28 oktober 2019
Terug

Regelgeving elektronische apparaten Amerikaanse vluchten

Voorheen betrof het alleen nog de vluchten vanuit Egypte, Turkije, Koeweit, Marokko, Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze maatregel is nu inmiddels uitgebreid naar alle Europese landen. Het is vanaf nu voor geen enkel Europees land nog toegestaan om laptops mee te nemen in de handbagage tijdens vluchten naar Amerika. Ze mogen wel meegenomen worden tijdens de vlucht naar Amerika, echter deze moeten dan worden ingecheckt in het bagageruim.

Reden

Er wordt gezegd dat de Amerikaanse regering heeft vernomen dat er een terreurdreiging was. Helaas wil het Witte Huis hier niets over zeggen en weet niemand eigenlijk wat er precies gaande was en of dit nog steeds speelt. CNN heeft uit een betrouwbare bron vernomen dat deze regel in het leven is geroepen doordat er nieuwe informatie is over Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Zij zouden deze informatie hebben gekregen door een inval die ze gepleegd hebben in Jemen door commando’s.

Ook Groot-Brittannië past regelgeving aan

Nadat de VS met deze nieuwe regel is gekomen, volgde Groot-Brittannië al snel. Groot-Brittannië verbiedt deze elektronische apparaten voor vluchten vanuit Jordanië, Turkije, Tunesië, Egypte, Saoedi-Arabië en Libanon naar Groot-Brittannië.

De luchtvaartmaatschappijen die zich hieraan moeten houden zijn onder andere: Thomas Cook, EasyJet en British Airways. De Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben terroristen het voorzien op de burgerluchtvaart en proberen dan explosieven mee aan boord te brengen.

In Nederland nog niet nodig

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft aangegeven dat wij hier in Nederland een dergelijke maatregel nog niet nodig zijn. Wel houden ze deze situatie nauwlettend in de gaten en staan ze in contact met buitenlandse partners; "We maken continu de afweging of er aanleiding is tot extra maatregelen. Op dit moment is daar geen aanleiding toe," aldus een woordvoerder.

Laptopverbod in ruimbagage Amerika?

laptopverbod vluchten amerika

Luchtvaartautoriteit FAA heeft voorgesteld om laptops en andere grote elektronische apparaten met een batterij te verbannen uit de laadruimbagage van Amerikaanse vliegtuigen. FAA heeft dit laten weten na het uitvoeren van een eigen onderzoek welke recent heeft plaatsgevonden. De uitslag hiervan ligt inmiddels al bij de VN-organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO.

Na het verscherpen van alle controleregels is Amerika hier toch niet mee akkoord gegaan. Het zou namelijk juist gevaarlijker zijn wanneer elektronische apparaten achter gelaten zouden worden in het laadruim. Stel dat er iets met een van deze apparaten zou gebeuren, kunnen ze er niet meteen bij. Dit is ook uit het onderzoek van de FAA gebleken.

lithium-ion-batterijen en oververhitting

Een van de gevolgen zou kunnen zijn dat de lithium-ion-batterij van een laptop oververhit kan raken. Wanneer dat gebeurt en deze ligt dichtbij een spuitbus, dan ontstaat er een explosie. Uitgaande van het ergste geval, wordt hierbij het automatische blussysteem beschadigd van het vliegtuig. Dit kan dan weer leiden tot “het verlies van het vliegtuig.” Dit is uit het onderzoek van de FAA gebleken.

Meerdere tests

Het voorstel van de FAA is nog niet gefiatteerd door andere lidstaten van de ICAO. Dit zal zo snel mogelijk worden behandeling tijdens een vergadering de ICAO in Montreal. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart heeft de aanbeveling om laptops uit het ruim te weren wel onderschreven. In totaal heeft de FAA tien tests uitgevoerd.

Tijdens deze tests hebben ze een volledig opgeladen laptop in een koffer gestopt en in het luchtruim geplaatst. Hierna werden de laptops van buiten verhit. Hiermee werd het zelfstandig verhitten van de batterij nagebootst. Gezien een spuitbus met droogshampoo toegestaan is in het luchtruim, hebben ze hier ook een test mee gedaan. Ze hebben de spuitbus aan de laptop vastgebonden. Tijdens deze test ontstond er al vrij snel brand, en de spuitbus ontplofte binnen 40 seconden.

Turkish Airlines deelt laptops uit op vluchten naar de VS

Reizigers die met Turkish Airlines middels Business Class vliegen naar Amerika krijgen gratis laptops te leen aangeboden wanneer ze hier gebruik van willen maken. Hiermee wil het vliegvaartmaatschappij reageren op het laptopverbod van Amerika.

Het verbod

Vanaf 20 maart 2017 mogen reizigers vanuit Turkije, verschillende Noord-Afrikaanse en Arabische landen geen elektronische apparaten groter dan een smartphone meer mee aan boord nemen in hun handbagage. Dit verbod hebben ze ingevoerd omdat ze bang zijn dat terroristen explosieven plaatsen in laptops.

