Meestgestelde vragen tijdens de ESTA-aanvraagprocedure

Inhoudsopgave:
Info uitgelicht

Met spoed een ESTA nodig?

Gaat u binnenkort op reis naar Amerika voor een periode korter dan 90 dagen? Dan dient u een ESTA-reistoestemming aan te vragen. Dit kan eenvoudig online door middel van het ESTA-aanvraagformulier op onze website.

Wat zijn de paspoortvereisten bij de ESTA-aanvraag?

De paspoortvereisten zijn: Uw paspoort moet geldig zijn gedurende uw geplande verblijf in de VS om toegelaten te worden. De ESTA reistoestemming is gekoppeld aan uw paspoort. U moet dus met hetzelfde paspoort waarmee u de aanvraag gedaan heeft het land betreden. Heeft u na de aanvraag een nieuw paspoort nodig dan is uw ESTA reistoestemming niet meer geldig bij uw nieuwe paspoort. U zult dan een nieuwe ESTA reistoestemming moeten aanvragen.

Iedereen die naar de VS reist moet een machinaal afleesbaar paspoort hebben. Alle Nederlandse paspoorten die sinds 1995 zijn uitgegeven voldoen aan deze eis.

Een noodpaspoort is niet geldig als u naar de VS wilt reizen. Het beschikt niet over de vereiste chip en dus kan u de toegang tot de VS geweigerd worden.

Wanneer moet ik een ESTA-aanvraag voor Amerika indienen?

Voor uw reis naar de VS kunt u op elk gewenst moment een ESTA-aanvraag indienen. Het is echter raadzaam om dit enkele weken voor uw vertrekdatum te doen, en minstens 72 uur voor uw reis. De Amerikaanse overheid kan tot 72 uur nodig hebben om de reistoestemming te verwerken, maar in veel gevallen wordt de toestemming binnen enkele uren toegekend. Zorg ervoor dat u op tijd een ESTA aanvraagt om mogelijke vertragingen te voorkomen.

Wij raden u aan om ruim van te voren (een aantal weken) uw ESTA reistoestemming aan te vragen en goed te controleren of uw paspoort bij uw vertrek gedurende uw gehele verblijf in de VS nog geldig is, zodat u dan nog op tijd kunt reageren en een nieuw paspoort kan aanvragen als dit nodig is. Indien u achteraf een visum Amerika blijkt nodig te hebben in plaats van een ESTA dan heeft u ook voldoende tijd om deze aan te vragen. Het proces voor het aanvragen van een visum duurt namelijk gemiddeld twee weken.

Hoe lang duurt het voordat ik de reistoestemming op mijn email binnenkrijg?

Zodra wij uw reistoestemming binnen hebben sturen wij deze altijd direct op naar uw mail. Doorgaans ontvangt u de reistoestemming binnen enkele uren. In bepaalde gevallen kan de overheid van de VS langer de tijd nemen om tot een beslissing te komen. Dit kan maximaal 72 uur duren.

Kan ik voor meerdere personen (gezelschap) een ESTA reistoestemming aanvragen?

Ja, bij ons kunt u in één aanvraag voor meerdere personen een ESTA aanvragen als gezin. Elk reisgenoot heeft een aparte eigen ESTA reistoestemming nodig, ook indien uw kinderen bij u in het paspoort staan. U kunt met de gegevens van uw reisgenoten zelf direct een ESTA reistoestemming voor hen aanvragen bij ons. U vult dan meerdere aanvraagformulieren in op de aanvraagpagina en verzendt deze tegelijkertijd. U klikt dan op de knop "reiziger toevoegen” in het overzicht na stap 5.

Kan ik ook een bevestiging van de ESTA reisvergunning per post ontvangen?

Ja, wij kunnen u de bevestiging ook per post toezendenHiervoor wordt €3,- extra in rekening gebracht.

Ik heb mijn ESTA niet binnen 72 uur ontvangen, wat moet ik doen?

U kunt ons mailen. Als u uw persoonlijke referentienummer aan ons doorgeeft kunnen wij u zo snel mogelijk helpen. Wij zullen dan achterhalen wat de reden hiervan is. In uw bevestigingsmail kunt u uw persoonlijk referentienummer terugvinden. Met dit nummer kunnen wij de status van uw aanvraag inzien. 

Mijn ESTA Amerika is afgewezen, wat nu? 

Als uw ESTA-aanvraag voor Amerika is afgewezen, kunt u ervoor kiezen om uw reis voort te zetten door een niet-immigratie visum aan te vragen bij een ambassade of consulaat van de Verenigde Staten. U heeft de mogelijkheid om een zakelijk B1-visum of een toeristisch B2-visum aan te vragen. Het feit dat uw reistoestemming is afgewezen, betekent alleen dat u niet in aanmerking komt om te reizen onder het Visa Waiver Programma, maar het heeft geen invloed op uw in aanmerking komen voor een visum om naar de VS te reizen.

Indien u “Ja” moet antwoorden op een van de vragen in het ESTA formulier, wordt uw aanvraag wellicht niet goedgekeurd. Wij raden u in dat geval aan geen ESTA, maar meteen een visum aan te vragen.

Redenen voor een afwijzing op uw ESTA kunnen zijn:

  1. Indien u bij een eerder bezoek langer bent gebleven dan de toegestane verblijfsduur.
  2. Indien u een visumaanvraag is geweigerd.
  3. Indien u eerder de toegang tot de VS is geweigerd.
  4. Indien u een strafrechtelijk verleden heeft.
  5. Indien eerder heeft gereisd onder het Visa Waiver Program en u zich destijds niet heeft gehouden aan de regels van het Visa Waiver Program.

Om een visum aan te vragen kunt u alvast het DS-160 formulier online invullen. Deze kunt u hier vinden https://ceac.state.gov/genniv/. Vervolgens zult u een afspraak moeten maken voor een interview bij de ambassade. 

Kan ik een ESTA voor iemand anders aanvragen?

Ja, indien u alle juiste gegevens heeft is een ESTA aanvragen Amerika voor iemand anders geen probleem. U kunt ook ESTA groepsaanvraag indienen op deze website . U vult dan steeds opeenvolgend een nieuw formulier in en verzend de formulieren tegelijk als groep.

Ik ben inwoner van de Nederlandse Antillen, kan ik ook ESTA aanvragen?

Als u een paspoort heeft afgegeven door het Koninkrijk der Nederlanden kunt u gewoon een aanvraag indienen. In het aanvraagformulier moet u dan bij de vraag "Land van afgifte van het paspoort" Nederland in vullen.

Kan ik als minderjarige zonder begeleiding reizen naar de VS

Als u als minderjarige zonder begeleiding wilt reizen naar de VS kunt u contact opnemen met uw reisorganisatie. Verschillende vliegmaatschappijen heb eigen restricties voor het alleen reizen als minderjarige. Tevens dient u bij aankomst in het bezit te zijn van een notarieel document waarin toestemming is gegeven door beide ouders dat u als minderjarige reist. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Amerikaanse ambassade of het Amerikaans consulaat.

Om welke redenen kan een ESTA reistoestemming afgewezen worden?

Om de volgende redenen kan een ESTA afgewezen worden:

• Een verkiesbaarheidsvraag moeten beantwoorden met JA

• De tweede nationaliteit hebben van een van de volgende landen; Cuba, Iran, Irak, Syrië, Sudan, Libië, Somalië en Jemen.

• De VS eerder bezocht hebben en niet aan de voorwaarden van ESTA of een afgegeven visum hebben gehouden. Voorbeelden: Langer verbleven dan de geldigheidsperiode of zonder visum betaalde arbeid verricht hebben in de VS

• Verkeerd paspoortnummer invoeren. Bijvoorbeeld een oude of vermist.

• Het bieden van onjuiste of onvolledige informatie op de aanvraag.

• Veroordeeld zijn voor een strafbaar feit of nog in afwachting zijnde van aanklachten op openstaande warranten.

• In strijd geweest met douane of immigratie regelgeving of wetten in elk land.

• Betrokken zijn bij een onderzoek door een federale staat of een plaatselijk politiebureau.

• Niet voldoen aan de eisen van het CBP vanwege hun risico status of andere programma voorschriften.

Wanneer je ooit bent veroordeeld wegens rijden onder invloed, zal je ESTA niet worden afgewezen. Echter, wanneer je hier vaker voor veroordeeld bent of andere overtredingen begaan hebt, kan het zijn dat je niet toegelaten wordt. Over het algemeen wordt je wel afgewezen wanneer je ooit veroordeeld bent vanwege drugsbezit of bij andere recentelijke overtredingen.

Moet ik voor mijn kind ook een aparte ESTA Amerika aanvragen?

Ja, als u met uw kind naar de Verenigde Staten reist, moet u ook voor hem/haar een aparte ESTA-aanvraag indienen. Elke reiziger, inclusief kinderen, die onder het Visa Waiver Programma naar de VS wil reizen, heeft een individuele reistoestemming nodig. Zorg ervoor dat u voor elk gezinslid een afzonderlijke aanvraag indient voordat u uw reis plant.

Wat is het nationaal identificatienummer?

Het Nationaal identificatienummer is uw Burgerservicenummer (BSN). In het verleden ook wel het sofinummer genoemd. Dit persoonlijke nummer dient u op te geven tijdens de aanvraag van het ESTA. Het nationaal identificatienummer wordt vaak verward met het paspoortnummer. Let er daarom goed op dat u tijdens de ESTA aanvraag de juiste gegevens opgeeft om eventuele problemen bij de douane te voorkomen.

De controle bij de douane is namelijk erg streng, en het kan al gauw voorkomen dat er geen toegang wordt verleend. Het Burgerservicenummer wordt op elk document van de overheid getoond, waaronder het paspoort en de identiteitskaart. Het Nationaal identificatienummer bestaat uit 9 cijfers. In België wordt dit identificatienummer het rijksregisternummer genoemd. Dit nummer bestaat uit 11 cijfers.