Overstap Verenigde Staten 

Moet u tijdens uw reis overstappen in Amerika of maakt u een tussenlanding in dit land? Dan heeft u een vorm van een reisverklaring nodig. Dit kan een Visum Amerika, een ESTA of een Amerikaans paspoort zijn. Al bij vertrek naar de VS zal de luchtvaartmaatschappij controleren of u een geldige reistoestemming heeft. Heeft u deze niet? Dan mag u niet boarden.

Vliegtuig vertrekt na overstap


Info uitgelicht

Moet ik een ESTA aanvragen bij een tussenlanding in de VS?

Ja, zelfs als uw vliegtuig enkel een tussenlanding maakt heeft u een geldige ESTA nodig. Hoewel u in sommige gevallen bij een tussenlanding het vliegtuig niet eens verlaat, moet u toch over een geldige reistoestemming beschikken. Dit wordt voor vertrek door de luchtvaartmaatschappij gecontroleerd aan de hand van uw paspoortnummer. Deze kunt u aanvragen via het ESTA-formulier op deze website.

Overstappen in Amerika, heb ik een visum nodig?

Als u in Amerika overstapt op een andere vlucht heeft u een vorm van reistoestemming nodig. Dit kan een ESTA, een Amerikaans visum of een Amerikaans paspoort zijn. In veel gevallen zult u bij de overstap dus een ESTA aanvragen.

Het ESTA voor Amerika aanvragen gaat eenvoudiger dan het aanvragen van een visum. De aanvraag van een ESTA reistoestemming verloopt volledig online. Een bezoek aan de Amerikaanse ambassade is hiervoor dus niet nodig. Bij een visum moet u wel een fysiek bezoek aan het consulaat brengen.

Er kunnen echter redenen zijn waarom u geen ESTA krijgt. Bijvoorbeeld als u een strafblad heeft of als u in de afgelopen jaren bepaalde 'risico landen' heeft bezocht kan uw aanvraag worden afgewezen. In dat geval zult u dus alsnog een visum moeten aanvragen voor uw overstap in Amerika.

Wanneer is een visum nodig in plaats van een ESTA?

In sommige gevallen heeft u wel een visum nodig in plaats van een ESTA. Dit is het geval als u:

  • Meer dan 90 aaneengesloten dagen in Amerika wilt verblijven.
  • Niet aan de voorwaarden voor een ESTA voldoet. Bijvoorbeeld omdat u een strafblad heeft of als u na 2011 in Irak, Iran of andere 'risico' landen geweest bent.
  • Aan het werk wilt in Amerika. Meetings bijwonen en klanten bezoeken mag wel met een ESTA.

Heeft u een ESTA aangevraagd en wordt deze onverhoopt afgekeurd? Dan kunt u dus mogelijk wel een visum aanvragen. Deze aanvraagprocedure neemt wel wat meer tijd in beslag.

Overstappen binnenlandse vlucht Amerika

Of u overstapt op een binnenlandse of internationale vlucht maakt niet uit. Hoe dan ook heeft u een reistoestemming nodig. Dus ook als u in de VS overstapt op een binnenlandse vlucht, moet u in het bezit zijn van een geldige reisverklaring.

Info uitgelicht

Hoelang moet de ESTA geldig zijn tijdens mijn overstap?

Zolang de reisverklaring geldig is tijdens uw overstap, is het goed. De toestemming hoeft niet langer dan dat geldig te zijn. Ook als u wel in Amerika verblijft hoeft de verklaring enkel geldig te zijn als u het land betreedt. Uw paspoort moet wel het gehele verblijf geldig zijn.

Mag ik tijdens een overstap de luchthaven verlaten?

Ja, als u een geldige reistoestemming heeft mag u de luchthaven verlaten. Als u dus veel tijd heeft zitten tussen vluchten, mag u de stad verkennen. Let wel op dat sommige vliegtuigmaatschappijen hier regels over hebben, waardoor u de luchthaven tussendoor niet mag verlaten. Controleer daarom altijd wat de regels van de vliegtuigmaatschappij zijn.

Is een transit ESTA anders dan een normale reistoestemming?

Er zit weinig verschil tussen een transit ESTA en een normale reisverklaring. Tijdens de aanvraag van uw reistoestemming geeft u aan dat u enkel op doorreis bent. Hierdoor hoeft u geen gegevens in te vullen over uw verblijfplaats in Amerika. Verder is de aanvraagprocedure hetzelfde als bij een 'normale' ESTA. De geldigheidsduur en de voorwaarden zijn dan ook precies hetzelfde. U mag dus ook met een ESTA waarop u aangeeft door te reizen langer in Amerika verblijven. De reistoestemming is 2 jaar geldig en mag binnen die periode meerdere malen gebruikt worden.

Hoe lang duurt het aanvragen van een reisverklaring voor een overstap?

De aanvraag van een reisverklaring voor een overstap duurt net zo lang als het aanvragen van een ESTA voor een verblijf. Het gaat immers om hetzelfde type document. Dit betekent dat de aanvraag maximaal 72 uur in beslag neemt. Vaak ontvangt u de verklaring echter binnen enkele uren al in uw mailbox.

Hoe wordt de ESTA gecontroleerd?

De reistoestemming wordt al gecontroleerd voordat u op het vliegtuig stapt. Dit wordt gedaan aan de hand van uw paspoortnummer. De vliegtuigmaatschappij controleert in het ESTA systeem of er een geldige reisverklaring aan uw paspoortnummer gekoppeld is. Enkel als dit het geval is, mag u het vliegtuig boarden. Als u in Amerika op een ander vliegtuig overstapt, kan deze check nogmaals uitgevoerd worden. Zorg er daarom voor dat uw ESTA Amerika gekoppeld is aan het paspoort waarmee u reist. Heeft u een nieuw paspoort aangevraagd? Dan heeft u ook een nieuwe reisverklaring nodig.

Het ESTA formulier invullen

Informatie over het ESTA

Klanten van eVisa Application Services beoordelen ons gemiddeld met een: 8,9/10
Bekijk alle 5939 beoordelingen