03 juni 2017
Terug

Minder visa afgegeven sinds het inreisverbod van Trump

Nadat president Trump het inreisverbod heeft ingediend is het aantal afgegeven visa afgenomen. Uit een onderzoek Persbureau Reuters is gebleken dat er minder visa is afgegeven aan de mensen voor wie het inreisverbod geldt.

Visum aanvragen

Het zou dan gaan om 50% minder dan vorig jaar in april. In maart is er een daling van 40% ten opzichte van vorig jaar. Wat inhoud dat we hier met een trend te maken hebben. Echter, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken wil niet toegeven dat we inderdaad te maken hebben met een trend. Hij zegt er het volgende over: "De uitgifte van visa is seizoensgebonden en niet het hele jaar door gelijk." Helaas mag niemand het aantal visa-aanvragen inzien waardoor we de reden van deze daling niet kunnen achterhalen. Het zou kunnen zijn dat er minder aanvragen zijn gedaan,  maar het kan ook zo zijn dat er meer aanvragen zijn afgewezen.

Inreisverbod

Zoals bekend wil Trump een inreisverbod voor een aantal islamitische landen namelijk; Soedan, Jemen, Syrië, Libië, Iran en Somalië. Gezien velen (waaronder verschillende staten) het hier niet mee eens zijn, is deze ook al eens eerder ingetrokken. Maar Trump blijft het proberen na enkele wijzigingen. Een rechter in Virginia heeft het inreisverbod in hoger beroep afgewezen en noemde het; "vaag geformuleerd wat betreft de nationale veiligheid". Na het in hoger beroep gaan, kun je nog naar het hooggerechtshof. Hier wil het ministerie van Justitie het inreisverbod nu aan gaan voorleggen omdat volgens een woordvoerder de "poging van de president om de nationale veiligheid te vergroten wordt gedwarsboomd."