15 april 2020
Terug

Update U.S. Customs and Border Protection

De afgelopen tijd heeft de website van U.S. Customs and Border Protection een ware metamorfose ondergaan. Ze hebben niet alleen de lay-out van hun aanvraagformulier aangepast, maar ze hebben meer veranderingen doorgevoerd. In dit artikel zullen wij verder uitweiden over alle aanpassingen die zijn doorgevoerd door de Amerikaanse overheid.

Social Media verplicht

Vanaf 22 mei is de vraag over Social Media accounts op het ESTA aanvraagformulier verplicht. Voorheen had u nog de keuze om deze vraag over te slaan en hoefde u deze niet in te vullen. Vanaf heden is deze vraag verplicht in te vullen. U kunt verschillende soorten Social Media invullen zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Heeft u geen enkel Social Media account, dan kunt u aanvinken dat u er geen in uw bezit heeft. Er wordt ook gevraagd om een ID van Facebook, Twitter en Instagram. Hoe u deze kunt achterhalen leggen wij hier uit:

  • Facebook ID: als u geluk heeft staat deze in uw Facebook profiel URL. Zo niet dan kunt u in uw profiel op de profielfoto klikken en de cijferreeks kopiëren achter ‘fbid=’
  • Twitter ID: deze kunt u via deze pagina  achterhalen.
  • Instagram ID: kunt u achterhalen via deze pagina

Polen toegevoegd

Sinds 11 november 2019 is Polen toegelaten tot het Visa Waiver Program. Dit betekent dat vanaf heden ook mensen met een Pools paspoort een ESTA kunnen aanvragen. Dit besluit is genomen door president Trump om de banden tussen Amerika en Polen aan te halen. Door Polen visumvrij te laten reizen naar de VS kan president Trump rekenen op de blijvende steun van Polen. Door Polen toe te voegen aan de landenlijst van het VWP bestaat deze nu uit 39 landen. Chili werd als laatst toegevoegd aan de landenlijst in 2014.

Aanvraagformulier op de schop

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat Homeland Security het aanvraagformulier heeft aangepast. Niet alleen de lay-out is gemoderniseerd maar zij hebben ook een extra controle ingevoerd. Wanneer u uw e-mailadres invult, wordt er automatisch een code verzonden vanuit het CBP naar uw e-mail. Deze moet u eerst bevestigingen alvorens u het aanvraagformulier verder kunt invullen. Helaas werkt dit niet altijd even vlekkeloos. Op drukke momenten kan de wachttijd van het ontvangen van de code oplopen tot wel 20 minuten.
Voor een betere gebruikerservaring en de zekerheid van een extra controle verwijzen wij u graag naar ons gebruiksvriendelijke ESTA aanvraagformulier.

Zelf de status opvragen

Wij merken dat er veel mensen zijn die niet op de hoogte zijn van het feit, dat wanneer er een aanvraag wordt gedaan via de website van de Amerikaanse overheid, zij geen e-mail zullen ontvangen met hierin de status van uw ESTA aanvraag. Deze sturen zij namelijk niet, u dient zelf de status te controleren. Wat ze tegenwoordig wel doen, is u via een e-mail laten weten dat de status van uw aanvraag is verandert. Hier staat dus niet in wat de status is, maar u weet dan wel meteen zeker dat uw aanvraag niet meer op ‘in behandeling’ staat.

Uw huidige ESTA cancelen

Heeft u recent een ESTA aangevraagd, maar wilt u een nieuwe aanvraag indienen vanwege een foutje? Dan kan het zijn dat u een melding krijgt dat u de aanvraag niet kunt afronden omdat er een bestaande en goedgekeurde ESTA is gevonden op uw paspoortnummer. Wanneer dit het geval is, dient u contact op te nemen met U.S. Customs and Border Protection zodat zij uw huidige ESTA voor u kunnen cancelen. Houd hierbij uw paspoortgegevens en het applicationnumber (aanvraagnummer) bij de hand. Zodra deze is gecanceld kunt u een nieuwe ESTA aanvragen.

Uw verblijfadres aanpassen

Gaat u wederom naar de VS, maar verblijft u op een ander adres? Dan kunt u het verblijfadres aanpassen. Heeft u de aanvraag bij ons ingediend, dan doen wij dat uiteraard kosteloos voor u. Heeft u de aanvraag ingediend bij het CBP, dan kunt u dit zelf doen door uw huidige ESTA aanvraag op te vragen en op ‘update’ te klikken. Ook hier geldt weer dat u uw e-mailadres moet invoeren zodat er ter controle een code wordt gestuurd welke u wederom zult moeten bevestigen. Alleen zo wordt uw nieuwe verblijfadres opgeslagen op uw huidige ESTA. Heeft u eerder aangegeven dat uw reis een doorreis betreft, dan is dit achteraf niet meer aan te passen naar een verblijfadres in de VS.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen