22 juni 2016
Terug

Senaat van de Verenigde Staten is tegen de wet voor het verbod op wapenverkoop aan terreurverdachte

Op maandag 20 juni jl. heeft de Amerikaanse Senaat vier voorstellen afgewezen om de verkoop van wapens in Amerika te beperken. Ook blijft het nog steeds even makkelijk om wapens te verkopen aan terreurverdachten.

Aanslag in Orlando

Na het drama in Orlando, waar schutter Omar Mateen 49 mensen vermoorde in een homoclub stemde de Senaat over de vier voorstellen. Nooit eerder heeft één dader zoveel slachtoffers gemaakt tijdens een aanslag in de VS.
Omar Mateen werd voorheen al meerdere malen onderzocht door de FBI met betrekking tot terrorisme maar heeft uiteindelijk toch wapens kunnen aanschaffen. Zo ook de AR-15 die hij in Orlando heeft gebruikt tijdens zijn aanslag.

Voorstellen van de regering

De regering wilde proberen te voorkomen dat mensen die verdacht worden van terrorisme vuurwapens kunnen kopen. Hiermee hopen ze dit soort aanslagen tegen te gaan. In een ander plan werd voorgesteld dat een rechtbank drie dagen de tijd krijgt om tot een beslissing te komen of de regering een persoon mag verbieden een wapen te kopen.
Ook stelde de regering voor om het onderzoek op achtergrond van mensen die wapens via internet of wapenbeurzen aanschaffen uit te breiden.

En in het laatste voorstel worden autoriteiten op de hoogte gesteld wanneer iemand die in de afgelopen vijf jaar is onderzocht met betrekking tot verdenking van terrorisme een wapen probeert aan de schaffen.Twee van de eerder genoemde voorstellen zijn ingediend voor de Democraten en twee hiervan zijn ingediend door de Republikeinen. De Republikeinen zijn het niet met de voorstellen van de Democraten eens, zij vinden namelijk dat deze plannen het grondrecht aantasten van alle Amerikanen op een wapen te kunnen kopen. De goeden moeten dan lijden onder de slechten. Echter, de Democraten vinden dat de plannen van de Republikeinen niet ver genoeg gaan en in de praktijk weinig verschil zal maken.

Peilingen

Het is zeer opvallend dat de Senaat niet instemt met alle voorstellen. Zeker na alle schietpartijen van de afgelopen jaren is de publieke druk om actie te ondernemen verder toegenomen. Vooral als je kijkt naar de peilingen volgens het persbureau Reuters. Het blijkt namelijk dat 71% van de Amerikaanse bevolking vindt dat de verkoop van wapens aangescherpt moet worden. In 2013 waren dit er nog 60%. 

Zelfs de National Rifle Association (NRA) gaf aan mee te willen gaan in het plan om een verbod te leggen op het verkopen van wapens aan terreurverdachten.

Insiders laten weten dat de Republikeinen en de Democraten in de Senaat aan een nieuw compromisvoorstel werken waar beide het over eens zullen zijn. Wanneer dit voorstel klaar is, moet hier weer over gestemd geworden.

Compromis

President Barack Obama bezocht de slachtoffers en nabestaanden  van de aanslag in Orlando om zijn steun te betuigen. Hij pleit immers al jaren voor progressieve wapenwetten, maar dit blijft steeds stagneren. Zoals het nu lijkt, gaat het wapenbeleid een grote rol spelen tijdens de presidentsverkiezingen die in november dit jaar gaan plaats vinden.

Presidentsverkiezingen

Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, liet weten tevreden te zijn met de huidige wapenwetten van de VS na de mislukte stemming. “Met de huidige wetten zijn de rechten van de Amerikanen gewaarborgd” aldus Donald Trump. Al heeft hij wel genoemd dat mensen die op de lijst van mogelijke terroristen of op no-fly-lijsten staan, geen wapens aan zouden mogen schaffen.

Hillary Clinton, de Democratische presidentskandidaat, reageerde op twitter met maar 1 woord namelijk; “Genoeg”. Onder deze reactie zette zij een lijst met namen van alle slachtoffers van de aanslag in Orlando. Beide standpunten zijn dus helder.

Laatste aanpassing

De Amerikaanse wet voor de verloop van wapens is voor het laatst aangepast in 2007. Inmiddels dus al 9 jaar geleden. Des tijds stemde zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden toe met het invoeren van mensen met een psychische stoornis en criminelen in een database van mensen waar extra onderzoek naar gedaan zou moeten worden wanneer zij een wapen willen aanschaffen.

Er zijn meer dan 310 miljoen wapens in de omloop, wat neerkomt op zo’n één wapen per inwoner.

Zie ook Wapenwet Verenigde Staten