11 september 2016
Terug

Strijdbijl tussen de VS en Cuba lijkt begraven

Begin dit jaar tekenden de VS en Cuba een overeenkomst om hun banden te verbeteren. Na meer dan vijftig jaar vijandschap die op de communistische revolutie van 1959 volgde zijn ze eindelijk tot een akkoord gekomen om hun relatie te verbeteren. Deze overeenkomst moet er voor gaan zorgen dat de economische samenwerking er op vooruit zal gaan. Ook heeft Cuba beloofd om de wet die inwoners van het eiland verbiedt om het land binnen te komen via de zee te zullen versoepelen.

Eerste cruiseschip

In het voorjaar meerde voor het eerst in bijna veertig jaar een Amerikaans cruiseschip aan in de haven van Havana, de hoofdstad van Cuba. De laatste keer dat er een Amerikaans cruiseschip aanmeerde in Cuba was in 1978.  Het schip wat in mei dit jaar arriveerde in Cuba kan zo’n 700 mensen vervoeren en vertrok vanuit Miami. De reis vanaf Miami naar Cuba duurde zeven dagen en maakten tussenstops in de havens van Cienfuegos en Satiago de Cuba.

Eerste commerciële vlucht

En eindelijk is het dan zover, de eerste commerciële vlucht tussen de VS en Cuba is een feit. JetBlue Airways is de eerste Amerikaanse maatschappij die de vlucht mocht maken. En dat in vijftig jaar. Het ministerie van Transport in Washington heeft eerder dit jaar de vergunningen afgegeven voor de lijnvluchten. Door wederzijds contact tussen de VS en Cuba, welke lange tijd weinig tot geen contact hadden met elkaar vanwege disharmonie, is deze vlucht tot stand gekomen. 

De aankomende maanden zullen steeds meer verschillende vliegmaatschappijen gaan starten met reguliere vluchten tussen de VS en Cuba. Americain Airlines is de maatschappij welke de meeste vluchten mag gaan uitvoeren. De eerste vlucht van de Airbus 320 (van JetBlue) is vertrokken vanuit Fort Lauderdale, welke in de staat Florida ligt, en is geland in Santa Clara. Deze stad heeft zijn bekendheid te danken aan het monument voor de vrijheidsstrijder Enesto ‘Che’ Guevara. Naast de reguliere passagiers waren er ook enkele hoogwaardigheidsbekleders en journalisten aan boord van de Airbus 320.

Positieve groei

De grootste Cubaanse gemeenschappen komen voor in Miami en Fort Lauderdale (in de staat Florida). Deze steden kunnen voortaan 83 vluchten per week aanbieden. Deze worden verdeeld over zes verschillende vliegmaatschappijen.  
Deze positieve veranderingen hebben inmiddels al geleid tot een groei van het aantal toeristen die Cuba bezoeken. In 2015 hebben 17,4 % meer toeristen Cuba bezocht dan in 2014.