Relatie VS en Cuba
Laatste update 15 januari 2024 - Cuba is op 12 januari 2021 aangewezen als staatssponsor van terrorisme (SST). Cuba is daardoor toegevoegd aan de risicolanden en daarmee ook aan een belangrijke veiligheidsvraag in het aanvraagformulier. Om deze reden is een ESTA reistoestemming niet meer voldoende voor degene die Cuba heeft bezocht in de afgelopen jaren en dient men een visum aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade.
De relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is al meer dan 60 jaar vijandig. Dit is ontstaan nadat Fidel Castro de macht in handen heeft genomen op het eiland. Hierna is er een communistische revolutie ontstaan in 1959. 11 september 2016 leek er progressie te zijn, er werd een akkoord gevonden om de relatie te verbeteren. Deze overeenkomst zou ervoor zorgen dat er een economische samenwerking ontstond. In 2016 meerde, voor het eerst in bijna veertig jaar, een Amerikaans cruiseschip aan in de haven van Havana. Hiervoor was de laatste keer dat er een Amerikaans cruiseschip in Cuba aanmeerde in 1978. Het cruiseschip was vertrokken vanuit Miami, de reis naar Cuba duurde zeven dagen en maakte tussenstops in de havens van Cienfuegos en satiago de Cuba.
Commerciële vluchten
Er zijn nog geen toeristische vluchten die naar Cuba gaan. Het is voor Amerikanen niet mogelijk om direct vanuit Amerika naar Cuba te reizen. Met een transfer is dit wel mogelijk. Het is verplicht voor reizigers in Cuba om hier een zorgverzekering af te sluiten. Dit is mogelijk voor een paar dollar per reisdag. Daarnaast is het voor veel landen ook een vereiste om de Cuba Tourist Card te bezitten. Dit wordt ook wel eens de Cuba Visum genoemd, het is een reistoestemming voor toeristen. In sommige gevallen dien je ook over een visum te beschikken.
Voor Amerikanen is er een lijst opgesteld met verboden bedrijven. Dit zijn bedrijven die banden hebben met het Cubaanse leger. Het is voor Amerikanen verboden om met deze bedrijven te handelen. Hieronder valt bijvoorbeeld het verblijven bij verboden hotels.
De laatste jaren
Tijdens Obama zijn presidentschap zijn de regels versoepeld om zo de banden met Cuba te verbeteren. Hierdoor konden er ook weer commerciële cruises naar Cuba gaan. Hiermee is ook de Amerikaanse ambassade in Cuba heropend. Het werd voor Amerikanen een stuk makkelijker om naar Cuba te reizen, of te handelen met Cubaanse bedrijven. De Cubaanse overheid reageerde positief op deze toenadering.
De meeste van deze veranderingen zijn door President Trump teruggedraaid. Het personeel van de Amerikaanse ambassade zijn teruggetrokken na een vermeende geluidsaanval. De Cubaanse overheid ontkende alle betrokkenheid bij een geluidsaanval. Later bleek dat het vervelende geluid dat de Amerikanen hoorden krekels waren. Ook het personeel van de Cubaanse ambassade in Washington werden de VS uitgezet.
Publieke opinie
In het verleden was het zo dat de meerderheid van Amerikaanse burgers voor de sancties waren. Inmiddels is de meerderheid tegen het embargo. In 1991 waren 87% van de stemmers voor de sancties. In 2014 bleek dat 52% van de stemmers tegen de sancties waren. Daarnaast is het eiland ook erg verandert sinds Raul Castro de macht heeft overgenomen van zijn broer. Hij heeft Cuba hervormd van het extreem communistische eiland dat het ooit was.
Hij heeft ook jarenlang gewerkt aan het verbeteren van de relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. Obama was ook de eerste president in 88 jaar die Havana bezocht. Amerikanen zijn niet voor de verkilling van de banden tussen de landen. Veel Cubanen hebben ook familiebanden in de VS, en hebben dus behoefte aan verbetering van de toeristische mogelijkheden.
Vliegt u binnenkort naar Amerika en verblijft u korter dan 90 dagen? Dan kunt u online een ESTA aanvragen.
ESTA
Aanvragen