24 december 2015
Terug

Strengere controles voor vertrek naar Amerika

De Verenigde Staten wil dat Nederland haar reizigers bij vertrek al beter gaat controleren.

Nederlandse reizigers die naar de Verenigde Staten afreizen, moeten vanaf heden bij hun vertrek al streng worden gecontroleerd. Hierover waren de Amerikanen samen met Nederland en nog zes andere landen vorige week in gesprek. Dit nieuws was te verwachten na alle terroristische aanslagen van de afgelopen tijd.

Maandag 30 november 2015 heeft de Verenigde Staten de toegangsregels voor alle bezoekers zonder visum al verscherpt. Dit met het oog op de aanslagen van 13 november in Parijs. Tevens worden alle controles aan de grenzen, lucht- en zeehavens verscherpt. Het kan zelfs zo zijn dat de controles zodanig worden verscherpt, dat de reizigers uiteindelijk vingerafdrukken en irisscans zullen moeten afgeven.

Wat tegenwoordig ook van belang is, is dat de reizigers een verklaring zullen moeten afgeven over eerdere bezoeken aan landen zoals: Somalië, Mali, Egypte, Irak, Libanon, Jemen, Afghanistan, Pakistan, Colombia en Venezuela. Deze landen hebben geen strenge controles waardoor je snel binnen wordt gelaten. Dit maakt het terroristen dus ook makkelijker om zich in zo’n land te vestigen. Het is dan ook begrijpelijk dat men moet uitleggen waarom zo’n land eerder bezocht is in het verleden.

Er worden nu ook boetes uitgegeven aan vliegmaatschappijen die de gegevens van hun passagiers niet volgens de nieuwe richtlijnen controleren. Deze boetes kunnen zelfs oplopen tot € 47.300. Met deze boetes willen ze er voor zorgen dat alle vliegmaatschappijen zich aan de strengere controles gaan houden. Er ligt nu een voorstel van het huis van afgevaardigden in de VS om het visumvrij reizen aan banden te leggen. Dit houdt in de reizigers die de afgelopen jaren Irak of Syrië bezocht hebben een visum voor de Verenigde Staten aan moeten vragen en niet meer naar de VS kunnen reizen onder het Visa Waiver Programm.

Deelnemende landen aan het Visa Waiver Programm worden volgens het voorstel verplicht informatie over mogelijke terroristen te delen met de Amerikaanse autoriteiten. Ook moeten alle 38 landen biometrische paspoorten gaan uitgeven. Dat moet voorkomen dat de reisdocumenten worden vervalst. Wij Nederlanders, en de inwoners van de 38 andere landen, kunnen nog steeds visumvrij reizen naar de Verenigde Staten.

Alleen wanneer wij langer dan 90 dagen in de VS willen verblijven of daar arbeid willen verrichten, moeten wij een visum aanvragen. Jaarlijks reizen er meer dan 19 miljoen mensen zonder visum naar de Verenigde Staten. Wij adviseren reizigers om plekken te vermijden waar grote getalen mensen zijn. Vooral tijdens vakanties en rondom de feestdagen. Wees extra oplettend op openbare plekken en in het openbare vervoer.