28 juli 2019
Terug

Nederland heeft nieuw regeringsvliegtuig

Begin augustus mag het nieuwe regeringsvliegtuig, Boeing 737 BBJ, voor het eerst een officiële vlucht maken. 14 juni heeft Boeing de PH-GOV aan Nederland overhandigd, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse regering is door de Inspectie Leefomgeving en Transport officieel geregistreerd als eigenaar van het toestel in het luchtvaartregister.

Begin 2019

In eerste instantie zou het nieuwe regeringsvliegtuig begin dit jaar al geleverd worden. Helaas lukte dat niet omdat de Europese luchtvaartautoriteit papieren moest verstrekken voor de luxe interieur waarvan de Boeing is voorzien. Het vliegtuig heeft, de verbouwing door GKN Fokker inbegrepen, in totaal zo’n 90 miljoen euro gekost. Het toestel is gebouwd door Boeing in Seattle. Daarna heeft Fokker op de vliegbasis in Woensdrecht het interieur ingebouwd.

Woensdrecht

Op 18 juni is de Boeing overgevlogen vanuit Charleston (South Carolina) naar Woensdrecht. In Woensdrecht wordt het toestel gereed gemaakt voor het gebruik door Fokker. “'Het is fantastisch dat wij opnieuw betrokken zijn bij het nieuwe regeringsvliegtuig en dat we op deze manier het regeringstransport kunnen ondersteunen. GKN Fokker Techniek is verantwoordelijk voor de productie van het interieur van het toestel en blijft de komende jaren verantwoordelijk voor de uitrusting van de cabine. Dat wij dit hoog-specialistische werk in Nederland kunnen doen is uniek. Wij kijken uit naar de samenwerking,” aldus John Pritchard CEO van GKN Fokker.

Op zaterdag 6 juli vanaf 10:30 uur kunnen mensen de Boeing komen bezichtigen op de vliegbasis in Woensdrecht. Voor de bezoekers is er zelfs een ruimte ingericht met informatie over het nieuwe toestel en ook het interieur.

Opvolger

Twee jaar geleden werd de Fokker 70 PH-KBZ buiten dienst gesteld, maar vliegt nu voor het Australische Alliance Airlines. De PH-GOV is zijn nieuwe opvolger. De 737BBJ kan non-stop van Nederland naar de Antillen vliegen, wat zijn voorganger de Fokker niet kon. Dit is een hele vooruitgang.

KLM

De verantwoordelijke voor de operatie van de Boeing wordt KLM met als standplaats Schiphol. Dat houdt in dat de luchtvaartmaatschappij voor de vluchten een crew levert en ook voor het onderhoud zal zorgen. In het regeringstoestel is er plaats voor 26 passagiers. "KLM is trots het toekomstige Nederlandse regeringsvliegtuig, de PH-GOV, te mogen beheren en wij zullen onze kennis en expertise inzetten om hier ten behoeve van de Nederlandse regering een succes van te maken," aldus Rene de Groot, Managing Director en Chief Operation Officer KLM.