. Let op, de dagen die u in Canada, Mexico of de Caribische eilanden verblijft worden ook meegeteld binnen de (maximale) verblijfsduur van 90 dagen in de VS. Op de Caribische eilanden zelf geldt een verblijfsduur van maximaal 45 dagen.

Wanneer heb ik een VISUM nodig in plaats van een ESTA reistoestemming?

Indien u langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten wenst te verblijven dient u een niet immigratie visum (zakelijk B1 visum of toeristisch B2 visum) aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade in uw eigen land, in plaats van een reistoestemming (ESTA). U kunt dan het DS-160 formulier alvast online invullen. Deze kunt u hier vinden https://ceac.state.gov/genniv/.Vervolgens zult u een afspraak moeten maken voor een interview bij bij de ambassade. 

Indien u “Ja” moet antwoorden op het ESTA formulier, wordt uw aanvraag wellicht niet goedgekeurd. Wij raden u in dat geval aan geen ESTA Amerika, maar een visum Amerika aan te vragen. U kunt altijd een visum aanvragen, ook als uw ESTA-aanvraag is afgewezen. Ook indien u naar de VS gaat om te werken of te studeren moet u een visum aanvragen bij de ambassade. U mag dan geen gebruikmaken van een reistoestemming. Als u twijfelt of u een ESTA of een visum nodig heeft dan kunt u gebruik maken van de Visa Wizard. Dit is een handige tool ontwikkeld door het Amerikaanse consulaat.

Let op! De ESTA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden.

Welke landen nemen deel aan het Visa Waiver Program?

visa waiver program landen

Kan ik meerdere malen met dezelfde Esta Reistoestemming de VS betreden?

Ja, zolang de geldigheidsduur uw ESTA reistoestemming niet is verstreken kunt u met uw ESTA meermalen de VS binnenkomen. De geldigheidsduur van de ESTA is 2 jaar. Dit kunt u terugzien op uw email waar u een bevestiging heeft ontvangen van uw reistoestemming.

Moet ik een bewijs van mijn toegewezen ESTA tonen?

Nee, uw ESTA reistoestemming wordt elektronisch geregistreerd via uw paspoortnummer. U hoeft geen bewijs van uw toegewezen ESTA te tonen. Wij raden u echter wel aan voor eigen gebruik de bevestigings-email af te drukken en deze toch mee te nemen. Wanneer u op de luchthaven incheckt is het mogelijk dat u het adres van het hotel/accommodatie moet tonen waar u de eerste nacht in de VS doorbrengt.

Kan ik met een ESTA ook een vlucht naar de VS nemen vanuit een land dat niet deelneemt aan het Visa Waiver Program?

Ja, als u persoonlijk aan de voorwaarden van het Visa Waiver Program voldoet kunt overal ter wereld boarden met uw ESTA.

Wanneer hoef ik geen ESTA aan te vragen?

Indien men in het bezit is van een geldige verblijfsvergunning of een geldig visum kan er zonder ESTA gereisd worden. Als men over de Amerikaanse nationaliteit beschikt is een ESTA aanvragen niet nodig.

Wat zijn de regels voor het reizen met een minderjarig kind?

Als u als ouder met uw kind reist zonder de andere ouder, dan raden wij u aan om een ondertekend document bij u te dragen waarin de andere ouder toestemming geeft voor de reis en daarbij raden wij tevens aan een kopie van een geldig paspoort van de andere ouder bij u te dragen.

Reist u met een minderjarige zonder dat u de het ouderlijk gezag heeft, dan dient u een ondertekend document bij u te dragen waarin beide ouders toestemming geven voor de reis en tevens een kopie van de geldige paspoorten van de ouders bij u te dragen. Formulieren zijn op deze website te downloaden Formulier toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland. Het formulier is geen vrijwaring van eventuele problemen bij de douane. Daarom raden wij u aan om goed te informeren welke regels er op uw situatie van toepassing zijn. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Amerikaanse ambassade of het Amerikaans consulaat.

Wat is het Global Entry Program?

Dit is een door het CBP vertrouwde reizigerssysteem wat zorgt voor een versnelde goedkeuring voor nog niet goedgekeurde reizigers en reizigers met een laag risico die arriveren in de VS. Mensen die lid zijn van Global Entry kunnen de VS betreden middels automatische kiosken (zuilen) op bepaalde luchthavens om zo lange wachtrijen te voorkomen. Leden kunnen op luchthavens hun paspoort afgegeven en dienen dan een vingerafdruk af te geven voor verificatie. Hierna moeten ze nog een douane aangifte formulier invullen. De kiosk geeft de reiziger dan een transactiebon en stuurt de reiziger naar bagageband en de uitgang. Reizigers moeten vooraf worden goedgekeurd voor het Global Entry Program.

Alle kandidaten ondergaan een strenge antecedentenonderzoek en een interview voor inschrijving. Het doel van het Global Entry Program is om het arriveren in de VS te versnellen, maar leden hiervan kunnen nog steeds worden geselecteerd om nader te worden onderzocht. Elke overtreding van de voorwaarden van het Global Entry Program zal resulteren in passende handhavingsmaatregelen en beëindiging van het lidmaatschap.

Zo kunt u lid worden:

1. Maak een Trusted Traveler Program (GOES) account aan, ongeacht welke leeftijd u heeft.

2. Log in op uw GOES account en vul het aanvraagformulier in. U dient hierna een betaling te doen van $100, welke niet terug te vragen is, voor elke reiziger.

3. Nadat uw aanvraag en betaling is geaccepteerd, wordt deze door het CBP beoordeeld. Wanneer uw aanvraag onder voorbehoud wordt goed gekeurd volgt er verder uitleg in uw GOES account. U dient dan een afspraak te maken bij een Entry Enrollment Center Iedere aanvrager dient zelf een afspraak te maken.

4. U dient dan uw paspoort mee te nemen en alle andere vormen van identificatie zoals een rijbewijs of ID-kaart.

Heb ik een ESTA nodig als ik over land Amerika betreed?

Per 1 oktober 2022 heeft u een ESTA nodig wanneer u over land vanuit Canada of Mexico de Verenigde Staten inreist.

Waarom kan ik niet online inchecken met mijn ESTA?

Als u tijdens het online inchecken de melding krijgt dat er geen ESTA is gevonden, dan is het belangrijk dat u eerst alle gegevens (met name de paspoortgegevens) goed controleert. Als er geen fouten in zitten, en de ESTA is nog steeds goedgekeurd, dan ligt het niet aan uw ESTA. In de meeste gevallen ligt de fout dan bij uw vliegmaatschappij. U kunt dan contact met uw vliegmaatschappij opnemen. Vaak kunt u dan wel gewoon ter plekke op het vliegveld inchecken.

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen