06 februari 2018
Terug

Toelatingseisen vluchtelingen risicolanden aangescherpt

Voor de vluchtelingen van elf zogenaamde risicolanden heeft Amerika de toelatingseisen fink verscherpt. Wanneer deze vluchtelingen aanstalten maken om naar Amerika af te reizen, krijgen ze te maken met aanvullende screeningsmaatregelen. Dit liet het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid weten.

Veiligheid boven alles

Amerika stelt de veiligheid van haar eigen burgers voorop, met het oog op de opvang van de eventuele vluchtelingen, de discussie over het aantal vluchtelingen en het land van herkomst.

Grens

Er is een bovengrens gesteld van 50.000 vluchtelingen per jaar. Ook moet de lijst met de risicolanden constant worden aangepast volgens het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid.

Inreisverbod

Naar aanleiding van het inreisverbod wat president Donald Trump vorig jaar heeft ingevoerd is deze maatregel in het leven geroepen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft na verscheidene juridische procedures toch besloten het decreet te behouden.

In oktober 2017 heeft Donald Trump besloten om het Amerikaanse vluchtelingenprogramma te continueren. Echter, voor de vluchtelingen van de elf risicolanden welke niet bij naam genoemd worden, heeft hij opdracht gegeven om verdere screeningsmaatregelen te treffen binnen negentig dagen. De deadline is inmiddels verlopen.

Voor meer informatie over het inreisverbod lees ook: Mensen met banden Amerika uitzondering inreisverbod?