10 november 2020
Terug

Uitslag verkiezingen Amerika 2020

Zaterdag 7 november is bekend gemaakt dat Joe Biden is verkozen tot de nieuwe president van Amerika. Trump geeft zich nog steeds niet gewonnen maar de meeste stemmen gelden en hiermee heeft Biden toch echt een streepje voor. Na een spannende nek aan nek race is het hoge woord eruit en moet Trump plaats maken voor zijn vervanger. 

Biden 20 januari pas officieel president

Helaas voor Biden zal hij nog wel even moeten wachten tot hij daadwerkelijk kan gaan verhuizen naar het Witte Huis met first lady Jill. Waarom hij zo lang moet wachten heeft te maken met het Amerikaanse kiessysteem waarbij de kiezer niet officieel direct op Joe Biden heeft gestemd. Technisch gezien hebben de kiezers namelijk op kiesmannen van verscheidene staten gestemd welke deel uitmaken van het kiescollege die definitief zal bepalen welke president gaat winnen. Dit gebeurd pas wanneer alle stemmen geteld en geverifieerd zijn.

23 november

Dit jaar duurt het tellen van de stemmen langer vanwege de vele stemmers per post. Omdat het tellen zo secuur mogelijk moet gebeuren, gaat hier nogal wat tijd in zitten. Tussen 10 november en 11 december is het de bedoeling dat alle staten hun definitieve uitslag door moeten geven. 

8 december

In principe moeten alle stemmen op deze dag geteld zijn, met uitzondering van de stemmen van Californië. Ook dienen alle staten alle ongeregeldheden te hebben opgehelderd en de winnende president hebben bepaald. Alle staten dienen een verklaring op te stellen waarin zij de winnende president uitroepen waarna deze lijst naar de kiesmannen gaat. De kiesmannen zijn overigens niet alleen mannen maar ook vrouwen die aanzien hebben binnen beide partijen. 

14 december

De kiesmannen van elke staat dienen hun keuze uit te brengen op de maandag na de tweede woensdag in december en dit dienen zij op te sturen naar Washington. Dit jaar valt dat op maandag 14 december. In 2016, tijdens de laatste verkiezingen, is het voorgekomen dat een kiesman op de presidentskandidaat van de tegenpartij stemde. Voor het eindresultaat is dit geen ramp, het is alleen voor de partij zelf onhandig en er kan zelfs een boete voor gegeven worden.

23 december

Op deze dag, twee dagen voor kerst, moeten alle kiesstemmen binnen zijn in Washington. Dan hebben de individuele staten ruim de tijd gehad om hun bevindingen van 14 december kenbaar te maken. Alle resultaten moeten dan echt binnen zijn.

3 januari

Op deze dag worden de verkozen leden van het Huis van Afgevaardigden en Senaat ingezworen. Samen vormen deze twee het Amerikaanse Congres.

6 januari

Dan is nu de laatste stap in het Amerikaanse kiessysteem aangebroken namelijk; het Congres komt bijeen om te luisteren naar de voorzitter van de Senaat (vicepresident Mike Pence) welke op zijn beurt de resultaten van alle kiesmannen hardop zal voorlezen. In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen en een presidentskandidaat dient er minimaal 270 te krijgen. Biden heeft er momenteel 279.

20 januari

Op 20 januari zal Biden de eed afleggen bij het Capitool in Washington. Normaal gesproken is dit nogal een grootste gebeurtenis, maar nu door alle Corona maatregelen zal dit een stuk ingetogener worden. De aankomende maanden is Biden vooral bezig met het aanwijzen van medewerkers zoals bediendes, koks, adviseurs en ministers. 

Zes beleidsmaatregelen van Biden

Goed, Biden heeft gewonnen. Maar waar staat hij eigenlijk voor en wat wil hij precies betekenen voor Amerika? Hij heeft laten weten de volgende zes beleidsmaatregelen zo snel mogelijk door te willen laten voeren. Voor het daadwerkelijk uitvoeren van deze maatregelen is Biden afhankelijk van de bewegingsruimte die hij krijgt van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

1. Het onder controle krijgen van Covid-19
Al eerder liet Biden weten dat het onder controle krijgen van dit virus zijn voornaamste prioriteit zal zijn. Hij wil onder andere aandringen op het dragen van mondkapjes in heel Amerika en een groep experts aanwijzen om coronatesten te produceren. Hij heeft tevens beloofd dat de testen, vaccins en behandelingen gratis zijn voor alle Amerikanen.
2. De binnenlandse productie bevorderen 
De Amerikaanse economie heeft de afgelopen maanden veel te lijden gehad onder alle Corona maatregelen en om de binnenlandse productie te stimuleren wil Biden overheidsinstanties er toe dwingen om goederen en diensten van Amerikaanse makelij aan te schaffen. Hij wil ook de belastingverlagingen van Trump terugdraaien en de vakbondsrechten versterken. 
3. Antidiscriminatiewet aanstellen
In de eerste honderd dagen van zijn ambtsperiode wil Biden er voor zorgen dat de zogenaamde Equality Act aangenomen zal worden. Deze wet zal bescherming bieden tegen discriminatie op basis van gender en seksualiteit. Ook wil hij een raad voor gendergelijkheid aanstellen.
4. Amerikaans burgerschap garanderen
Biden wil op de eerste dag van zijn ambtsperiode een wetsvoorstel naar het Amerikaanse Congres sturen met hierin een procedure wat er voor moet zorgen dat aan 11 miljoen illegale immigranten het Amerikaanse burgerschap garandeert. Biden wil de door Trump getroffen maatregelen met betrekking tot immigratie zoveel mogelijk ongedaan maken. Zo wil hij onder andere het reisverbod opheffen wat geldt voor reizigers uit dertien landen. 
5. Internationale betrekkingen repareren
Ook zal Biden veel internationale betrekkingen moeten herstellen na het ‘America First’ beleid van zijn voorganger. Hij beloofd dan ook op zijn eerste dag Amerikaanse bondgenoten te bellen om te proberen hun vertrouwen weer terug te winnen. Biden heeft ook plannen om weer toegelaten te worden tot de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en tot het Klimaatakkoord van Parijs. 
6. Het aanpakken van klimaatvervuilers
Biden streeft naar een volledig schone economie in 2050 en hoopt daarom het klimaatbeleid van de Obama regering in ere te kunnen herstellen. Hij wil namelijk het gebruik van gas en steenkool en de methaanemissies van gas- en olieproductie reduceren.Uitslag verkiezingen Amerika 2020