11 september 2018
Terug

Spoedaanvraag Nederlands paspoort en uw ESTA

Gaat u al snel op vakantie, maar verloopt uw paspoort ook binnenkort, dan kunt u gebruik maken van de spoedprocedure. U kunt dan met spoed een paspoort aanvragen. Wij leggen u uit hoe deze procedure precies in zijn werk gaat.

Voor 15:00 uur

U kunt een spoedaanvraag het beste indienen voor 15:00 uur, dan kunt u namelijk in de meeste gevallen de volgende werkdag uw paspoort al ophalen. Houd alleen wel rekening met de extra kosten die hieraan verbonden zijn. Normaal gesproken dient u zo’n vijf werkdagen op uw paspoort te wachten. U kunt dan een afspraak maken bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Vaak kan dit online, maar uiteraard ook telefonisch.

Spoed aanvraag

Paspoort vermist?

Bent u uw reisdocument verloren en heeft u geen ander identiteitsbewijs zoals een identiteitskaart of een rijbewijs? Dan kan het zijn dat u dan geen spoedaanvraag kunt indienen. Is dit het geval, neem dan contact op met uw gemeente en meld altijd zo snel mogelijk de vermissing van uw reisdocument.

Paspoort aanvragen voor kinderen

Kinderen onder de 18 jaar dienen een toestemming te kunnen tonen van de gezaghouder(s) tijdens het aanvragen van een paspoort. In de meeste gevallen is/zijn dit de ouder(s). Indien er twee gezaghouders zijn, moeten zij in dit geval beide toestemming geven. Dat kan op twee manieren:

Door beide aanwezig te zijn bij de aanvraag met een geldig identiteitsbewijs;
Door beide een digitaal toestemmingsbewijs in te vullen. Vul deze in ieder geval twee werkdagen van te voren in voordat een afspraak maakt voor het aanvragen van het paspoort. U hier hiervoor DigiD nodig.

Houd er rekening mee dat de gemeente twee dagen nodig heeft om te controleren of de persoon welke het formulier heeft ingevuld daadwerkelijk de gezaghouder is. Mocht dit niet het geval zijn ontvangt u hiervan bericht. Het kind zelf moet aanwezig zijn bij het aanvragen van het paspoort, maar ook bij het afhalen hiervan. Bij kinderen tot 12 jaar geldt dat bij het afhalen een gezaghouder aanwezig moet zijn. Wordt het gezag via de rechtbank geregeld, dan dient u een uittreksel van het gezagregister te kunnen tonen.

Benodigdheden voor het aanvragen

Om een nieuw paspoort aan te vragen dient u uw huidige (verlopen) paspoort mee te nemen, uw pinpas en een nieuwe kleuren pasfoto welke voldoet aan de huidige eisen. U kunt dan ook het beste uw pasfoto’s laten maken bij een professionele fotograaf die bekend is met de officiële eisen waaraan de pasfoto’s moeten voldoen. Een aantal eisen die daarbij van belang zijn, is dat de foto in kleur, niet bewerkt en afgedrukt moet zijn op hoogwaardig, glad fotopapier. Staat u onder curatele, dan dient u een schriftelijke toestemming te kunnen tonen om een paspoort aan te kunnen vragen.

Pasfoto paspoort

Tarieven:

Paspoort voor personen vanaf 18 jaar €71,35
Paspoort voor personen t/m 17 jaar €53,95
Zakenpaspoort €71,35
Toeslag spoedprocedure €48,60

Uw ESTA verloopt automatisch

Houd er wel rekening mee dat wanneer u uw paspoort laat verlengen, uw huidige ESTA dan automatisch komt te vervallen. U kunt dit natuurlijk zelf doen, maar u heeft al stress omdat u alles op het laatste moment doet. Gelukkig kan eVisa u helpen. Via onze website kunt u makkelijk alle gegevens invullen en met iDeal betalen. Door onze interne controle op de gegevens weet u zeker dat uw aanvraag snel en correct verwerkt wordt! De Amerikaanse autoriteiten mogen er tot 72 uur over doen om de aanvraag te verwerken. Gemiddeld gezien verwerken wij een ESTA binnen een uur en hebben we binnen enkele uren een status.

Geldig visum in uw paspoort

Bij de aanvraag van uw nieuwe paspoort dient u aan te geven dat er nog een geldig visum in uw paspoort zit. De gemeente kan dan zorgen voor een aantekening (clausule) in het nieuwe paspoort met een verwijzing naar het vorige paspoort. Er worden wel gaten gemaakt in het paspoort, echter, niet door het gedeelte waar het visum zich bevindt. Het visum moet daarna worden overgeschreven in het nieuwe paspoort. U dient dit zelf te regelen bij de uitgevende instantie van uw visum. Of het visum nu nog te gebruiken is moet u navragen bij betreffende autoriteiten. U kunt hiervoor terecht bij het consulaat of de ambassade van het land van afgifte.

Tips:

Vraag eerst een ESTA aan alvorens u uw reis boekt;
Dien uw ESTA aanvraag ten minste 72 uur van te voren in, maar liever een aantal weken voordat u vertrekt;
De datum van de dag dat u het paspoort heeft aangevraagd komt op uw paspoort te staan;


Spoedaanvraag Nederlands paspoort en uw ESTA