16 juni 2017
Terug

Laptopverbod geldt toch niet voor ALLE vluchten vanuit Europa naar Amerika

Trump stelde voor om een laptopverbod in te voeren voor alle vluchten vanuit Europa naar de VS. Nu geldt er alleen een laptopverbod voor een aantal islamitische landen. En voorlopig blijft dit zo.

Geen verbod

Volgens een woordvoerder van Politico komt er “geen verbod”. "Beide kanten zijn overeengekomen om technisch overleg op te voeren en een gezamenlijke oplossing te bedenken." John Kelly, minister van Binnenlandse Veiligheid van de VS, heeft aangegeven dat Amerika er over nadacht om laptops te verbieden in de cabine op alle vluchten van en naar Amerika. Dit verbod hebben ze ingevoerd vanwege de angst dat terroristen explosieven zouden verstoppen in laptops.

Gesprek

Amerika wil niet in details treden over wat er precies gezegd is tijdens het gesprek tussen Amerikaanse ambtenaren en de EU. Maar er gaan geruchten dat Amerika begrip toont voor de zorgen die de EU heeft over het laptopverbod. Laptops bevatten namelijk lithium-batterijen, en wanneer deze in brand vliegen terwijl ze in het ruim liggen dan kan er niemand snel bij komen om dit te verhelpen. Dit is dus precies hetgeen waar de EU zich zo’n zorgen om maakt, en daar kan Amerika niet omheen.

Veel geld

Echter, het gaat de EU niet alleen om de gevaren van een dergelijk verbod, maar het kost ook nog eens heel veel geld. Alleen al het controleren van de bagage gaat veel meer tijd kosten en dus ontstaan er langere wachtrijen. De laptops van de reizigers dienen namelijk eerst ingenomen te worden en daarna geheel verpakt verplaatst te worden naar het ruim. Nu lijkt dit verbod er niet te komen, maar Trump staat inmiddels bekend om zijn vasthoudendheid, en zal dan ook niet zomaar opgeven.

Lees meer over dit onderwerp in een voorgaand nieuwsartikel Laptops verboden op alle vluchten vanuit Europa in Cabine