12 september 2017
Terug

Inreisverbod Trump wederom beperkt door Federaal Hof

Inreisverbod Trump wederom beperkt door Federaal Hof

Het inreisverbod van Trump is al eerder gedeeltelijk ingetrokken. Nu komt het Federaal Hof met een nieuwe aanpassing van het verbod. Het hof vindt namelijk dat er meerdere uitzonderingen gemaakt moeten worden op het verbod voor de reizigers vanuit de zes landen die overwegend islamitisch zijn.

Juni

In juni is er besloten om het inreisverbod toch in te voeren voor reizigers uit de landen: Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Uiteraard wel met hier en daar een aanpassing. Als laatst hebben ze besloten dat er een uitzondering gemaakt moest worden voor de mensen die broers, zussen, ouders of kinderen in Amerika hebben. Zie ook het nieuwsartikel Inreisverbod gedeeltelijk invoeren

Nieuwe aanpassing

Dit was volgens het hof nog niet voldoende. Er wordt nu ook een uitzondering gemaakt voor mensen waarvan opa’s en oma’s, ooms en tantes, nichten en neven in Amerika wonen. Hier is Trump uiteraard niet blij mee. Inmiddels is het Witte Huis al een half jaar bezig met het invoeren van het inreisverbod van Trump na talloze gesprekken met rechtbanken en verschillende staten. Dit was een van de eerste maatregelen die Trump trof toen hij werd beëdigd als president. Inreisverbod Trump wederom beperkt tot Federaal hof

In strijd met de grondwet

Al gauw kreeg Trump veel kritiek op zijn nieuwe maatregel daar deze nogal tegen de grondwet in zou gaan. Dat heeft te maken met dat de zes landen opzettelijk geselecteerd zijn. In de grondwet staat juist dat het verboden is om mensen op basis van hun geloof  het verbod op te leggen om het land binnen te komen. Volgens critici kon het Witte Huis deze selectie aan landen ook niet goed onderbouwen.

Tijdelijk inreisverbod

Het tijdelijke inreisverbod geldt nog steeds voor de bovengenoemde zes landen. In het begin wouden de lagere rechtbanken absoluut niet meewerken aan dit verbod. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft ondanks hun bezwaren het inreisverbod toch ingevoerd, op een aantal hoofdpunten.

Bonafide relatie

Het hof had al aangegeven dat het inreisverbod alleen zou mogen gelden voor "buitenlandse burgers die geen bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de VS". In oktober wordt er besloten door het hof of het inreisverbod voor de reizigers uit de zes landen wel rechtmatig is. Helaas mag Trump zijn maatregel gewoon invoeren, als is het dan tijdelijk.