23 juli 2018
Terug

Trump schaft recht op wapenbezit niet af

Donald Trump, Amerikaanse president, heeft aangegeven tijdens een bijeenkomst van de NRA (National Rifle Association) dat hij het recht op wapenbezit, en daarmee het recht op zelfverdediging, niet zal afschaffen. 

Als reden hiervan noemt hij dat Amerikanen zich te allen tijde moeten kunnen verdedigen met een vuurwapen. "Jullie recht op wapenbezit wordt aangevallen, maar zolang ik president ben, zal het niet worden gewijzigd."

Aanpassen

Trump heeft echter wel aangegeven dat hij in conclaaf wilde gaan met het NRA om de wetgeving aan te passen. Dit opperde hij na de schietpartij op een school in Parkland (Florida) waarbij zeventien mensen om het leven kwamen. Destijds zei hij de wet niet te willen afschaffen, maar de controle te verscherpen voor de kopers van vuurwapens.

Dit heeft hij tijdens de bijeenkomst van de NRA nogmaals herhaald. "We moeten de beveiliging van scholen verbeteren, goed getrainde leraren bewapenen en een betere achtergrondcontrole van wapenkopers invoeren.

Bump Stocks

Eind februari maakte Trump bekend dat hij werkte aan een decreet tegen omstreden ombouwapparatuur waarmee Amerikanen semi-automatische wapens kunnen ombouwen tot volautomatische wapens. De NRA was het niet eens met een dergelijk verbod hierop. Ook hier kwam hij mee na de dodelijke schietpartij.

Leeftijd verhogen

Trump heeft niet stilgezeten de afgelopen weken want hij heeft ook te kennen gegeven dat hij de leeftijd wil verhogen waarop Amerikaanse burgers wapens mogen aanschaffen van 18 naar 21 jaar. Dit is tevens de leeftijd waarop de Amerikanen legaal alcohol mogen kopen. Verder wil hij er ook voor zorgen dat de controles op wapenbeurzen en websites aangescherpt worden van de wapenverkoop voor geesteszieke mensen.

De Republikeinse leiders in het Amerikaanse Congres hebben al aangegeven niet achter het idee van Trump te staan om de leeftijd te verhogen waarop de Amerikaanse burgers een wapen mogen aanschaffen. Senaatleider Paul Ryan zei dat ze: "brave burgers niet de kans ontnemen om wapens te kopen".

Lees ook: Wapenwet van Amerika wordt niet aangepast