16 december 2018
Terug

Uitwisseling vingerafdrukken criminelen NL en Vs

Nederland en Amerika hebben besloten om gegevens van criminelen uit databanken met elkaar te gaan delen. Op deze manier krijgt Nederland inzage in gegevens van 210 miljoen mensen, aldus John Riemen (hoofd van het centrum voor biometrie van de Nationale Politie).

Afwachten

Het blijft afwachten hoeveel extra verdachten hiermee achterhaald kunnen worden. Maar volgens Riemen is dit een ‘belangrijke ontwikkeling. “Het is een blinde vlek, we hebben dit nog nooit op deze manier en schaal gedaan”, aldus Riemen. Voorheen moest er via een rechtshulpverzoek aangevraagd worden om vingerafdrukken te kunnen vergelijken per persoon, erg omslachtig dus. Het moet om ‘ernstige strafbare feiten gaan, waarbij specifieke omstandigheden aanleiding moeten geven’, aldus de wet.

Terugschroeven

Amerika krijgt inzage in een database met vingerafdrukken van 1,3 miljoen veroordeelden en verdachten van Nederland. Riemen geeft aan dat hij zelf nog niet precies weet wat dit gaat betekenen, omdat deze samenwerking nog niet eerder is voorgekomen tussen twee landen.
In 2011 is een database met vingerafdrukken hier in Nederland om privacy redenen afgeschaft. “Een ingrijpend besluit, waar we wekelijks ongemak van ondervinden”, zegt Riemen. “Wij voelen druk van maatschappij en politiek om sneller te identificeren. Dat willen we ook om nabestaanden snel duidelijkheid te geven. Het kost nu onnodig veel tijd als we een dode zwerver in het park vinden, of een jongen op de scooter zich doodrijdt.” De politiechef is hier wel een voorstander van en wil eigenlijk voor een terugkeer van een Nederlandse database met vingerafdrukken. Met zo’n database kunnen mensen die overleden zijn beter worden geïdentificeerd.

20 landen

Inmiddels delen 20 landen binnen de Europese Unie de database van vingerafdrukken en identiteitsdocumenten. De voornaamste reden hiervan is voor de identificatie van onbekende overleden personen of bij rampen. Volgens Riemen bevordert dit het vinden van criminelen of vermiste mensen aanzienlijk. “Na de ramp met de MH17 in Oekraïne leverden Maleisië en Indonesië ons netjes een dvd aan met vingerafdrukken, namen, foto’s en irisfoto’s van iedereen op de vermistenlijst”, aldus Riemen.

Ook is het zo dat ze met een vingerafdruk mensen veel sneller kunnen identificeren dan middels een DNA onderzoek. “Stom genoeg was het het lastigste om de Nederlanders te identificeren”, zegt Riemen. “We moeten dan een intact paspoort hebben.” Uiteindelijk heeft Nederland de Amerikaanse visumdienst moet vragen om vingerafdrukken van Nederlandse vermiste personen welke in Amerika waren geweest. Zij hadden deze gegevens namelijk wel. “Daar zijn ze nu nog trots op”, zegt Riemen.

Nieuwe database

Na tien jaar komt er in 2019 eindelijk een nieuwe database voor vingerafdrukken. Riemen geeft aan dat hij verwacht dat dit een geheel vernieuwd en hypermodern systeem zal gaan worden. Hiermee willen ze zelfs de zogenaamde ‘cold cases’ gaan heropenen en onbekende doden proberen te identificeren. Riemen zegt dat hij het een behoorlijke tekortkoming vindt dat er van de 60.000 politiemensen er maar 1500 forensische rechercheurs en experts zijn. “Als er drie liquidaties zijn, komen wij niet aan woninginbraken toe. Maar dat soort misdaad heeft voor burgers meer impact dan criminele liquidaties.”

Half november heeft de politie de agenten de opdracht te gegeven om toegang te geven tot de database met vingerafdrukken van ongedocumenteerden en asielzoekers.