08 augustus 2017
Terug

Invoering gezichtsherkenning op verschillende luchthavens VS

Volgens het US CBP hebben reizigers, luchthavenpersoneel, piloten en luchtvaartmaatschappijen meegewerkt aan de onderzoeken omtrent de invoering van gezichtsherkenningscontroles op de luchthavens. De uitkomst van het onderzoek is dat het gebruik van gezichtsherkenning als een deugdelijke oplossing wordt gezien om wachtrijen te beperken en de doorstroom te versnellen. Daarnaast kan er beter gecontroleerd worden of de reiziger ook echt de persoon is die op het paspoort staat en hiermee kunnen terroristen beter geweerd worden. Er wordt momenteel getest op meerdere luchthavens met verschillende samenwerkende partijen om te laten zien dat deze vorm van controle betrouwbaar is en gemakkelijk is voor de reiziger. 

Eerste luchthavens met gezichtsherkenning

Op de internationale luchthavens Washington Dulles , George Bush, McCarran en Chicago O’Hare wordt op geselecteerde vluchten al gebruik gemaakt van biometrische gezichtsherkenning. US Customs and Border Protection heeft aangekondigd deze zomer op meerdere internationale luchthavens gezichtsherkenning te gaan gebruiken.

e-Gates

Op de internationale luchthavens John F Kennedy, Boston Logan en Hartsfield-Jackson zal op korte termijn getest worden met e-Gates. Hiervoor zullen vluchten worden geselecteerd, waarbij de passagiers volledig zelfstandig kunnen boarden met gebruik van gezichtsherkenning in combinatie met het paspoort en de boardingpass.

Hoe werkt het

Bij het boeken van de vlucht zal de reiziger een foto van het paspoort moeten verstrekken aan de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij verstuurd de foto’s naar de beveiligde internetomgeving van het CBP. Hier wordt een fotoarchief opgebouwd van reizigers op bepaalde vluchten. De foto’s worden tijdelijk opgeslagen in de database van het CBP. Bij de douane zal bij aankomst een foto gemaakt worden van de passagier en deze foto wordt vergeleken met de foto op het reisdocument. Als het gezicht wordt herkend, dan wordt de toegang vrijgegeven. De foto en gegevens worden na korte tijd volledig verwijderd uit het systeem. 

Privacy

Het CBP geeft aan dat zij zullen voldoen aan de bestaande privacywetten en voorschriften en dat de privacy van alle passagiers is gewaarborgd. Daarnaast is er een Privacy Impact Assessment opgesteld door het CBP om reizigers inzicht te geven over de manier waarop de foto’s worden gebruikt en opgeslagen. 
Amerikaanse vlag
ESTA
Aanvragen