20 november 2023
Terug

Schoolsysteem Amerika

Net als in Nederland en België geldt een leerplicht in de Verenigde Staten. Het onderwijs verschilt nogal van hoe wij het hier kennen. Zo wordt er op Amerikaanse scholen veel aan sport gedaan. In deze blog vertellen wij u hier meer over.

In de Verenigde Staten wordt vooral gebruik gemaakt van een Openbare school (Elementary/Primary Schools). Ruim 85 procent van de kinderen gaat naar een ‘gewone’ school. Mede omdat dit over het algemeen door de overheid wordt gesubsidieerd en dit dus gratis is. Privéscholen vragen wel schoolgeld. Ongeveer 10 procent van de kinderen krijgt onderwijs op een privéschool. De reden hiervan is vaak dat deze vaak aan een kerk verbonden zijn. Thuisonderwijs is minder populair; de overige 5 procent krijgt thuis onderwijs van eigen ouders.

Van jong naar oud

Pre School/ kinderopvang of nanny

Het hangt af van de staat vanaf welke leeftijd kinderen terechtkunnen in een kinderopvang. Dit is vergelijkbaar met de peuterspeelzaal in Nederland. In bepaalde staten, zoals Texas, hebben kinderopvangcentra waar kinderen van net twee jaar welkom zijn. Over het algemeen is een leeftijd van 2,5 of 3 jaar gebruikelijk om kinderen naar een kinderdagverblijf of kleuterschool te brengen. In rijke families wordt soms gebruikgemaakt van een nanny aan huis of gaan kinderen tot 5 jaar naar een nanny toe. Dit wordt vaak privé geregeld.

Kindergarten/ Kleuterschool

Kindergarten amerika

De kleuterschool, ook wel ‘Kindergarten’ genoemd in de Verenigde Staten, is een school waar kinderen vanaf 5-jarige leeftijd terecht kunnen. Echter zijn kinderen vanaf 6 jaar pas leerplichtig. De Kindergarten is net als wij kennen een goede voorbereiding voor de Elementary School.

Elementary School - leeftijd 5 tot en met ongeveer 11 jaar (grades 1- 6)

Wanneer kinderen de leeftijd van 5 hebben bereikt, gaan ze door met leren op de Elementary School. Hier worden klassenjaren ‘Grades’ genoemd, waar er in totaal 6 van zijn. Het is vergelijkbaar met de basisschool in Nederland. Kinderen lunchen over het algemeen op school in de kantine. De meeste kinderen gaan vanaf deze schoolperiode met de welbekende schoolbus naar school.

High School

Middle School: Junior High School- leeftijd 12 tot en met ongeveer 13 jaar (grades 7 - 8)

Ook Middle School, ook wel Junior High School, lijkt aardig op hoe wij het kennen in Nederland. Afhankelijk van het kind wordt er gekeken naar wel pakket het beste bij degene past. In de basis leren kinderen Engels, wiskunde, sociale wetenschappen, natuurwetenschappen, sport/gym, vreemde taal (meestal Frans of Latijns) en een creatief vak zoals kunst. Het vakkenpakket kan afhankelijk van het niveau en interesse uitgebreid worden. Zo zijn er bijvoorbeeld voor het vak Engels verschillende keuzevakken.

Middle School: Senior High School - leeftijd 14 tot en met ongeveer 17 jaar (grades 9 -12)

Kindergarten

Wanneer de Junior High School is afgerond, gaan leerlingen door naar de Senior High School. Dit is vergelijkbaar met de bovenbouw van de middelbare school. Er zijn drie onderwijsrichtingen: Vocational (beroepsgerichte vakken), Technical (technisch gericht) en Academic College Preparatory (Voorbereidende academische vakken). Er wordt veel aandacht besteed aan de interesses van de leerlingen door middel van themavakken en de mogelijkheid om academies te kiezen

University

College of University – leeftijd van 18 tot en met ongeveer 21 jaar (years 1 – 4)

Als laatste in dit rijtje is de universiteit. Hier bestaan drie niveau’s; bij College is het mogelijk om met een lager niveau in te stromen en zijn de kosten vaak lager. Voor een kortere studie is het mogelijk om een minor te volgen. Master of Bachelor studies vallen onder de zogenaamde ‘Graduate study’. Wanneer een student de Bachelor heeft behaald, kan hij instromen naar een Master study. Afhankelijk van de studie en het niveau is de opleidingsduur bepaald, maar over het algemeen is men 1 tot 4 jaar bezig met de opleiding. De universiteit kent twee soorten instellingen, de particuliere en de openbare. Het gaat dan om beroepsgerichte vakken. De universiteiten van de Verenigde Staten staan erg hoog aangeschreven.

Semesters

Een schooljaar begint in de maand september en eindigt in mei of juni, met een totale duur van negen maanden. De indeling van semesters verschilt per school. Bij een kwartaalsysteem bestaat een schooljaar uit 3 semesters. Het eerste semester loopt van september tot december, de herfstperiode. Het tweede semester valt in de winterperiode, van januari tot maart. Het derde semester begint in maart en eindigt in juni, tijdens de lente. Andere scholen hanteren een indeling in twee semesters, namelijk van september tot december en van januari tot en met juni.

Graduation

En dan is eindelijk het moment daar: na jaren van leren en studeren worden de diploma's uitgereikt, iets wat in de Verenigde Staten groots wordt gevierd. Het is gebruikelijk om een 'cap', zoals ze vaak informeel zeggen, te dragen. Voluit spreekt men van een 'Square academic cap' of 'graduation cap'. Dit verwijst naar de bekende vierkante hoed met een kwastje. Afgestudeerde leerlingen dragen ook een academisch uniform. Dit glanzende, vaak (donker)blauwe, gewaad wordt samen met de cap gedragen. Soms wordt over het gewaad een satijnen sjaal gedragen, waarop het schoollogo geborduurd staat aan de onderkant.

Voorwaarden en gewoontes op Amerikaanse scholen

Gezondheid en vaccinaties

Schoolgaande kinderen moeten ingeënt zijn tegen verschillende ziektes. Wanneer een kind wordt aangemeld voor een school, zal ook het bewijs van inentingen met datum van vaccinatie moeten worden getoond. Het gaat voornamelijk om inentingen van de volgende ziektes: polio, rode hond, bof, mazelen, kinkhoest en tetanus.

Lockers

Wat we allemaal kennen van tv zijn de grote lockers waar studenten van het middelbaar onderwijs hun boeken, lunch, jas, telefoon en andere spullen in bewaren. Een kluis wordt gedurende de hele periode van studeren aan een leerling toegewezen. Er wordt dus niet elk jaar een nieuwe kluis toegewezen waar ze hun eigen code op mogen instellen

Uniformen

Op enkele scholen geldt de regel dat elke leerling een schooluniform draagt. Er wordt echter gesproken over het invoeren van een schooluniformplicht op andere scholen. Vooral op privéscholen is het dragen van een uniform verplicht. Jongens dragen een jasje, een witte blouse, een stropdas, een lange broek en nette schoenen. Meisjes dragen een jasje, een witte blouse, een stropdas, een geplooide rok, kniekousen en nette schoenen. Vaak heeft de stropdas de kleuren van de school en is het jasje voorzien van een geborduurd logo of de naam van de school. De reden waarom dit verplicht is? De kinderen zien er dan allemaal hetzelfde uit. Scholen proberen op deze manier de gelijkheid te behouden en daarmee pesten en buitensluiten te voorkomen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat schoolgaande kinderen beter presteren met uniform.

Schoolcijfers

De puntentelling en te behalen cijfers gaat in een andere vorm dan wij gewend zijn. Waar wij een getal gebruiken van 0 tot en met 10, wordt in de Verenigde Staten gebruik gemaakt van letters variërend van F tot en met A. Daarbij heeft de F de betekenis zwaar onvoldoende. Haal je een A+, dan betekent dat de opdracht of toets uitstekend is gemaakt. Bij een C- heb je nog net een voldoende. De meeste scholen gebruiken geen E-niveau.

Ga jij binnenkort studeren in Amerika? Lees meer over het visum voor Amerika!

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen