31 mei 2016
Terug

Sterke daling banengroei van de VS

Er zijn in de maand april heel wat banen vrij gecreëerd, echter een stuk minder dan in de maand maart. In april kwamen er zo’n 160.000 banen bij in Amerika, maar in maart waren dit er nog 208.000. Dat is dus beduidend lager. Dit is het resultaat van een rapport over de arbeidsmarkt van de Amerikaanse overheid.

Verwachting

De verwachting was dat de werkloosheid zou dalen, maar helaas is dat niet het geval. Hoe minder banen er gecreëerd worden, hoe meer werkloosheid. In maart had 5% van de Amerikaanse bevolking geen baan. Deze percentage is in april hetzelfde gebleven, de daling is dus uitgebleven. Economen hadden een daling naar 4,9% verwacht. Ook verwachtten zij een stijging van het gemiddelde uurloon met 0,3% en deze klopte wel.

Federal Reserve

Federal Reserve is het Amerikaanse koepel van de centrale banken. Het rapport over de arbeidsmarkt van de Amerikaanse overheid wordt maandelijks uitgebracht en is van groot belang voor de Federal Reserve. Dit is een zeer belangrijke raadgever waarop ze het monetaire beleid baseren. Hier wordt ook steeds over vergaderd. De eerst komende beleidsvergadering wordt in juni gehouden. 

Renteverhoging

James Smith, econoom van ING, geeft aan dat de uitkomst van dit rapport tamelijk neutraal is. Maar hij denkt dat door deze daling van de banengroei in de VS niet per definitie hoeft te betekenen dat er geen renteverhoging gaat komen in juni. Al denkt hij wel dat een renteverhoging in juli meer waarschijnlijker zal zijn.

Met een renteverhoging spelen namelijk ook andere zaken mee. De cijfers van bijvoorbeeld de kernactiviteiten zoals de winst van de detailhandel spelen hierbij ook een grote rol. Deze worden volgende week behandeld. Als we de verwachtingen van ING moeten geloven zullen deze cijfers de Federal Reserve  niet genoeg vertrouwen geven voor een rentestap in juni.

Aandelenbeurzen

Ook de aandelenbeurzen hebben hier onder te leiden. De beleggers kampen helaas met een zo goed als lege agenda. De leidende Dow-Jones index zakte met 0,4% naar 17.586 punten. De S&P 500 zakte ook met 0,4% en eindigde op 2042 punten. Nasdaq zakte met 0,5% omlaag naar 4696 punten. De AEX- index in Amsterdam is zelfs gezakt met 1,2% naar 426,06 punten. Ook elders in Europa leverden de graadmeters meer in na de tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten.

Bron: debeurs.nl