28 januari 2017
Terug

Migranten van zeven Islamitische landen tijdelijk geweigerd in VS

Gloednieuwe president van de VS, Donald Trump, heeft vrijdag 27 januari jl. een presidentieel decreet opgesteld en wil deze ondertekenen, waarin staat dat er tijdelijk een reisverbod komt voor migranten uit zeven Islamitische landen. Het Witte Huis heeft dit nieuws inmiddels bevestigd.

Zeven Islamitische landen

Het gaat om de vluchtelingen uit de landen: Irak, Iran, Libië, Syrië, Somalië, Sudan en Jemen. In 2016 heeft het Amerikaanse CBP al te kennen gegeven extra controle te vestigen op mensen uit deze landen wanneer ze een ESTA aanvragen. Voor mensen met een tweede nationaliteit van een van deze landen, of die na 2011 in een van deze landen zijn geweest is de kans groot dat hun ESTA aanvraag wordt afgewezen.

Inmiddels zeven passagiers geweigerd

KLM heeft op 28 januari al zeven passagiers moeten weigeren door Trumps nieuwe verbod. Het zou gaan in ieder geval gaan om vijf Irakezen en een man uit Jemen. KLM heeft aangegeven geen keuze te hebben en gehoor te moeten geven aan het verbod van Trump. Ze hebben nog geen idee hoe de passagiers worden gecompenseerd. Deze mensen hadden wel geldige visa dus het blijkt dat de goedkeuring helemaal niets meer zegt en dat mensen alsnog geweigerd kunnen worden.

Alle Islamitische landen

In eerste instantie wilde Trump de vluchtelingen van alle Islamitische landen weigeren. Dit heeft hij immers genoemd tijdens zijn campagne. Hier is hij dus al iets vanaf geweken. De eerder genoemde zeven landen vormen het meest een bedreiging voor de VS volgens Trump.

Legomsky

"De decreten liggen binnen zijn presidentiële macht, maar zijn vanuit een humanitair oogpunt een erg slecht idee", aldus Stephen Legomsky. Legomsky behoorde tot de Amerikaanse immigratiedienst toen Obama nog aan de macht was. Nu is hij een professor aan de Washington University School of Law.

Inhoud decreet

Wat dit decreet precies inhoudt is dat het USRAP (U.S. Refugees Admissions Program) voor 90 dagen wordt stopgezet zodat Trump de tijd krijgt om dit vluchtelingenprogramma eens goed te onderzoeken. Ook wordt erin vermeld dat het toelaten van Syrische vluchtelingen als schadelijk gezien wordt voor de VS. Pas wanneer het toelaten van Syrische vluchtelingen de VS ten goede komt herziet Trump zijn beslissing nadat hij het USRAP heeft gewijzigd. Dit jaar zullen er 50.000 vluchtelingen worden opgenomen terwijl dit vorig jaar nog 110.000 was. Trump blokkeert voor negentig dagen alle visa-aanvragen voor reizigers uit Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Somalië en Syrië. Het verbod schijnt ook te gelden voor mensen die een geldige Amerikaanse verblijfsvergunning hebben, ook wel de greencard genoemd.

Iraanse regering

De regering van Iran is hier absoluut niet blij mee en laat het hier niet bij zitten. Ze hebben aangegeven met tegenmaatregelen te komen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran ziet dit als een aanval op de moslimwereld en de Iraanse natie.

Rechtszaak

Inmiddels hebben immigratieadvocaten al te kennen gegeven om een rechtszaak aan te spannen tegen het inreisverbod van Trump. Twee Irakezen die de toegang tot de VS geweigerd zijn hebben de advocaten in de arm genomen. Uiteraard staan deze advocaten er niet alleen voor en worden zij van alle kanten gesteund door verschillende mensenrechtenorganisaties.

Discriminatie

Uiteraard zijn er mensen die vinden dat dit een vorm van discriminatie is. Mensen krijgen hierdoor het gevoel dat dit decreet puur tegen de moslims gericht is en dat is tegen de wet van de VS. Uiteindelijk zullen de mensen die tegen dit decreet zijn dit gaan aanvechten. Trump heeft aangegeven de christelijke vluchtelingen uit Syrië wel toe laten tot de VS. Trump zei hier het volgende over: "Als moslim kon je binnenkomen, maar als christen was het vrijwel onmogelijk, dat was oneerlijk want ze hakten van iedereen de hoofden af maar des te meer van christenen." Trump maakt onderscheid op basis van geloof onder de vluchtelingen. Uit onderzoek is gebleken dat vorig jaar 38.901 moslim vluchtelingen de VS binnen kwamen en 37.521 christelijke vluchtelingen. Zoveel verschil zit daar dus niet eens tussen.