10 juni 2024
Terug

Tips om diefstal te voorkomen tijdens verblijf Amerika

Inbreker

Op reis gaan naar Amerika is een spannend avontuur vol nieuwe ervaringen en onvergetelijke momenten. Echter, naast al het plezier en de opwinding, is het belangrijk om bewust te blijven van je veiligheid en je persoonlijke bezittingen. Diefstal is een vervelend voorval dat je vakantie in een oogwenk kan verpesten. Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve maatregelen die je kunt nemen om het risico te minimaliseren en zorgeloos van je reis te kunnen genieten. In deze blog staan praktische tips en strategieën om je bezittingen te beschermen en een stressvrije vakantie te garanderen.

Deel niet teveel op sociale media

Het is natuurlijk fantastisch, zo’n reis naar en door Amerika. Dit wil je graag met iedereen delen. Echter is het beter om hier niet te veel van te laten zien op sociale media. Zeker het delen van je locatie en reisschema raden we af om te doen. Je staat verstelt wat er tegenwoordig met deze informatie gedaan kan worden. In het buitenland, maar ook bij je huisadres kunnen ze op deze manier precies zien wanneer ze kunnen toeslaan.

Maak gebruik van airtags

Om je spullen te beschermen is het plaatsen van airtags en dergelijke op belangrijke en waardevolle spullen is iets wat tegenwoordig veel gedaan wordt. Ook zijn hier speciale tracking-apps voor beschikbaar, zodat je onder andere je telefoon kunt lokaliseren. Neem niet veel sierraden en elektronica mee op je vakantie. Neem alleen essentiële waardevolle spullen mee op vakantie. Deze maatregelen kunnen helpen om de kans op diefstal tijdens je vakantie aanzienlijk te verkleinen.

Sluit je camper goed af

Als dieven en inbrekers echt willen, vinden ze altijd wel een manier om je camper binnen te komen. Hoewel inbraak en diefstal helaas nooit volledig te voorkomen zijn, kun je het inbrekers wel lastig maken en zo het risico verkleinen. Dieven kiezen immers voor campers waar ze het snelst binnen kunnen komen.

Daarom is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen wanneer je de camper verlaat of gaat slapen. Sluit altijd ramen, deuren en het dakluik. Ook de ventilatiestand wordt afgeraden om te gebruiken. Laat gordijnen van je verblijf altijd open om te laten zien dat er niks te halen valt. En laat ’s avonds een lamp aanstaan zodat het lijkt of er iemand aanwezig is.

Maak gebruik van een kluis

Berg dingen van waarde op. Gebruik indien aanwezig altijd een kluis om je spullen veilig in op te bergen. Paspoorten, deels contant geld, sieraden en elektronica die je bijvoorbeeld tijdens een wandeling niet nodig hebt, kun je het beste in de kluis doen. Laat bij het schoonmaken van je hotelkamer geen waardevolle spullen in het zicht liggen en doe je koffers op slot. Verlaat je je kamer tijdelijk, om bijvoorbeeld te ontbijten, overweeg dan het gebruik van het ‘Niet storen’-bord.

Controleer je ramen en deuren in wat voor verblijf je ook zit. Vergrendel deze en laat geen ramen openstaan voor frisse lucht. Ook voor kortere periodes is het belangrijk om dit te doen. Berg je kamersleutel-of pasje goed op in bijvoorbeeld je portemonnee. Zorg ervoor dat niemand kan zien welk hotel en kamernummer je verblijft.

Let op zakkenrollers

Let goed op in drukke toeristische gebieden, zoals toeristische attracties, stranden, terrassen, luchthavens en openbaar vervoer. Gebruik een tas die je makkelijk kunt dragen en die moeilijk te openen is door zakkenrollers. Voornamelijk tassen met lange draagriemen zijn eerste prooi voor zakkenrollers aangezien ze de hengsels makkelijk los kunnen snijden. Wat nog verstandiger is, is om geld en belangrijke documenten dicht op je lichaam te dragen, bijvoorbeeld in binnenzak, verborgen buidel of geldriem.

Maak een kopie van belangrijke documenten

Maak bij voorkeur een kopie van belangrijke documenten als het paspoort, rijbewijs en andere belangrijke documenten. Tegenwoordig bewaren steeds meer reizigers een digitale kopie in een beveiligde cloudopslag.

