06 augustus 2016
Terug

Toespraak Obama: Islamitische Staat verliest terrein, maar gevaar blijft

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat het bolwerk van Islamistische Staat afgezwakt is, maar waarschuwt dat de terreurcel nog altijd een dreiging is.

De terreurcel heeft afgelopen jaar geen aanvallen kunnen uitvoeren in Syrië of in Irak. IS wordt teruggedrongen en verliest steeds meer terrein, maar IS heeft wel aanslagen kunnen plegen in Orlando, Frankrijk, Duitsland, Bangladesh en Irak.

Terwijl IS terrein aan het verliezen is in Syrië en Irak verwacht Obama dat zij hun strategie zullen aanpassen en zich meer zullen gaan richten op aanslagen in het westen. Daarbij zullen zij individuele aanhangers van IS of kleine terreurcellen oproepen tot meer aanslagen in het westen is zijn gedachte.

Individuele sympathisanten van IS zijn moeilijk op te sporen

Volgens Obama kunnen veiligheidsdiensten zulke aanslagen moeilijk voorkomen. “Het is  heel moeilijk om individuen of kleine terreurcellen op te sporen en hieruit voortkomende aanslagen te voorkomen.”  Obama voegde eraan toe dat het belangrijk is om niet toe te geven aan angst.

IS zal verslagen worden

Obama stelt dat IS niet onverslaanbaar is. Daartegenover stelt hij dat het onontkoombaar is dat IS wordt verslagen. Hij verwacht dat IS hun basis in Mosul en Raqqa uit handen zullen verliezen.

Verkeerde strategieën

Hiermee is de dreiging van het bolwerk niet verdwenen. Obama zegt dat de Verenigde Staten of de NAVO niet verslagen kan worden door IS, maar dat de Verenigde Staten zichzelf wel onbedoeld kan benadelen als er een verkeerde strategie wordt aangenomen. Hij waarschuwde voor verkeerde beslissingen zoals een immigratiestop voor mensen met bepaalde geloofsovertuigingen of het doden van burgers in oorlogsgebieden.


“Zo’n beleid kan verkeerd uitpakken, als we deze strijd willen winnen dan moeten we deze strijd niet weerspiegelen als een conflict tussen de westerse cultuur en de Islam”  Aldus Obama.

Hiermee doelde Obama op de houding van de presidentskandidaat Donald Trump, maar noemde hem niet bij naam. Trump pleitte in de voorverkiezingscampagne voor een ongenadigde aanpak van terrorisme en een immigratieverbod op moslims. Donald Trump heeft Barack Obama diverse keren beticht van een te slap optreden tegen IS en andere terreur.

Bron: de Volkskrant