13 april 2016
Terug

Internationale actie ter voorkoming van atoomterreur

Barack Obama wil dat de voorraden nucleair materiaal veilig gesteld worden omdat hij bang is dat terroristen hier atoomwapens van gaan maken. Omdat dit kunnen voorkomen wil hij dat er een internationale actie georganiseerd wordt.In Washington DC zijn 102 landen bijeen gekomen op de NSS (Nucleair Security Summit) om te vergaderen over het voorkomen van atoomwapens.

“Door samen te werken maken we het terroristen moeilijker om nucleair materiaal in handen te krijgen” aldus Barack Obama. Volgens hem loopt de wereld hierdoor een ‘meetbaar lager risico’ om de dupe te worden van aanvallen met atoomwapens, maar het helemaal bestrijden kun je het niet.

Zelfgemaakte bommen in Brussel

Barack Obama maakt zich grote zorgen over groepen als al-Qaeda en de IS. “Als die gekken nucleair materiaal te pakken krijgen, zullen ze zoveel mogelijk mensen proberen te doden.” Vooral na de aanslagen in Brussel van de vorige maand heeft Obama het idee dat de IS nucleair materiaal gaat inzetten voor het maken van atoomwapens, gezien zij zelfgemaakte bommen gebruiken.

De VS en Japan zijn er klaar voor

Tijdens de meeting op de NSS is ook naar voren gekomen dat de VS en Japan gereed zijn met het verwijderen van verrijkt uranium en plutonium brandstoffen uit een onderzoekscentrum welke gevestigd is in Japan. Het Witte Huis heeft te kennen gegeven dat het in totaal om zo’n honderden kilo’s nucleair materie gaat. “Het is in ons gezamenlijk belang om de opslag van dit materiaal zo beperkt mogelijk te houden.”

Voorraad nucleair materie

Obama tracht al tijden om een tientallen landen ervan te overtuigen om hun voorraad nucleair materie te verminderen aangezien het merendeel van de plutonium en verrijkt uranium nog steeds kwetsbaar voor diefstal. Obama zegt wel dat er een goede afspraak is gemaakt met Iran. Al hebben ze nog wel wat tijd nodig om goed te kunnen integreren in de wereldeconomie, maar zij doen hun best. De economische sancties tegen Iran worden namelijk versoepeld wanneer Iran het atoomprogramma afbouwt.


Bron: nu.nl