12 mei 2017
Terug

Laptops verboden op alle vluchten vanuit Europa in cabine

De regering van Amerika heeft besloten dat reizigers vanuit Europa geen elektrische apparaten mee mogen nemen in hun handbagage.

Maart

In maart betrof het alleen nog de vluchten vanuit Egypte, Turkije, Koeweit, Marokko, Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze maatregel is nu inmiddels uitgebreid naar alle Europese landen. Het is vanaf nu voor geen enkel Europees land nog toegestaan om laptops mee te nemen in de handbagage tijdens vluchten naar Amerika. Ze mogen wel meegenomen worden tijdens de vlucht naar Amerika, echter deze moeten dan worden ingecheckt in het bagageruim.

Terrorisme

Dit besluit werd genomen doordat er de laatste tijd nogal wat terroristische aanvallen werden gepleegd en er veel dreiging is ontstaan. De Amerikaanse regering is namelijk bang dat terroristen bommen zullen verstoppen in laptops om hiermee een aanslag te kunnen plegen in het vliegtuig. Het is nog niet helemaal duidelijk of het alleen laptops betreft, of dat dit verbod ook voor tablets geldt.

Definitief

Dit besluit is nog niet definitief en wordt dus ook steeds door de Amerikaanse regering aangepast waar nodig. Voor nu vinden zij het van belang dat er actie ondernomen wordt, maar als in de toekomst de dreiging afgenomen is kan het zijn dat dit besluit teruggedraaid wordt. "We blijven de dreigingen volgen en maken aanpassingen als dat nodig is om passagiers te beveiligen."

Luchtvaarttoezichthouder

Niet iedereen is het eens met dit besluit. De Europese luchtvaarttoezichthouder heeft aangegeven dat er wel maatregelen getroffen moeten worden. Wanneer er laptops en andere elektrische apparaten bewaard worden in de cabine, kan het personeel hier niet snel bij. Deze risico’s moeten worden voorkomen.

Europa

Na het aankondigen van dit besluit hebben verschillende ministers van EU-lidstaten contact opgenomen met John Kelly om hun zorgen te uiten. John Kelly is minister van Binnenlandse Veiligheid in Amerika. Ze willen graag zoveel mogelijk op de hoogte gehouden worden van nieuwe ontwikkelingen wat betreft het besluit. Ze hebben dan ook gevraagd om intensiever contact.

Zie ook voorgaand nieuwsartikel Wel of geen verbod op het meebrengen van laptops in handbagage naar VS voor Europa