Berg je spul goed op in de auto

Laat geen waardevolle spullen (in het zicht) achter in je auto. Berg ze op in het dashboardkastje, in de kofferbak, of neem ze mee. Parkeer je auto op goed verlichte en drukke plekken. Afgelegen en slecht verlichte parkeerplaatsen zijn in de meeste gevallen een doelwit voor autodieven. Zorg er tijdens de reis voor dat je auto altijd in het zicht staat wanneer je bijvoorbeeld gaat tanken en sluit de auto altijd af, zelfs als je maar een paar minuten weg bent.

Houd tijdens het rijden in onveilige gebieden de autodeuren op slot. Voorkom overnachtingen op parkeerplaatsen langs de snelweg of op overnachtingsparkeerplekken waar je alleen bent of in het donker staat.

Reisbagage (verzekeren)

Bij veel reizigers is het kwijtraken van reisbagage een van de grootste angsten. Het is logisch om goed op je spullen te letten en je reisbagage nooit onbeheerd achter te laten. Toch verliezen vakantiegangers hun bagage nog vaak even uit het oog, en juist op zulke momenten kunnen dieven toeslaan.

Zorg er daarom altijd voor dat je je bagage in het zicht houdt. Als je bijvoorbeeld even naar het toilet moet, vraag dan een medereiziger om op je spullen te passen. Je kunt eenvoudig online een uitstekende reisverzekering afsluiten die ook dekking biedt voor je reisbagage.

Diefstal van reisbagage uit jouw auto meestal niet vergoed

Diefstal van reisbagage wordt meestal niet vergoed als deze uit de auto wordt gestolen. Plaats je koffers en tassen daarom niet al een dag van tevoren in de auto, maar wacht tot de dag van vertrek met inpakken. Bij vermissing of diefstal van je bagage tijdens een vlucht, treinreis, busreis, of een andere vorm van vervoer, meld je dit bij de vervoersmaatschappij.

Vraag hen altijd om een P.I.R. (Property Irregularity Report). Dit rapport dient als bewijs dat je bagage verloren of gestolen is. Investeer in een goede stevige koffer. Zo bieden hardcase koffers meer bescherming dan zachte koffers. Het is daarnaast erg belangrijk dat je je koffers zoveel mogelijk voorziet van bescherming. Gebruik TSA-goedgekeurde sloten (Travel Sentry Approved).

Deze sloten kunnen door beveiligingspersoneel op luchthavens geopend worden zonder schade aan te richten, terwijl ze nog steeds een extra beveiligingslaag bieden tegen dieven. Gebruik een kofferband of laat je koffer in plastic wikkelen op de luchthaven. Dit maakt het lastiger voor dieven om snel toegang te krijgen tot je bagage en werkt als een visueel afschrikmiddel.

GPS-tracker in je koffer

Wij raden aan om je koffers te voorzien van duidelijke en stevige bagagelabels met je contactgegevens. Vermijd het vermelden van je volledige adres om identiteitsdiefstal te voorkomen. Overweeg ook een extra label binnenin de koffer te plaatsen. Plaats een kleine GPS-tracker in je koffer. Hiermee kun je de locatie van je bagage volgen en deze snel terugvinden in geval van verlies of diefstal. Vermijd het tonen van waardevolle items bij het inpakken of inchecken van je koffer. Dieven letten vaak op potentiële doelwitten bij de bagageafgifte.

Doe altijd aangifte bij de lokale politie

Amerikaanse politieman

Als er toch iets misgaat, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal. Reisverzekeraars hebben namelijk bewijs nodig om een schadeclaim te kunnen uitkeren. Hoe meer bewijsmateriaal je kunt verstrekken, hoe sneller de schade kan worden afgehandeld.

Als je tijdens je vakantie in Amerika in verdachte situaties terechtkomt, is het belangrijk om waakzaam en voorbereid te zijn. Behoud je kalmte en blijf alert op je omgeving. Let op verdachte personen of activiteiten en vermijd afgelegen of slecht verlichte gebieden. Probeer confrontaties te vermijden en zoek een veilige plek op als je je onveilig voelt. Meld verdachte situaties direct aan de lokale politie. Het alarmnummer in de Verenigde Staten is 911.

Maak gebruik van navigatie-apps en veiligheidsapps die je kunnen helpen om veilig te blijven en snel hulp in te schakelen. Informeer vrienden of familieleden over je locatie en plannen, zodat zij weten waar je bent en wat je van plan bent.

ESTA aanvragen voor jouw verblijf in Amerika

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beter beschermen en het risico op incidenten als diefstal tijdens je vakantie in Amerika verminderen. Nog niet in het bezit van een ESTA? Deze kun je hier eenvoudig aanvragen.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen