07 april 2017
Terug

Smartphonecontrole grens VS

Tijdens de grenscontrole in Amerika wordt er frequenter gevraagd om je mobiele telefoon te af te geven, zodat deze onderzocht kan worden.


Vijf keer zo vaak 

Uit onderzoek is gebleken dat er in 2016 vijf keer zoveel om inzage van mobiele telefoons is gevraagd. Het zou om 25.000 controles gaan. Dit jaar is er alleen al in februari 5.000 keer gevraagd om een smartphone controle. Het lijkt er dus op dat het record van 25.000 wordt verbroken dit jaar.

Bevoegd

De grensbewakers hebben de bevoegdheid om naar smartphones of laptops te vragen tijdens een controle. Deze moet dan ook worden afgegeven door de reiziger. Ook voor de Amerikaanse staatsburger gelden deze regels die normaal gesproken binnen de grenzen niet zouden gelden.

Gerechtelijk bevel

Om persoonlijke bezittingen te mogen doorzoeken ben je normaal gesproken een gerechtelijk bevel nodig. Maar tijdens een grenscontrole gelden er andere regels. De grensbewakers hebben het recht om eventuele wachtenwoorden en pincodes op te vragen die dan ook echt gegeven moeten worden. Ook mogen zij dergelijke inhoud kopiëren als bewijs.

Persoonlijke ervaringen

NBC heeft gesproken met 25 Amerikanen over hun persoonlijke ervaringen tijdens een grenscontrole. Wat opviel is dat 23 Amerikanen hiervan Islamistisch was. Het lijkt er dus op dat de reizigers hier op worden geselecteerd. Een aantal van deze reizigers werden zelfs uitgehoord over hun godsdienst en zaten urenlang vast op vliegvelden of andere grensposten.

Mary Ellen Callahan

Voormalig privacy directeur van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid, Mary Ellen Callahan, heeft aangegeven enorm geschrokken te zijn van de toegenomen aantallen aan smartphone controles. Zij heeft de regels rondom elektronicacontroles opgesteld in 2009. In deze regels is ook opgenomen dat deze maar beperkt ingezet mogen worden. Wat we niet zeker weten is of Obama of Trump deze regels later hebben aangepast of dat de grensbewakers het tegenwoordig vaker nodig vinden om deze controles uit te voeren.

Ron Wyden 

Ron Wyden, democratische senator, vindt dat ze met deze controles de veiligheid en de vrijheid van het Amerikaanse volk op het spel zetten. Ordelievende Amerikanen worden in dit digitale sleepnet gevangen. Ook geeft hij aan dat hij er mee bezig is om een wetsvoorstel in te dienen welke er voor zou moeten zorgen dat ze geen elektronicacontroles meer uit mogen voeren bij Amerikanen zonder een gerechtelijk bevel. Ook wil hij het opvragen van wachtwoorden en pincodes verbieden. Voor de niet-Amerikaanse reizigers verandert er niets.

Veronica Gaubault

Veronica is een Jamaicaanse vrouw die altijd probleemloos op familiebezoek kon in Amerika. Zij had dan ook een geldig visum, maar helaas werd ze toch teruggestuurd. US Customs and Border Protection (CBP) heeft haar iPhone en iPad onderzocht en aan de hand van hun ondervindingen werd haar de toegang tot de VS geweigerd. Tot op heden weet ze hier nog steeds de reden niet van. Het enige wat het CBP laat weten is dat een geldig visum of visumvrijstelling geen garantie biedt tot binnenkomst van de VS: “Een CBP-functionaris kan bij binnenkomst bepalen of een individu in aanmerking komt voor toelating tot de VS.

Zie ook voorgaand nieuwsartikel Controle op sociale media account Amerikaanse douane