Door dit verbod zoeken vliegvaartmaatschappijen naar alternatieven voor hun passagiers. Ze zijn namelijk bang dat ze anders klanten mislopen omdat veel reizigers tijdens hun vlucht gebruik willen maken van hun laptop. Hiermee willen ze de reizigers tegemoetkomen. Het verbod is niet van toepassing op vluchten vanuit Amerika naar het Verenigd Koninkrijk of Turkije.

Een laptop lenen

laptop lenen vakantie

Om een laptop te kunnen lenen aan boord van Turkish Airlines moet je dit van te voren bekend maken, voordat je aan boord gaat. Daarna dien je je eigen laptop af te geven aan een geautoriseerde medewerker van de luchtvaartmaatschappij. Daarna wordt deze in het bagageruim geplaatst. Wil je dit niet, dan is er ook een mogelijkheid om je laptop (voorzien van een label met uw adresgegevens) in een speciale laadruimte van het vliegtuig te laten plaatsen waar deze veilig getransporteerd wordt en bij aankomst weer teruggegeven wordt. Eenmaal aan boord krijg je een laptop van de cabine crew overhandigd om te lenen tijdens de vlucht.

Gegevens naderland geweist

Als je klaar bent met het gebruiken van de geleende laptop kun je je werk opslaan op een USB-stick en meenemen. Alles wat je op deze laptop doet wordt niet opgeslagen. Alles wordt naderhand compleet gewist, dus een volgende persoon kan niet achterhalen wat jij op deze laptop hebt gedaan.

Verenigd Koninkrijk

Op vluchten van Turkije naar het Verenigd Koninkrijk geldt hetzelfde verbod. Voor reizigers van Turkish Airlines vanaf Istanbul naar het Verenigd Koninkrijk is het vanaf 12 mei ook.

Statistieken doorzoekingen elektronische apparaten

Het Amerikaanse CBP (US Customs and Border Protection) doorzoekt de elektronische apparaten van minder dan 1% van alle arriverende internationale reizigers.

FY17

US Customs and Border Protection maakt bekend dat ze in de eerste maanden van FY17 (het fiscaal jaar 2017) de elektronische apparaten van 14.993 arriverende internationale reizigers hebben doorzocht. Dit komt neer op 0.008% van de 189,6 miljoen reizigers die zijn gearriveerd in de VS. Het CBP blijft meer dan één miljoen reizigers per dag verwerken die arriveren in de VS.

FY15 / FY16

Van meer dan de 383,2 miljoen internationale reizigers die het CBP heeft verwerkt in FY15 zijn de elektronische apparaten van maar 0,002% (8503) doorzocht. In FY16 was dit 0.005% (19.033) van de 390,6 miljoen reizigers. Er zit dus een forse stijgende lijn in het aantal doorzoekingen.

Toename aan doorzoekingen elektronische apparaten

Deze toename aan doorzoekingen van elektronische apparaten wordt aangedreven door de missie van het CBP om het Amerikaanse volk te beschermen en door de handhaving van de wetten van de VS in dit digitale tijdperk. CBP heeft haar acties aangepast om zich te kunnen richten op actuele dreigingen. De doorzoekingen van het CBP hebben geleid tot het vinden van bewijs van terroristische activiteiten, schendingen van de export controle, schendingen van intellectuele eigendomsrechten en visum fraude.

Verantwoordelijkheid CBP

CBP is verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid en de toelaatbaarheid van de goederen en personen die de VS binnenkomen en traint de doorzoekingen van elektronische apparaten in overeenstemming met haar wettelijke en constitutionele autoriteit. Geen enkele rechtbank heeft aangegeven dat het CBP een bevelschrift nodig heeft voor het doorzoeken van elektronische apparaten. De Fourth and Ninth Circuit Courts hebben deze doorzoekingen goedgekeurd.

John Wagner

“Het doorzoeken van elektronische apparaten is in sommige gevallen nodig om de intenties van een individu te kunnen bepalen bij het binnenkomen van de VS” aldus Deputy Executive Assistant Commissionair, Office of Field Operations, John Wagner. “Deze doorzoekingen, welke minder dan één honderdste van 1% van alle internationale reizigers treft, hebben bijgedragen aan onderzoeken van nationale veiligheid, arrestaties van bezitters van kinderpornografie en bewijs van mensenhandel. De CBP officieren zijn goed opgeleid om elektronische apparaten te kunnen doorzoeken en om eventuele gevoelige informatie die gevonden wordt te beschermen.” De doorzoekingen blijven tot nu toe nog constant in FY17 met minder dan 2.500 arriverende internationale reizigers per maand.

Binnenkort op reis naar Amerika? Vergeet je ESTA niet aan te vragen

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen