29 september 2016
Terug

Nationaal Terrorisme Bulletin CBP

Sinds 2015 wordt er door het CBP een bulletin gebruikt om de Terroristische dreiging tegen te gaan. Door de bevolking te informeren kunnen zij potentiele aanvallen tegengaan. Wanneer iedereen weet waar zij op moeten letten, kan dit alleen maar voordelen hebben.

In het huidige leefmilieu zijn we vooral bezorgd over plaatselijke extremisten wie kunnen toeslaan zonder aankondiging. Ieder half jaar wordt de eventuele dreiging herzien, dan wordt er een update geplaatst op de website. Het is namelijk van belang om het publiek waakzaam te houden, en hierover te updaten.Sinds de eerste bulletin is het aantal aanslagen in de VS helaas niet minder geworden. Het Department of Homeland Security is bezorgd om het feit dat er burgers worden geïnspireerd door gewelddadig extremisme. Deze burgers worden er dan tot aangezet om aanvallen op evenementen of grote bijeenkomsten te verrichten. Er is wel duidelijk dat de terroristen proberen om variatie in hun aanslagen aan te brengen. Hierbij maken ze gebruik van een erg brede selectie aan doelwitten. Helaas maken ook veel extremisten gebruik van bepaalde fora waar zij omringd zijn door anderen met dezelfde visie. Op deze manier worden zij al gauw geïnspireerd tot grootschalige geweldpleging. Helaas lijkt er ook geen einde te komen aan het feit dat deze groepen bepaalde doelgroepen kiezen op basis van religie, etniciteit, nationaliteit of seksuele geaardheid. Daarnaast lijkt er een soort klimaat zijn ontstaan waarin extremisten in andere landen ook lijken op te duiken.

Terrorisme en de Amerikaanse overheid

De FBI en DHS blijven lokale partijen begeleiden en van informatie voorzien over de verhoogde veiligheidsmaatregelen. Op evenementen en openbare plaatsen is het niet ongebruikelijk om meer beveiliging en rechtshandhaving te verwachten. Dit soort strengere regels kunnen zijn; tassencontroles, teams met politiehonden en screening. 
Ook worden er verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van het extremisme. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het profiel van de daders, motieven en dergelijke. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de activiteiten die aan terrorisme gerelateerd zijn. De lokale overheden zijn verschillende beveiligingsacties aan het ondernemen om ervoor te zorgen dat deze dreigingen vooraf aangepakt worden. 

Wat kunt u betekenen?

Het belangrijkste is om verdachte activiteiten meteen te melden bij uw lokale politie. Deze zijn hier namelijk in gespecialiseerd en kunnen daardoor op de juiste manier optreden. Eventuele informatie en/of tips zou ook gemeld kunnen worden aan overheidsinstanties.
Het is daarnaast ook erg belangrijk om de tekenen te herkennen van verdachte activiteiten. Op deze manier kunt u zelf ook stappen ondernemen en heeft lokale justitie extra ogen op deze activiteiten gericht. 

Wees voorbereid

Voor burgers die binnenkort naar een evenement gaan is het erg belangrijk dat zij op extra beveiliging voorbereid zijn. Op deze manier kan iedereen vertraging voorkomen. Het is ook handig om vooraf te informeren naar eventueel verboden voorwerpen. Op deze manier worden misverstanden voorkomen.
Iedereen die toeristische of drukke plaatsen bezoekt, is natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Let goed op waar alle nooduitgangen zitten en waar de beveiliging gevestigd is. Zorg ervoor dat uw mobiele toestel binnen bereik is voor het geval van nood. Draag altijd gegevens van uw noodcontactpersoon en eventuele speciale behoeften bij u. 

De overheidsinstanties zullen blijven informeren over nieuwe ontwikkelingen en bedreigingen. Mensen worden geadviseerd om naar de lokale justitie te luisteren, en deze instructies goed op te volgen. Op deze manier draagt iedereen een beetje bij aan de veiligheid. Het is belangrijk dat er niet evenementen vermeden worden, maar u wel op uw hoede blijft voor eventuele risico’s. Het is namelijk ook zo dat er niet onnodige risico’s genomen moeten worden.

Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen